Lahden uusin mailapeli on padel – kuin tennistä mausteenaan kössi ja sulis

Padel-kenttä on hieman tenniskenttää lyhyempi ja kapeampi. Sitä reunustavat lasista ja metalliverkosta tehdyt seinät, joihin pallo osuu usein pelin tiimellyksessä. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Tässäpä oiva laji minulle, jonka tenniskokeilut tyssäsivät liian hyvään harjoitusvastustajaan, ja jolta takavuosien squash-buumi ehti mennä ohi.

Näin tuumin kokeillessani ensimmäistä kertaa omaperäistä padel-mailapeliä Lahden Janus-areenalla.

Tuntuma on kuin tenniksessä, kun hiekkatekonurmella lyödään keltaista karvapalloa matalan verkon yli. Pelialueen rajaavat seinät tuovat kuitenkin mieleen squashin, ja ilmatilan käyttö puolestaan sulkapallon. Padel on yhdistelmä kolmea tuttua mailapeliä.

– Heti noustaan verkolle kun on paikka, peliparini Mikko Kurki patistaa, ja yritän parhaani mukaan totella, vaikka mieli tekisi pysytellä varovaisemmin takakentällä.

Liekö kiitos armollisten vastustajien, eli Kaisa Korkeamäen ja Peter Puhlinin, pallorallit ovat heti mukavan pitkiä, joten vasta-alkajakin pääsee pelaamisen ja hikoilun makuun.

Lahteen syksyllä saapunut padel on uusi tuttavuus, mutta erityisesti Etelä-Amerikassa ja Espanjassa sitä on pelattu vuosikymmeniä. Aurinkorannikolta se on levinnyt muualle Eurooppaan lomaturistien mukana.

Suomessa padel-kenttiä on nyt toistakymmentä.

– Minusta padel on erittäin helposti lähestyttävä laji, jos vähänkin osaa hallita mailaa ja palloa, sanoo pitkään tennistä pelannut ja valmentanut Korkeamäki.

Hänelle ja niin ikään tennistaustaiselle Kurjelle padelista on muodostunut jo ykkösharrastus.

Osaamiskynnystä madaltaa esimerkiksi syöttäminen. Vastustamattomia ässäsyöttöjä ei nähdä, vaan pallo pompautetaan rauhallisesti maasta ja lyödään lantion korkeudelta verkon yli ristikulmaan.

– Pallo lähinnä laitetaan peliin. Se tasoittaa pelaajien eroja, Kurki toteaa.

Padelin erityispiirre ovat lasista ja metalliverkosta pystytetyt seinät, joiden vaikutus peliin hämää alussa. Ohi livahtanut pallo onkin pelattavissa seinäkimmokkeen jälkeen, ennen kuin se osuu toisen kerran maahan. Pallon voi myös lyödä vastustajan puolelle lasiseinän kautta.

– On suuri etu, kun on ennestään tottunut pallon kimpoiluun seinistä ja pelin jatkumiseen, vahvistaa squashin parissa aiemmin viihtynyt Peter Puhlin.

Padeliin on kehitetty näppärä maila sekä pelipallo, jota lyödään enimmäkseen squash-tyylisesti alakierteellä. Silloin tällöin korkealta iskettävät smash-lyönnit taas muistuttavat sulkapalloa.

– Täysillä lyödessä pallo voi kuitenkin kimmota takaseinästä verkolle asti, josta vastustaja pääseekin kuittaamaan, Puhlin muistuttaa.

Voiman ja nopeuden sijaan korostuvat peliäly ja tekniikka.

Janus-areena tarjoaa näin alkuvaiheessa mailat ja pallot lajikokeiluja varten. Padel on nelinpeli, joten harjoitusvuoron järjestäminen vaatii hieman enemmän aikataulujen sovittelua porukalla.

– Lämmitellä ja harjoitella voi kaksin tai kolmin, mutta varsinainen pelaaminen vaatii käytännössä neljä, toteaa Lahden tennis- ja squashkeskuksen Teemu Varpola.

Toisaalta se tuo lajiin ryhmähenkeä ja yhteisöllisyyttä. Lahden Verkkopalloseura perusti nopeasti padel-jaoston tenniksen rinnalle.

– Tennistä kun on pelattu iät ja ajat, niin jotkut suhtautuvat siihen jo turhan totisesti. Padelia ei ainakaan toistaiseksi pelata niin hampaat irvessä, ja treeneistä lähdetään aina kotiin kivalla mielellä. Huomio ei mene tekniikkavirheisiin ja muihin yksityiskohtiin, Kaisa Korkeamäki sanoo.

– Toivottavasti ilmapiiri myös pysyy kepeänä, hän lisää.

Padel-peliä Lahdessa

Padelia voi pelata Janus-areenalla osoitteessa Heinlammintie 64.

Lisätiedot:www.tennishalli.net.

Keskustelu