FC Lahden Top10: Myynnit

1. Petri Pasanen 2. Njazi Kuqi 3. Christian Sund 6. Berat Sadik 8. Harri Kampman 9. Edgar Bernhardt

Tommi Leirilaakso

Juttusarjan kuudennessa osassa listataan FC Lahden onnistuneimmat pelaajamyynnit.

1. Petri Pasanen

Nuoren topparin, Petri Pasasen myynti vuonna 2000 eurooppalaiseen suurseuraan Ajaxiin oli Lahden historian tärkein pelaajakauppa. Myynti antoi nuorelle ja velkaiselle seuralle hieman hengähdysaikaa velkojien puristuksessa. Kauppa oli myös osoitus Lahden hyvästä työstä, sillä jalkapalloperiferiasta oli mahdollisuus päästä maailman huipulle.

2. Njazi Kuqi

Kuqin myynti Valioliigan Birminghamiin lienee yksi suomalaisen jalkapallohistorian merkillisimmistä. Kentällä usein kiukutellut kärki oli Veikkausliigassakin vielä täysin raakile. Lisäksi nuorukainen oli edellisenä vuonna hölmöillyt itselleen puolen vuoden pelikiellon. Seuraava vuosi poiki pelikiellon maajoukkueeseen ja siirron Valioliigaan. Hyvä suoritus myyjältä!

3. Christian Sund

Kauppa se on joka kannattaa. Keskikentän hyrrä Sund myytiin Lahdesta norjalaiseen Stabaekiin kauden 2005 kynnyksellä. Reilun vuoden päästä Sund siirtyi takaisin pyörimään Lahden keskikentälle ilmaissiirrolla, joten norjalaiset maksoivat uutisten mukaan kohtuullisen korvauksen ja lahtelaiset saivat Sundin.

4. Joel Mero

Kookasta topparilupausta oli hehkutettu jo ennen ensimmäistä liigaotteluaan. Liigadebyytin Mero teki 2012 Hakaa vastaan. Välillä pitkän huiskea nuorukainen viiletti myös laitapuolustajana, mutta Saksassa nähtiin Meron potentiaali. FC Lahti kuittasi merkittävän summan, huhujen mukaan jopa puoli miljoonaa euroa vain 26 liigaottelua pelanneen Meron myynnistä Borussia Mönchengladbachiin.

5. Jasse Tuominen

Hieman varjoissa kasvanut Tuominen takoi ensimmäisellä täydellä liigakaudellaan (2016) kymmenen maalia. Samalla kiinnostus miehestä kasvoi ja seuraavana talvena miehen tie vei isolla rahalla valkovenäläisen suurseuran BATE Borisovin riveihin. Tuomisen siirto oli tärkeä myös henkisesti, sillä pahat kielet olivat pitkään puhuneet, ettei Lahdessa enää osata kasvattaa pelaajia.

6. Berat Sadik

Sadikin myynti kesken kauden 2008 Saksan Bundesliigan Arminia Bielefeldiin ei ollut Lahden seurahistorian suurin tai tärkein. Vaikka siirtosumma kohosi huhujen mukaan noin 400 000 euroon, siirron suurempi merkitys oli siinä, että Sadik oli hankittu Savosta ja jalostettu myyntikuntoon Lahdessa.

7. Joni Kauko

Turun Interistä Lahteen 2013 siirtynyt Kauko suututti turkulaiset, sillä hänen siirtonsa Lahteen nähtiin vain kasvattajarahan kiertämisenä. Lahti kuitenkin tarttui Kaukoon, myi miehen eteenpäin Saksaan ja kuittasi keskikenttäpelaajasta voittoa. Lisäksi Kauko oli kentän parhaimmistoa jokaisessa pelaamassaan ottelussa, joita Veikkausliigassa kertyi yhdeksän.

8. Harri Kampman

Jos pelaajakaupat ovat suomalaisessa jalkapallossa harvinaisia, ovat päävalmentajien myynnit lähes utopiaa. FC Lahti on kuitenkin onnistunut myymään päävalmentaja Harri Kampmanin Skotlannin Valioliigan Motherwelliin ja oikealla rahalla, ei pelkällä lupauksella ystävyysottelusta, kuten Helsingissä on ollut joskus tapana.

9. Edgar Bernhardt

Kirgisian maajoukkuemies Bernhardt saapui Kisapuistoon kesällä 2012. Kymmenen Veikkausliiga-ottelun ja kahden maalin jälkeen mies jatkoi matkaansa Puolaan, ja Lahden toimistolla voitiin jälleen poltella pikkusikarit onnistuneen myynnin jälkeen. Lahtelaisten mielissä koko siirto ja pelaaja on unohtunut kuin Kisapuiston kehittäminen.

10. Heikki Haara

FC Lahti on onnistunut myymään myös pelaajan, joka ei ole ehtinyt debytoida miesten tasolla Lahdessa. Haara siirtyi kesällä 2000 Wimbledoniin. Haaran sopimus olisi loppunut syksyllä, jolloin Lahdessa olisi todennäköisesti jääty nuolemaan näppejä. Lahti kuitenkin onnistui myymään Haaran kesällä ja kuittasi tililleen 150 000, tosin vain markoissa. Siirto oli hieman samankaltainen kuin Pekka Lagerblomin siirto muutamaa kesää myöhemmin.

FC Lahti Top10

Juttusarjassa listataan FC Lahden 20-vuotisen historian pelaajia eri kategorioissa.