Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vertailu | Ässät, KalPa ja JYP loistaneet junioreiden jalostamisessa – HPK, Pelicans ja SaiPa perässä Liigan keskisuurten vertailussa

Tänään ilmestyneessä Uudessa Lahdessa syvennyttiin siihen, miksi Lahdesta ei enää 2000-luvulla ole tullut uusia NHL-tason kenttäpelaajia, vaan ainoastaan maalivahteja.

Oheisessa taulukossa on vertailtu Liigan kuuden keskisuuren seuran juniorityön tuloksia tällä vuosituhannella (klikkaa kuvaa suuremmaksi).

Vertailuun on kelpuutettu SM-liigaa korkeammalle tasolle yltäneet kenttäpelaajat (ei maalivahteja), jotka ovat A–C-junioreissa pelanneet merkittävän osan ajasta kyseisessä organisaatiossa.

Vaalean harmaalla on listattu niin sanotun kansainvälisen tason pelaajat, jotka ovat yltäneet vähintään maajoukkueeseen Euro Hockey Tourille tai MM-kisoihin, tai seurajoukkueeseen liigoissa AHL, KHL, NLA tai SHL.

Isossa kuvassa esimerkiksi Ässät on 2000-luvulla lähettänyt NHL:ään lähes kaksi kentällistä pelaajia.

Tummemmalla harmaalla on merkitty absoluuttisen huipun NHL- ja olympiapelaajat eli eräänlainen valiojoukko.

Nämä kuusi seuraa ovat resursseiltaan ja talousalueiltaan suurin piirtein samalla viivalla, mutta erot pelaajakasvatuksessa ovat olleet merkittäviä.

Etunenässä Ässät, KalPa ja JYP ovat osoittaneet, että aivan Suomen parhaita pelaajia voi yhä tulla maakuntien keskuskaupungeista. Muun muassa Jesperi Kotkaniemi, Kasperi Kapanen ja Olli Määttä ovat nousseet aivan kotimaisten jääkiekkoilijoiden eturiviin.

Yksittäisen pelaajan alkuperästä, uravaiheista tai absoluuttisesta tasosta voidaan kiistellä – ja ankarasta pelaajalistojen perkaamisesta huolimatta listaus voi sisältää myös inhimillisiä puutteita ja unohduksia – mutta isossa kuvassa esimerkiksi Ässät on 2000-luvulla lähettänyt NHL:ään lähes kaksi kentällistä pelaajia.

Se on paljon enemmän kuin nolla: Pelicansilta puuttuvat ainoana NHL-pelaajat kokonaan.

HPK, Pelicans ja SaiPa jäävätkin tässä vertailussa auttamatta jälkeen. Niiden osalta on huomioitava, että parhaat yksilöt tulivat täysi-ikäisiksi jo ennen 2010-lukua, jonka aikana taso on notkahtanut selvästi.

Pelicansin viime vuonna organisaatioonsa pestaama lääkäri-valmentaja Harri Hakkarainen oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Kärppien lisäksi myös KalPan organisaatiossa ja osaltaan vaikuttamassa kuopiolaiseen pelaajakehitykseen, joka oli 2010-luvulla erittäin vahvaa.

Jyväskylässä taas on tehty loistotyötä puolustajien kanssa. Suomi voisi miltei osallistua olympialaisiin pelkillä JYP-taustaisilla puolustajilla.

Pelicansin kohdalla itse asiassa ainoat NHL:ään päässeet kenttäpelaajat A-nuorissa ovat olleet Ässistä tullut Leo Komarov, joka pelasi yhden ottelun ennen lopullista läpimurtoaan SM-liigassa, sekä vuodeksi Lahteen ilmeisestikin armeijaa suorittamaan tullut kärppäkasvatti Markus Nutivaara. Tästä kaksikosta Pelicansin juniorityö ei kuitenkaan voi suurta kunniaa ottaa.

Korjaus kuvaan: paperiversiossa SaiPan pelaajalistaan merkitty Jarkko Parikka on puolustaja, ei hyökkääjä.