Älä harjoittele, harjoittele oikein

- Tee se yhdellä liikkeellä.

Aleksi Rekonen kuuntelee kun Ross Lambert demonstroi rystylaukausta. Nopeassa tilanteessa kiekkoa ei aina ehdi kääntämään kämmenelle, vaan tehokkainta voi olla rystypuolella haltuunoton ja laukauksen yhtenäinen jouheva liike.

Tämän tyyppisiä asioita taitovalmentaja on viime talvesta lähtien opettanut pelaajille iltapäivien vapaaehtoisilla jäävuoroilla.

Tällä kertaa paikalla on kymmenkunta pelaajaa, nuorin Valtteri Ruuskanen (20) ja vanhin Juha Leimu (34).

- Tosi hyödyllinen lisä harjoitteluun, olen pyrkinyt käymään vähintään kerran viikossa. En ole törmännyt vastaavaan muualla, sanoo viidennessä liigaseurassaan pelaava Rekonen.

- - -

Lambert (55) oli pelaajana 2. kierroksen NHL-varaus. Princetonin yliopiston kasvatti kärkkyi NHL-paikkaakin, mutta keskushyökkääjillä oli ahdasta Edmonton Oilersissa, jota tähdittivät muuan Gretzky ja Messier. Ura aikuisten tasolla kesti 15 vuotta, toi miehen Eurooppaan ja päättyi vuonna 1998.

Vanhempi veli Dale teki samankaltaisen uran, nuorimmainen Lane ylsi NHL:ään ja on nykyisin Washington Capitalsin apuvalmentaja.

- Olisin voinut tehdä uraa Wall Streetilla, mutta jääkiekon valmentaminen oli hauskempaa, Ross Lambert sanoo.

Nykyisin hän asuu muutaman viikon pätkissä Lahdessa ja Kanadassa, yhdistellen parinkin yrityksen pyörittämistä ja taitovalmentamista. Lahdessa työmaa on Pelicansin ammattilaiset ja A-juniorit, Kanadan Saskatoonissa puolestaan Serious Academy of Hockey.

- Tunnen Pasi Nurmisen edustettuani häntä agenttina Pohjois-Amerikassa. Huomasin, että iltapäiväjäät ovat vajaakäytöllä, ja kysyin häneltä mahdollisuutta tulla kehittämään pelaajia.

- - -

Taitojäillä pääpaino on mailankäsittelyssä, syöttämisessä ja luistelussa.

- Ensinnäkin toistetaan liikkeet teknisesti ja pohjimmiltaan oikein. Toisekseen myös sillä tavalla kuin niitä pelitilanteissa tarvitaan. Näitä samoja asioita harjoittelevat Patrick Kane, Nathan MacKinnon ja muut maailman parhaat.

Tällä kertaa pelaajat esimerkiksi pujottelivat tekniikkarataa ja kiersivät kartioita maalintekopaikkaan.

- Ammattilaisilla kyse on pienistä nyansseista, kehotan kokeilemaan asioita. Teini-ikäisille junioreille se on enemmän käskevää. Oikein, keskittyneesti, ja jokaisella toistolla vähän paremmin.

- - -

Junioreiden kohdalla Lambert hieman vakavoituu. Hänen ja lahtelaisen vaimonsa Brad-poika pelaa Pelicansin C-junioreissa, ja on joukkueen nuorimpana ylivoimainen pistetykki. Vuosien aikana Lahdessa isä on havainnut joukkueiden harjoittelussa paljon parannettavaa.

- Yleisesti ottaen liigajoukkueessa on puute ajasta, junioreissa taas valmentajien osaamisesta. Välillä katsoessani junnujen harjoituksia tekisi mieli repiä hiukset päästä, kun kukaan ei puutu tekniikan puutteisiin ja yksityiskohtiin. He treenaavat jopa liian paljon, mutta väärin!

Hän laskee kartion maahan viereensä ja antaa esimerkin.

- Jos kartio on vastustajan puolustaja, ja se on kierrettävä, sinun on suojattava kiekko kroppasi toiselle puolelle, eikö? Silti monella maila nuolee kartiota ja kierretään miten sattuu. Vastustaja ryöstäisi kiekon.

- Väärällä tekniikalla ei kehity paremmaksi, kehität vain huonoja tapoja. Tunnit jäällä eivät ratkaise, vaan laatu. Harjoitusten pitäisi totuttaa siihen, että syöttö tuleekin jalkoihin tai rystypuolelle, ei aina sopivasti kämmenelle.

Lambert kritisoi sitä, että kaukalon ulkopuolinen oheisharjoittelu on ylikorostunut. Sen jälkeen tulee jääharjoittelu, ja vasta kolmantena pelitilanteessa pärjääminen.

- Kerran juniorit näyttivät väsyneiltä harjoituksissa. Bradin mukaan he olivat juosseet 400 metrin vetoja ennen jäävuoroa! Valmentajana itse haluaisin pelaajat tuoreina jäälle. Väsyneenä jalat, kädet ja ajatus eivät toimi kuten pitäisi, Lambert äimistelee.

Hänen mielestään lahtelaisen juniorityön tuloksia pitäisi katsoa rehellisesti.

- Miten joukkueet menestyvät ikäluokkien SM-sarjoissa, minkä verran pelaajia on nuorisomaajoukkueissa, montako on varattu NHL:ään?

- Mielestäni tilanne on surullinen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut