Pelicansin Top10: hutihankinnat

1. Jamie McBain (työsulkupelaajat) 2. Lasse Pirjetä 3. Shayne Toporowski 5. Mike York 6. Ryan O'Marra 10. Teemu Sainomaa

Aatu Raninen

Juttusarjan seitsemännessa osassa listataan Pelicansin historian epäonnistuneita pelaajahankintoja.

1. Työsulkupelaajat

NHL:n työsulkukausina (04/05 ja 12/13) Pelicans on onnistunut löytämään yksinomaan asennevammaisia tai muuten kelvottomia ”vahvistuksia”. Ensimmäisen satsin Zdenek Blatny oli rivimies, tiettävästi ilmaiseksi tullut tähti Sean Avery taas ihmisenä mätä. Jälkimmäisen kauden jenkkinahjus Jamie McBain (kuvassa) ei viitsinyt edes esittää yrittävänsä, eivätkä maalivahdit Ondrej Pavelec ja Antti Niemi nousseet hekään jumalamoodiin.

2. Lasse Pirjetä

Kesällä 2008 Pelicans tarvitsi korvaajan 58 pisteen ykkössentteri Matias Lopille. Valinta kohdistui 35-vuotiaaseen arvokisa- ja NHL-kävijä Pirjetään, joka oli edelliskaudella pelannut Allsvenskanissa 14 ottelua. Pelicansissa määrä puolittui, ja lopulta tähtitieteellistä oli vain yhden (0+1) tehopisteen hinta - sekin syntyi syötöstä tyhjään maaliin. Painajaismainen virhehankinta, ura loppui tähän.

3. Shayne Toporowski

Aiemmin Bluesissa loistaneen romuluisen kanukin hankinta oli kesällä 2003 Pelicansin siihen asti suurin satsaus, ja yhtenä osasyynä lähellä räjäyttää koko seuran kiekkokartalta. ”Topper” saapui Lahteen häämatkaltaan rapakunnossa, tai siltä se ainakin näytti. Tajuttiinpa vielä, että Bluesissa saatua pelikieltoakin piti ensin kärsiä kolme ottelua. 27 ottelussa tehot 6+3 ja menolippu Ilvekseen.

4. Kari Haakana

Puolustajajärkäle tuli samaan aikaan Pirjetän kanssa pakiston johtohahmoksi vyöllään kaksi Suomen mestaruutta ja muutama kilo Kärppien mestaruusjuhlista. Pelasi sentään 11 ottelua enemmän kuin Pirjetä! Kaksikon yhteistilastot 25 ottelua tehoin 2+1. Parivaljakko söi 200 000 euroa, toivottavasti ei paljoa enempää.

5. Mike York

Eipä aiemmista viisastuttu. Pelicans oli jälleen huonosti valmennettu (Mika Toivolan) joukkue, mitä yritettiin paikata entisellä NHL-tähdellä. Keskushyökkääjän namusyötöistä ja pelisilmästä näki maailmanluokan lahjakkuuden, mutta silmien alla posket pullottivat, eivätkä jalat liikkuneet. Pelasi sentään 56 ottelua tehoin 6+28, ja dominoi liigakarsinnoissa. Hinta kuitenkin hipoi 200 000 euroa, toivottavasti ei enempää.

6. Ryan O’Marra

Hopeantuoja Kai Suikkanen pelasi lopulta vain upporikasta ja rutiköyhää. Paska osui tuulettimeen jälkimmäisellä 12/13-kaudella, kun koko uusi ulkomaalaisnelikko osoittautui kelvottomaksi ja heitettiin pellolle. NHL-statuksella tullut O’Marra oli isokokoinen, ei mitään muuta. Ura sukelsi mutasarjoihin.

7. Robert Guillet

Tavaksi tulleita hakuja kesken kauden: Bonsignore huti, Yetman osuma, Guillet huti. Kanadanranskalainen snaipperi oli dominoinut Keski-Euroopan sarjoja vuosikymmenen. Kolmevitosena jalka ei enää riittänyt SM-liigaan. 10 ottelua tehoin 0+2 ja pudotuspeleissä heti katsomon puolelle.

8. Josef Hrabal

Huono kausi 14/15 kääntyi vielä aavistuksen murheellisemmaksi, kun puolustukseen värvättiin parin kauden takainen Tshekin liigan puolustajien pisteykkönen, joka ei edes vahvistunut pakistoa. Raamikas pakki oli löysä kuin puutarhaletku. Rimpuili 18 ottelua, plusmiinuksiin -10.

9. Bryan Fogarty

Surullisen kuuluisia NHL:n ykkösvarauksia. Joukkueita kuin sukkia vaihtanut 31-vuotias kanukkipakki täydensi Pelicansin rosterin loppukesällä 2000. Pelasi yhden harjoitusmatsin ja jätti sitten saapumatta maanantain harjoituksiin. Alkoholiongelman takia sopimuksessa oli erillinen pykälä, jolla Pelicans antoi potkut kahden viikon jälkeen. Kuoli paria vuotta myöhemmin sydänlaajentumaan.

10. Teemu Sainomaa

Listan erikoistapaus. Kesällä 2002 tähtihyökkääjä Tommi Turunen siirtyi Jokereihin, sopimuksen purusta Pelicans sai rahakorvauksen ja NHL-varatun nuoren keskushyökkääjän, joka miltei osasi luistella. Kauden kohokohtana ansiokas kiekon suojaaminen alivoimalla puolen minuutin ajan. Veivannut huipputehoja II- ja III-divisioonassa.

Pelicans Top10

Juttusarjassa listataan Pelicansin 20-vuotisen historian pelaajia eri kategorioissa.

Keskustelu