Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Futarit Mukkulassa ”mammaa paossa”

Jalkapallon Veikkausliigan kauden kääntyessä loppusuoralle jaetaan mitaleja ja mainetta myös ikämiesjalkapallon pelikentillä. Piirisarjat ovat pyörineet pitkin kesää, mutta syksyn tullen ovat vuorossa Suomen Palloliiton organisoiman Jalkapallon Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelman SM-lopputurnaukset eri ikäluokissa.

Tulevana viikonloppuna Lahti isännöi yli 50-vuotiaiden turnausta, johon osallistuu kaupungin yhdistelmäjoukkue Lahden Reipas/Kuusysi. Eri paikkakunnilla kiertävän turnauksen järjestäminen ansaittiin Lahteen viime vuoden menestyksellä, kertoo turnauksen ja Lahden Reippaan ikämiesfutareiden puuhamies Raimo Kaulio.

- Mestari saa seuraavan turnauksen järjestettäväkseen, mutta koska Oulu voitti vuosi sitten toista kertaa putkeen, myönnettiin tämän vuoden turnaus toiseksi parhaalle, Kaulio taustoittaa.

- - -

Mukkulassa pelattavaan turnaukseen saapuu yhteensä 16 joukkuetta eri puolilta Suomea. Hopeaa puolustavien lahtelaisten joukkue koostuu pääosin lahtelaisen jalkapallokoulun kasvateista.

- Mukana on muutama entinen SM-sarjatason pelimies, loput ovat ”alasarjajyriä”, Kaulio kertoo.

Tutuimpia nimiä ovat mm. Jari Rinne, Esa Pekonen ja Ismo Lius. Joukkueen managereina ryhmitystä ja taktiikkaa juonivat Heikki Salminen ja Ari Nieminen.

Kahden aktiivisesti ikämiesjalkapalloon panostavan seuran, Reippaan ja Kuusysin, yhteiselo samassa turnausjoukkueessa sujuu Kaulion mukaan mutkattomasti. Logo ja paidat ovat Reippaan raidalliset.

- Tässä iässä särmät ovat hioutuneet sen verran, että enää ei mietitä minkä väristä lippua kannetaan. Se riittää, kunhan saadaan oma kroppa pelikuntoon ja tuttuja kavereita kentälle, Kaulio sanoo.

Ikämiespeleihin on joskus vaikeampaa houkutella entisiä liigatason pelaajia kuin vähemmän lajiin panostaneita pelureita.

- Huipulla pelanneilla tuntuu olevan paikat jo niin hajalla, tai sitten kipinä on sammunut rankkojen pelivuosien aikana. Mutta aina kun saadaan, niin pelimiehen kyllä erottaa kentällä, vaikka on tullut muutama vuosi ja kilo lisää, Kaulio miettii.

- - -

Lauantaina ja sunnuntaina Mukkulassa on käynnissä parhaimmillaan neljä ottelua, kun joukkueet kirmaavat tekonurmelle ja kuplahalliin. Kortteliliigan tapaan ottelut ovat puolen kentän pelejä, peliaika on 2x20 minuuttia ja kentällä pelaajia on 6vs6 plus maalivahdit. Vaihdot tehdään lennosta.

Reipas/Kuusysin alkulohkon pelit ovat lauantaina kello 12, 14 ja 16. Turnaus alkaa neljänä neljän joukkueen lohkona, ja etenee pudotuspelikaaviona finaaliin, joka alkaa sunnuntaina kello 14.

Viisikymppisten sarja oli Kaulion mukaan kaikkein suosituin. Joukkueita ilmoittautui alun perin 25, joten aluksi keväällä pelattiin karsintapelejä. Oulun joukkue Iltatähti juhli mestaruutta kahtena viime vuonna.

- Varmaan suosion syynä on se, että tässä elämänvaiheessa lapset ovat jo sen verran isoja ja mamman kanssa oltu tarpeeksi kotona, että nyt on sopiva väli lähteä tuulettumaan viikonlopuksi poikien kanssa, Kaulio nauraa.

- Oluenjuonti ja makkarat on laitettu pannaan jo pari viikkoa sitten. Tosin osa pelaajista on näyttänyt rikkovan sääntöä FC Lahden otteluissa!

- - -

”Repen” ja ”Kyykän” ikämiesjoukkueissa pelailee vuoden mittaan kuutisenkymmentä pelaajaa, joiden joukosta turnausjoukkue on koottu.

- Kesän ajan olemme pelanneet yli 45-vuotiaiden piirisarjaa, ja harjoittelemme säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa, joten kunto pysyy yllä. Meillä on aika hyvä valmius turnaukseen, Raimo Kaulio kertoo.

- Kyllä siinä silti vanhan ihmisen kroppa kunnolla kyytiä saa. Nöyrin mielin lähdetään pelaamaan ja tsemppaamaan. Oulussakin pääsy alkulohkosta jatkoon oli maalierosta kiinni, vaikka lopputulos olikin hieno.

Turnaus on samalla osa juhlavuotta. Reipas on nyt 125-vuotias.