Isku Areenan uusi mediakuutio yhdistyy Telian tekniikkaan

Kuution alapuolelle tulee kiertävä led-mainosnäyttö. Havainnekuva on tehty kuvankäsittelyllä, ja poikkeaa yksityiskohdiltaan lopullisesta.

Aatu Raninen

Ensi syksystä alkaen Pelicansin otteluita ja muita Isku Areenan tapahtumia palvelee uusi mediakuutio. Vanhan kahdeksansivuisen tulos- ja videotaulun korvaava kuutio on merkittävä parannus entiseen: sekä suurempi että laadukkampi.

- Videoiden näyttöpinta tuplaantuu, Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kertoo.

Laite vaihtuu nimensä mukaiseksi nelisivuiseksi kuutioksi. Kunkin sivun videonäyttö on 3,8 metriä leveä ja 2,7 metriä korkea, eli kaikkiaan 10 neliömetriä. Sellaiseen tilaan parkkeeraisi pienen henkilöauton.

Lisäksi kuution ylä- ja alapuolelle tulee sähköisiä mainosnäyttöjä.

- - -

Tulevalla kaudella uudistuu myös Liigan televisiointi, jonka kansainvälinen operaattori Telia ottaa hoitaakseen kuusivuotisella yhteistyösopimuksella.

Tekniikassa laitetaan kaikki uusiksi, ja tv-lähetysten sisältöön on luvassa muutoksia, kertoo Head of hockey -tittelillä varustettu Olli-Pekka Takanen Telialta.

- Kaikkiin Liiga-halleihin asennetaan 5G-yhteydet, ja live-kuva siirretään kuituverkkoa pitkin Helsinkiin lähetyskeskukseen, josta ottelut ohjataan etänä, Takanen kertoo.

Tämä mahdollistaa sen, että Helsinkiin perustetaan Liigan tilannehuone, jossa kaikki epäselvät maalitilanteet tarkistetaan videolta keskitetysti ja ripeästi samojen henkilöiden toimesta.

- Aitoa maalikamerakuvaa pyritään jatkossa saamaan myös tv-lähetyksiin katsojien nähtäville, Takanen mainitsee.

- - -

Katsojille Takanen lupailee aiempaa viihteellisempää kiekkostudiota, mutta komediaan Telia ei aio sortua.

- Urheilullisuus ja uskottavuus on säilytettävä, mutta pyrimme hieman kevyempään otteeseen, ja tuomaan urheilijatarinoita paremmin esiin.

Uusi 4k-lähetystekniikka mahdollistaa riittävän hyvän television omistajille parempaa kuvanlaatua. Lisäksi jo etukäteen keräämäänsä yleisöpalautteeseen Telia aikoo vastata erityisesti parantamalla äänimaailmaa.

- Kolminkertaistamme hallien mikityksen, joilla pelin äänet välitetään kotikatsomoihin, Takala vertaa Nelosen tuotantoon.

- - -

Telialle Liiga on uraauurtava hanke urheilun tv-oikeuksien parissa. Pohjoismaissa teleoperaattorit eivät aiemmin ole vastaavaan ryhtyneet, vaikka maailmalla siitä on esimerkkejä esimerkiksi Englannin Valioliigasta ja Kanadan NHL-otteluista.

Iso investointi se on myös. Takanen ja Kolu eivät suostu puhumaan hinnasta, mutta Kiekkoareena-sivuston tietojen mukaan Telia pulittaa tv-oikeuksista Liigalle lähes 20 miljoonaa euroa kaudessa, eli yhden liigaseuran kohdalla puhutaan suuruusluokaltaan yli miljoonan euron tv-tuloista per kausi.

Nelosen omistava Sanoma-konserni maksoi 13-14 miljoonaa, ja oli vaikeuksissa kannattavuuden kanssa. Se näkyi tuotteen kehittämisessä ja päättyvän kauden polkuhinnoittelussa, jossa kaikki ottelut saattoi nähdä Ruudusta 15 eurolla kuukaudessa. Kolun mielestä se oli pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta ”potku palleille”.

Telia on käynnistänyt ensi kauden myynnin 19,90 euron kuukausihinnalla, joka sisältää oman suosikkijoukkueen ottelut. Kaikkien joukkueiden kaikki pelit näkee 24,90 eurolla kuussa. Liigaa voi seurata Telian kaapeli-tv-verkossa, vuokrattavalla digiboksilla tai mobiilisovelluksella.

"Vanha kuutio meni vaihdossa"

Isku Areenalle kesäkuussa asennettava uusi mediakuutio on edeltäjänsä tapaan Darepron toimittama. Vastaavanlainen laite on jo HIFK:n käytössä Helsingin jäähallissa. "Lahden kuutio tosin on vielä aavistuksen isompi", kertoo Lahden Urheiluhalliyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Mäki-Korvela. Hänen mukaansa uuden mediakuution hankinta tarvittavine töineen on investointina noin 250 000 euron suuruinen, ja kuution pääkäyttäjä Pelicans maksaa osan kustannuksista leasing-tyyppisellä sopimuksella. Uudistus tietää sitä, että vuodesta 2009 alkaen palvellut vanha kahdeksansivuinen tulostaulu on nyt tarjolla jonnekin. "Se meni vaihdossa kaupan yhteydessä", Mäki-Korvela sanoo, ja arvelee, että vanha mediakuutio voisi päätyä jonkin Mestis-hallin kattoon, mikäli rakenteet kestävät 2 400 kilon painon. Uusi mediakuutio on 500 kiloa vanhaa kevyempi.

Keskustelu