Kolumni: Päiväkirjamerkintä 14.9.2016

Ennen kauden alkua näytti siltä, että jääkiekon SM-liigan päävalmentajista todennäköisimmin potkut saa Pekka Virta, Juha Vuori, Ari-Pekka Selin, Kai Suikkanen tai Karri Kivi. Kahden kuukauden kohdalla jokaisella on vielä töitä.

Aatu Raninen

Joku saa kenkää, mutta kuka? Siihen kysymykseen tiivistyy yksi jääkiekkokauden ikiaikaisista ilmiöistä, eli päävalmentajan erottaminen.

Kun peli kulkee, tykkäävät jääkiekkoseuroja tappiollisesti johtavat herrasmiehet paistatella valokeilassa, mutta kun tappioita kärsitäänkin liiaksi kaukalossa, se on yleensä päävalmentaja jonka takamukseen kengänpohja läimäytetään.

Jossain määrin tässä koko kuviossa haiskahtaa se, että vastuun kantamisen asetelma on suomalaisessa urheilussa jokseenkin vääristynyt, kuten ehkä koko yhteiskunnassa. Yhä useammin asiat ovat jonkun muun kuin omalla vastuulla, ja se joku muu on hyvin usein päävalmentaja. Harvemmin kysytään, oliko rekrytointi alunperinkään ammattitaitoisesti tehty, oltiinko perillä valmentajan pelikirjasta ja sopiko hän tarjolla olevaan identiteettiin, pelaajamateriaaliin ja budjettiin.

- - -

Lahdessakin potkuista tiedetään, Pelicans on joutunut konstiin turvautumaan kolmesti, mikä tosin on vielä hyvin maltillinen määrä 20 vuoden aikana.

Aina ennen kauden alkua toimittajat veikkailevat Jääkiekkolehden Kultanumerossa ensimmäisten potkujen saajia siinä missä pistepörssin ja sarjataulukon voittajiakin. Tällä kertaa kymmenestä vain kaksi, Antero Mertaranta sekä Jatkoaika.comin päätoimittaja Antti Wennström uskoivat, että kausi päästäisiin ensimmäistä kertaa (ainakin pitkään aikaan) viemään läpi ilman valmentajapotkuja. Todennäköisimmin kenkää toimittajien mielestä tuli saamaan KalPa-luotsi Pekka Virta (4/10). Yhden äänen saivat Kärppien Kai Suikkanen, TPS:n Ari-Pekka Selin, SaiPan Ari Santanen sekä KooKoon Petri Mattila.

- - -

Päädyinpä asiaa itsekin pohtimaan ja näpyttelin pohdinnat muistiin 14.9.2016.

”Isossa kuvassa liigaseurojen päävalmentajarekrytoinnit näyttävät harvinaisen järkeviltä. Seassa ei ole yhtään totaalisen typerää ohivetoa, mutta vääjäämättä jonkun osaksi koitunee negatiivisten asioiden ja tappioputken kierre.

Lähdetään siitä, että potkuja tällä kaudella eivät saa Pelicansin Petri Matikainen, Tapparan Jussi Tapola eikä JYPin Marko Virtanen. Kentällä tai sen ulkopuolella pitäisi tapahtua jotakin todella järisyttävää, jotta joku heistä erotettaisiin. Suhteellisen turvattuja tuntuisivat olevan myös Jukureiden messias Risto Dufva, HIFK:n Antti Törmänen, HPK:n Antti Pennanen sekä Ässien Jyrki Aho. Tänä talvena valmentajanvaihdoksessa ei näissä joukkueissa olisi paljoakaan järkeä, ellei peli mene täydelliseen umpisolmuun.

Jossain siinä välimaastossa ovat SaiPan Santanen, KooKoon Mattila sekä Sportin Tomek Valtonen. Heillä käytössä oleva pelaajamateriaali on rajallinen, eivätkä he nauti valmentajina erityisen laajaa arvostusta, mutta toisaalta tulospaineetkaan eivät ole aivan tapissa

Työpaikkojen pudotuspelissä jäljelle jäävät Ilveksen Karri Kivi, KalPan Pekka Virta, Kärppien Suikkanen, Lukon Juha Vuori sekä TPS:n Selin. Etenkin Ilves ja TPS ovat niin läpeensä mätiä organisaatioita, että niistä jopa maan parhaimmistoon lukeutuva päävalmentaja voi saada täysin järjenvastaiset potkut. Suikkanen ja Vuori aloittavat pestinsä tolkuttoman suurten saappaiden ja odotusten keskellä. Kenkä voi hyvinkin heilahtaa, joskaan ei kovin herkästi heti avauskaudella. Entäpä sitten toimittajien suosikki-inhokki Pekka Virta? KalPa on hänen alaisuudessaan venynyt viidesti peräkkäin pudotuspeleihin, ja hän on yhä markkinoiden sopivin päävalmentaja juuri KalPan peräsimeen. Ei potkuja.

Veikkaus potkuttomasta kaudesta voisi hyvinkin nyt toteutua. Mutta jos vetoa on lyötävä, niin veikkaukseni tällä päivämäärällä 14.9.2016 on silti Ari-Pekka Selin.”

- - -

Saas nähdä miten käy. Tekemieni veikkausten erävoittoina laskettakoon KalPan hyvä syysvire Pekka Virran johdolla ja TPS:n ilmoitus siitä, ettei seura käytä Selinin ensi kauden optiota. Alkukauden perusteella myös täysin potkuton kausi näyttää aivan mahdolliselta.