Polkujuoksu on nousussa - uusi juoksutapahtuma valtaa Salppurin metsät

Jukka Laulumaa on liikkunut Salpausselän metsissä koko ikänsä, ja pääsee nyt järjestämään polkujuoksutapahtumaa. – Etelä-Suomessa tällaisia kisoja ei vielä juuri ole, ja on jo aikakin hyödyntää näitä hienoja maastoja, hän sanoo. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Lahden urheilukeskukseen ja sitä ympäröiviin maastoihin on viime aikoina toivottu uusia ideoita ja käyttötarkoituksia, ja täältä pesee: kahden viikon päästä siellä kisaillaan Salpausselkä Trail Run -polkujuoksutapahtuma.

Kilpailijoille reitit tekee lahtelainen juoksuharrastaja Jukka Laulumaa, joka järjestää tapahtuman yhdessä veljensä Harri Laulumaan kanssa.

Pienestä pitäen näissä metsissä liikkuneena Jukka Laulumaa tuntee harjulle tyypilliset polut, kangasmaastot ja supat kuin omat taskunsa.

- Jo lapsuudesta saakka haaveena on ollut päästä valitsemaan juoksureittiä Salppurin metsiin. Myös kilpailun järjestämistä olemme miettineet pitkään, koska Lahden seudulla tällaista ei oikein ole, Jukka Laulumaa taustoittaa.

Ensimmäinen kerta menee vielä kokeiluhengessä, mutta tähtäimessä on vuosittain toistuva ja kasvava polkujuoksutapahtuma.

Laulumaalta kiitosta saavat myötämielinen kaupungin liikuntatoimi, sekä järjestelyissä auttavat Lahden Suunnistajat, Lahden Hiihtoseura ja Hollolan Urheilijat.

- Jatkossa mukana voisi olla jopa ultrajuoksua, jolloin reitti ulottuisi Karpalolta aina Hälvälän metsiin asti, hän suunnittelee.

- - -

Avajaistapahtumassa matkoina ovat noin 13, 21 ja 42 kilometriä. Matkaan startataan massalähtönä Karpalon kentältä pienten hyppyrimäkien kupeesta.

Kovasti suosiotaan kasvattaneen polkujuoksun luonteeseen kuuluu, että lukemat eivät ole mitään senttipeliä.

- Ehkä siinä on osasyy suosioon. Matkat ja ajat eivät ole niin tarkkoja, joten niitä ei voi verrata tarkasti, ja juokseminen on vähän vapaampaa, Laulumaa pohtii.

Pisin maraton-matka ulottuu yhtenä lenkkinä aina Hollolaan Tiirismaan mastolle asti, lyhyemmät kiertävät Tapanilan ja Messilän suunnille.

Alussa ja lopussa urheilukeskuksen lähellä juostaan MM-hiihdoista tutuilla latupohjilla, mutta enimmäkseen matka taittuu vaihtelevilla metsäpoluilla. Suunnistustaitoa ei merkatulla reitillä tarvita, mutta tarkkaavaisuutta kylläkin oikean suunnan havaitsemisessa.

- Osa poluista on leveää ja vauhdikasta, jossa tempoa voi nostaa, osa taas kapeampia ja vaikeampia, niissä askelpituus pitenee.

- Kivikkojakin tulee vastaan, mutta jätän reitiltä pois pahimmat supanpohjat, joissa on tuulenkaatoja pohjalla.

- - -

Polkujuoksussa vaaditaan siis hieman teknistäkin osaamista, mutta luonnollisesti maastossa voi edetä omien kykyjensä mukaan. Salpausselkä Trail Run sopii sekä kilpailuun että kuntoiluun, Laulumaa sanoo.

- Esimerkiksi ylämäkiä voi kävellä ylös, kuten ultrajuoksussakin on tapana, eikä se loppujen lopuksi ole paljon juoksua hitaampi tapa. Kävellen saa erilaisia lihasryhmiä käyttöön.

Tällä viikolla tapahtumaan ilmoittautuneita oli vajaa sata, ja järjestäjät toivovat määrän vielä kipuavan 200 tuntumaan juoksupäivään 25.5. mennessä. Myös jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan paikan päällä.

STR:ssa on kuusi eri juoksusarjaa, kun kolmella matkalla on erikseen miesten ja naisten sarja. Sarjojen nopeimmat palkitaan, ja lisäksi palkintoja arvotaan osallistuneiden kesken.

Maastossa on juottopisteitä, ja maaliin tulon jälkeen on mahdollisuus ruokailuun mäkihyppystadionin ravintolassa.

- - -

Laulumaat ovat aiemmin olleet mukana muun muassa Sipoonkorpi Trail -tapahtumassa Vantaalla.

Näyttäisi siltä, että erityisesti naiset hakeutuvat nyt maanteiltä ja hiekkateiltä polkujuoksun pariin.

- Siinä on varmaan joku psykologinen juttu, että naisilla ei ole niin pakkomiellettä kilpailuhenkisyyteen, kun taas me miehet tykkäämme katsoa tarkkaan metrit ja sekunnit, Laulumaa naurahtaa.

Sukupuolesta riippumatta metsäpoluilla juoksemisen etu on paitsi mieltä virkistävä ympäristö ja eri suuntiin polveilevat reitit, myös mielekkäämpi askellus.

- Tämä on armeliaampi koko kropalle, kun juoksuaskel muuttuu hieman koko ajan, eikä ole niin monotoninen kuin tasaisella pohjalla, Jukka Laulumaa kokee.

Salpausselkä Trail Run

Lauantaina 27.5. kello 11 alkaen Lahden urheilukeskuksessa.

Nettisivut ja ilmoittautuminen www.salpausselkatrailrun.fi

Keskustelu