Yksi lasku muutti Pekka Hyysalon elämän

Entinen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo sai vuonna 2010 aivovamman ja joutui luopumaan juuri alkaneesta ammattilaisurastaan. Nyt Hyysalo on yrittäjä, joka on luonut FightBack-brändin, joka välittää toivoa sitä tarvitseville.

Riitta Alakoski

Huhtikuu 2010 näytti pohjoisen kevään upeutta, kun kuvausryhmä purkitteli kauden viimeisiä freestyle-leffoja Ylläksellä. Yksi lasku muutti kuitenkin toisen päätähden elämän lopullisesti. Yksi tuulenpuuska, ja vasta 19-vuotiaalle Pekka Hyysalolle niin tuttu temppu muuttuikin hengenvaaralliseksi. Pitkän taistelun jälkeen elämä säilyi, mutta aivovamman ehdoilla.

Uskomattomasta selviytymistaistelustaan tunnettu Pekka Hyysalo nähdään julkisuudessa positiivisena tarmonpesänä, jota ei mikään lannista. Aivan niin ruusuisesti ei arki vaikean aivovamman kanssa kuitenkaan aina suju.

- Tänäänkin on ollut vähän huono päivä, Hyysalo toteaa haastattelun alkumetreillä.

Myös kirjassaan Fight Back - Toinen mahdollisuus Hyysalo kuvaa lyhyehköjä kausia, jolloin mikään ei kiinnostanut ja toipuminen tuntui liian kaukaiselta ajatukselta. Tai liian vähäiseltä. Näin esimerkiksi silloin, kun tuoreelle ylioppilaalle sairaalasta kuntoutukseen siirryttäessä valkeni, että hänestä ei enää tule ammattilaskijaa.

- Sitä unelmaa ajattelin elää, mutta se kesti vain kuukauden, Hyysalo toteaa ammattilaissuunnitelmistaan nyt, seitsemän vuotta tapahtuneen jälkeen.

- - -

Onnettomuuden jälkeen ennustettiin, että aivovamma rajoittaisi Hyysalon elämää merkittävästi, eikä alkuun ollut tietoa, kuinka liikkuminen tai puhuminen tulisivat onnistumaan. Sitkeytensä ansioista 26-vuotias mies on nyt yrittäjä ja esiintyy puhujana ja inspiroi ihmisiä ympäri Suomen. Puhe on hidasta ja monotonista, eikä kehokaan tottele aivoja ihan tavalliseen tapaan, mutta unelmia hidasteet eivät ole estäneet saavuttamasta.

- Aika nopeasti elämälle alkoi löytyä uusi tavoite. Ensin se oli käveleminen, sitten juokseminen. Siitä syntyi myös FightBack.

FightBack PH Oy:n tausta onkin yrityksenä erikoinen siinä mielessä, että alun perin sen tarkoitus oli vain tuottaa pipomyynnin avulla varoja Hyysalon omaan kuntoutukseen ja kirjan painamiseen. Aatteesta syntyikin lopulta brändi ja yritys, jonka kautta Hyysalo nyt välittää taistelutahtoa ja toivoa muille sitä tarvitseville.

- Mä oon ihan fiiliksissä siitä, että monenlaiset ihmiset saavat jotain mun fightbackista. Esimerkiksi laihdutus voi olla jollekin niin iso haaste, että se vaatii FightBack-asenteen. Se tarkoittaa sitä, että haluaa parantaa omaa elämäntapaansa ja se voi liittyä mihin haasteeseen tahansa, Hyysalo selventää.

- - -

Hyysalo on ylittänyt kaikki odotukset toipumisessaan. Myös sukset löysivät melko nopeasti tiensä elämäntapalaskijan jalkaan. Temppuja hän ei enää pysty tekemään, mutta laskemisen nautintoa ei edelleenkään voita mikään. Helmikuisella YouTube-videolla Hyysalo nähdään rinteessä ennen ja jälkeen onnettomuutta. On selvää, että aivovamma muutti paljon, eikä kaikkea saa takaisin koskaan. Oikealla asenteella se ei kuitenkaan lannista.

- Antaisin mitä tahansa ollakseni yhtä hyvä kuin ennen. Se ei kuitenkaan ole minulle mahdollista. Nyt menen sillä, mitä minulla on ja otan siitä kaiken irti, tyytyväinen mies toteaa.

Kuka?

Pekka Hyysalo

Syntynyt 2.9.1990.

Entinen freestylehiihtäjä, loukkaantui vakavasti HELLO!-elokuvan kuvauksissa 2010.

Päätähtenä dokumenttielokuvassa New Run (2015).

Kirjoittanut kirjan Fight Back - toinen mahdollisuus (2016).

Valittu Vuoden turkulaiseksi (2014), Suomen positiivisimmaksi henkilöksi (2014) ja Hyvien tapojen lähettilääksi (2016).

Palkittu Vuoden puhujana/esiintyjänä (Evento Awards, 2016) sekä Vuoden nuorena menestyjänä (2016).

Kommentoi