Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaista jalkapalloa heitetään nyt maakunnille: "On korkea aika että finaali pelataan muualla kuin pääkaupunkiseudulla"

Amerikkalaisen jalkapalloilun pääsarja Vaahteraliiga pyrkii hankkimaan vahvempaa jalansijaa maakunnissa.

Ensi syksynä 12.9. sarjan loppuottelu Vaahteramalja pelataan Lahden stadionilla, mikä on vasta toinen kerta liigan 41-vuotisessa historiassa, kun Super Bowlin kotimainen vastine pelataan pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Viime syyskuussa finaali oli Tampereella Ratinan stadionilla. Kummassakaan kaupungissa ei ole liigassa pelaavaa joukkuetta.

– On korkea aika, että Vaahteramalja pelataan muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Samalla saadaan näytettyä lajin lippulaivaa ja isointa tapahtumaa laajemmin, toiminnanjohtaja Jari Salonen taustoittaa Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton tekemää ratkaisua.

Jos 5 000 henkeä saadaan paikalle, voitaisiin siihen olla aika tyytyväisiä.

SAJL:n toiminnanjohtaja Jari Salonen

Vaahteraliigan painopiste on ollut Helsingin suunnalla, sillä pk-seudun joukkueet ovat voittaneet 32 mestaruutta. Kuudesti Vaahteramalja on mennyt Porvooseen, sekä kertaalleen Seinäjoelle ja Turkuun.

Lahtelaisestakin urheiluelämästä hyvin tuttu Salonen aloitti SAJL:n palveluksessa puolitoista vuotta sitten, ja kokee levittäytymisen hyödyllisenä lajille, joka ei ole suomalaisittain aivan tutuimpia pallopelejä.

– Olen itse kokenut niin, että se parantaa lajin tilannetta kun ollaan vähän muuallakin, mutta en ollut primus moottorina jyräämässä finaalia Lahteen.

– Tietoisuutta pitää saada tämän ”genren” ulkopuolelle, se on yksi iso tehtävä, ja Vaahteramalja on yksi työväline uusien katsojien tavoittamiseen, Salonen linjaa.

Tampereen finaalista saatiin rohkaisevia kokemuksia.

– On aina hyvä katsoa miten muualla homma toimii, se antaa oppia järjestelyistä seuraavaan kertaan. Tapasin Tampereella sellaista lahtelaista lajiväkeä, joita en ollut tavannut pitkään aikaan.

– Olosuhteet kuitenkin paranevat koko ajan pitkin maata, ja mietimme kierrätetäänkö finaalia useammalla paikkakunnalla, Salonen toteaa.

Lahden Stadionille kaavaillaan ”koko viikonlopun urheilukarnevaalia”, jossa finaaliottelua edeltävät tapahtumat jakautuisivat useammalle päivälle.

– Tässä voi olla omaakin mielipidettäni, mutta kun teimme järjestelytoimikunnan kesken tarkastuksen, oli Lahden stadion järjestäjän kannalta monelta osin parempi kuin Ratina.

Tekonurmi on yleistynyt myös kotimaisen jenkkifutiksen alustana. Yleisurheilustadionilla on luonnonnurmi, mihin laji on kehitettykin.

Stadionille on tuotava Y-muotoiset maalit. Muutoin peli osuu melko hyvin yksiin jalkapallokentän paikalle.

– Kentän päätyihin saatetaan joutua laittamaan tekonurmikaistaletta turva-alueeksi, lisäksi viivat ja maalialueet pitää maalata kenttään, Salonen toteaa teknisistä järjestelyistä.

Jenkkifutiksen pelaajalisenssien määrä Suomessa on Salosen mukaan ollut 2000-luvulla jatkuvassa kasvussa, joskin tasaantunut parina viime vuotena.

Vaahteraliigan yleisökeskiarvo oli viime kaudella vajaat 500 katsojaa sisältäen Ratinan finaaliin, johon väkeä saapui järjestäjien mukaan reilut 3 000.

– Jos 5 000 henkeä saadaan paikalle, voitaisiin siihen olla aika tyytyväisiä, Salonen arvioi kysyttäessä Lahden viikonlopun yleisötavoitteesta.