Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: Pelikaaniparvi leviää – ensi kauden hankintojen oltava todellisia vahvistuksia

Pelicans-marketin tiskit pursuavat nyt laputettua lihaa, sillä KalPa-voitosta huolimatta pudotuspelit karkasivat jo 12 pisteen päähän. Eron kurominen on käytännössä tekemätön paikka.

Niin sanotut tyhjennysmyynnit alkoivat Miihkali Tepon siirrolla Kärppiin ja Alex Lintuniemen (JYP) sopimuksen purkamisella. Nämä tiedettiin lehden mennessä painoon.

Entä miltä näyttää ensi kauden joukkue? Urheilujohtaja Janne Laukkasella adjutantteineen on edessään vielä vuoden takaista vaikeam­pi urakka.

Maalivahdit:

Yksi keskeisistä kysymyksistä kuuluu, onko kevääseen 2021 ulottuvalla sopimuksella pelaavasta Atte Tolvasesta ykköstorjujaksi? Potentiaalia on, mutta osaamisesta ei ole saatu täysin pitävää kuvaa sarjan lähes heikoimman puolustuksen takana.

Muutaman Liiga- ja parikymmentä Mestis-ottelua pelanneen Jasper Patrikaisen sopimuksessa on optio. Kaksikko lienee todennäköisin, mutta olisiko ilmeisen lupaavan Patrikaisen istuttaminen kakkosmaalivahtina penkillä järkevää?

- - -

Puolustus:

Pahimmin pettäneellä osastolla tilanne alkaa olla jo hälyttävä. Ainoa sopimuksellinen Casimir Jürgens on parhaimmillaan johtava puolustaja, mutta kehitys on taantunut, suoritusvarmuus pudonnut, ja ensi kauteen hän starttaa isosta loukkaantumisesta kuntoutuen.

Ulkopuolelta olisi löydettävä kaksi ehdotonta laatupuolustajaa: kahden ensimmäisen parin hyvin liikkuvia ja ratkaisukykyisiä pakkeja, jotka pystyvät isollakin peliajalla suorittamaan kaikissa pelitilannerooleissa, käynnistämään ja tukemaan hyökkäyksiä, sekä pyörittämään ylivoimaa.

Näihin vaatimuksiin esimerkiksi Topi Jaakola ja Janne Jalasvaara ovat liian rajoittuneita, ja väärää hankintalinjaa. Kokeneiden profiilipuolustajien pitäisi tuoda peliin paljon enemmän ja pystyä olemaan käänteen tekeviä ratkaisijoita.

Mahdolliset palaajat Joonas Jalvanti ja Marko Pöyhönen voisivat täyttää näitä rooleja, mutta hekään eivät ole kiekollisia virtuooseja.

Rajatapaukset: Jaakolan* jatko riippuu hinnan ja laadun suhteesta. Jarkko Pynnönen ja Elias Ulander pystyvät täytemiehiksi, mutta olisiko Aleksi Ekillä (optio) sittenkin suurempi kehitysnäkymä? Uuttera mutta epäloogisesti peliä tulkitseva lainamies Aleksandr ­Shtshemerov joutaa pois. Käyttökelpoiset Santtu Kinnunen ja Matteo Pietroniro (optio) näyttävät istutetun ”koirankoppiin”, eikä olisi yllätys, mikäli molemmat vaihtavat maisemaa.

Ei jatkoa: Mikäli Janne Jalasvaaran optio käytetään, vaaditaan kesäharjoittelussa pieniä ihmeitä. Kokenut puolustaja ryntäilee junnumaisesti pujottelukeppinä, ei pysy suunnanmuutoksissa perässä, ja roiskii kiekot minne sattuu. Vahvimmat valtit lyöntilaukaus ja fyysinen jämäkkyys eivät pelasta heikkoa kokonaisuutta.

- - -

Hyökkäys:

Yhtä miestä kaivataan nyt erityisen paljon. Kapteeni Hannes Björnisellä on sopimus kevääseen 2021, mutta huhut veivät keskushyökkääjää jo kevääksi Ilvekseen ja Tapparaan, jatkossa ehkä Liigaa pidemmällekin.

Muut valmiit sopimukset ovat vain potentiaalisella Waltteri Merelällä ja ”epäonnen nelikolla”, josta Miro-Pekka Saarelainen osoitti kuuluvansa Liigaan, ja Otto Nieminen sekä Frank Gymer ansaitsevat vielä näyttöpaikan. Ylivoimapelistä elävä Jonatan Tanus puolestaan on ollut 5vs5-pelaamisessa jokseenkin hyödytön.

Joka tapauksessa hankintatarpeena on siis kärkipään osaajia sekä keskelle että laitoihin, jos vielä Jesse Ylönen, Jesse Mankinen ja Aleksi Mustonen vaihtavat maisemaa, ja EBEL-liigaan lainatun János Hárin jatko on epävarma.

Tulopuolen huhuissa on ollut vahvimmin esillä Jukureiden kapteeni ja ex-pelikaani Miika Roine.

Jatkoon: Lähtökohtaisesti Juhamatti Aaltonen ei ole se optimaalisin suunnannäyttäjä altavastaajana olevassa joukkueessa, mutta hänen pelaamisensa on kypsynyt ja oikut vähentyneet. Tämän kaliiberin ratkaisijaa on äärimmäisen vaikeaa markkinoilta naarata.

Mainettaan älykkäämmin pelaavat Antti Tyrväinen ja Samuel Salonen toisivat laidoille kokoa ja voimaa. Sopimukset myös Sakke Hämäläiselle ja Aleks Haataselle.

Rajatapaukset: Ilvekseen huhutun Taavi Vartiaisen asenne on ollut priimaa. Hänelle olisi yhä käyttöä 4. ketjussa ja alivoimalla karheamman tyylin edustajana, joista Pelicansilla selkeästi alkaa olla puutetta. Roope Elimäen jatko täytepelaajana on mahdollinen.

Ei jatkoa: Yhä turhan verkkainen Artturi Toivola ei ole kehittynyt toivotulla tavalla, vaan jalkanopeuden perusteella esimerkiksi Sakke Hämäläisen potentiaali on suurempi.

* Juttua julkaistaessa ilmeni, että Jaakola on siirtymässä jo loppukauden ajaksi Sveitsiin, eikä ole palaamassa Pelicansiin ensi kaudelle.