Ristilä: Puolet joukkueesta uusiksi, nopeampaa peliä, kovempaa asennetta...

Pekka Lagerblom (vas.) on FC Lahden ensi kauden apuvalmentaja. Sami Ristilä jatkaa päävalmentajana, ja kolmikon täydentää fysiikkavalmentaja Toni Huuhka. Katja Luoma

Aatu Raninen

Viime viikolla FC Lahden päävalmentajan paikalle ylentynyt Sami Ristilä jatkaa tehtävässään 2+1-mallisen päävalmentajasopimuksen turvin. Apuvalmentajikseen hän saa valmentajauraansa aloittelevan Pekka Lagerblomin sekä fysiikkavalmennuksesta tähänkin asti vastanneen Toni Huuhkan.

Maanantain tiedotustilaisuudessa Ristilä lupaili FC Lahteen merkittäviä muutoksia, vaikka on tähän asti ollut itsekin osana joukkuetta ja sen toimintakulttuuria.

– Kyllä me pyritään aktiivisemmaksi ja tietyllä tapaa aggressiivisemmin peliä lähestyväksi joukkueeksi, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin, Ristilä luonnehtii Uudelle Lahdelle.

Ristilän mukaan se tarkoittaa pelin nopeuttamista jokaisella osa-alueella, ja esimerkiksi pallon riistämistä vastustajalta hieman korkeammalla prässillä.

– Lisää vauhtia, mutta koheltamatta.

Nämä adjektiivit ovat lausuntojen vakiokamaa uusien valmentajien tarttuessa toimiinsa. Ristilän mielestä Veikkausliigassa pystyy – ja pitäisikin – pelata korkeammalla temmolla ja vaatimustasolla.

– Moderni jalkapallo sisältää paljon tilanteenvaihtoja ja nopeita etenemisiä niistä. Silloin ratkaisee kuinka nopeasti onnistut hyökkäämään epäorganisoitua puolustusta vastaan, ja toisaalta kuinka nopeasti voitat menetysten jälkeen palloja takaisin.

Muutosta toteuttamaan tarvitaan Ristilän mukaan uusia pelaajiakin. FC Lahdessa voi talvella käydä iso tuuletus.

– Osa pelaajista tietysti lähtee joka tapauksessa parempiin joukkueisiin Suomessa tai ulkomailla. Osan kanssa halutaan jatkaa, osan ei. Meillä on vasta nelisen sopimusta, ja jos nykyisistä jää viidestä kuuteen pelaajaa lisäksi, ja loput uusia, niin aika iso prosentuaalinen vaihdos siihen tulee.

Mikä on FC Lahden kilpailuetu tulevaisuudessa?

– Olemme kehittyvä seura, joka nyt myös panostaa radikaalisti junioripolun kehittämiseen B-junioreista liigaan. Tietenkin viestiä viedään myös siitä alaspäin nuoremmillekin junnuille.

– Akatemia on meidän voimavara. Uskon että sieltä tullaan nostamaan yksittäisiä pelaajia jopa viikoittain edustuksen harjoituksiin.

Pelitavan ja kulttuurin muutoksilla Ristilä tähtää siihen, että ne palvelisivat paremmin pelaajien valmistautumista kovempiin ympyröihin ulkomaille.

– Sellainen työteliäisyys ja periksiantamattomuus täytyy näkyä katsomoon asti, että laitamme oikeasti itsemme likoon. Se ei tapahdu yhdessä yössä, mutta sen takia tähän tulee uusia ihmisiä. Esimerkiksi Pekka (Lagerblom) tietää kuinka paljon verta ja hikeä pitää antaa päästäkseen maailmalle.

– Paljon ehtii tapahtua ennen ensi kautta, ja meidän pitää vielä löytää oikeat pelaajat, mutta pienillä asioilla heidän parhaita avujaan voidaan saada paremmin esiin pelitavan kautta.

Keskustelu