365 päivää ilman liigapelejä – Nico Manelius tekee töitä saadaksen polven kuntoon ensi syksyksi

”Ensimmäiset viikot menivät kuin usvassa, mutta kuntoutuksen tulosten näkeminen palkitsee”, sanoo ensi syksyksi pelikuntoon tähtäävä Nico Manelius. Sami Kuusivirta

Aatu Raninen

Maaliskuun 1. päivänä Nico Maneliukselle tulee täyteen tasan vuosi pelaamatta Liigan runkosarjan tai pudotuspelien virallisia otteluita. Pelkäämättömästä pelityylistään tunnetun Pelicans-puolustajan viime kausi päättyi loukkaantumiseen, mutta se oli vasta kierteen alkua.

Koko tämän talven hän on kuntouttanut polveaan, joka meni rikki syyskuun 28. päivänä Peliittojen Mestis-kauden avausottelussa.

Manelius oli ehtinyt jo elokuussa Pelicansin harjoitusottelussa saada muun ”pikkuvamman” ja olla kolmisen viikkoa huililla. Peliitoista piti vain hakea tuntumaa Liigaa varten.

– Maalin edessä kamppailtiin, ja vastustaja kaatui jalan päälle. Pelini loppui saman tien siihen, Manelius muistaa kohtalokkaan hetken.

Kymmenisen päivää pelin jälkeen polvi leikattiin, kun magneettikuvista oli ilmennyt vamman vakavuus ja koko kauden kestävä sairaus­loma. Ensimmäiset viikot menivät kuin usvassa, Manelius luonnehtii.

– Ne olivat henkisesti kaikkein vaikeimmat. Ei siinä paljoa kotoa poistuttu, pientä kotijumppaa vain monta kertaa päivässä.

– On vaikeaa suhtautua siihen, että kausi päättyy syyskuussa. Fiilikset menivät laidasta laitaan. Jonain päivinä oli ihan maassa, välillä taas sai luotua uskoa, että kyllä tästä hyvä tulee.

Harjoitusrytmin vakiinnuttua positiivisuus ja jaksaminen palautuivat.

– Se auttoi, kun pääsi näkemään kuntoutuksen tuloksia. Sitä kautta pysyy mielikin virkeänä, on jotain mitä kohti mennä.

- - -

Pelillisesti kausi on ollut Pelicansin parasta menestystä Maneliuksen viisivuotisen pestin aikana, joten uran pahin loukkaantuminen osui sikälikin ikävään saumaan.

Toipilaat ajautuvat joukkueen arjesta väistämättä hieman sivuun jumpaten kuntosalilla yksin tai fysioterapeutti Juha Nakarin ja fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkosken seurassa.

– Hallilla käyminen on ollut säännöllisen epäsäännöllistä. Viime aikoina olen nähnyt jätkiä (joukkuetta) vähän enemmän, sanoo Manelius, jonka talvi onkin sujunut normaalia enemmän kotona vaimonsa kanssa pääkaupunkiseudulla.

Toisaalta omaa urakkaa ei helpottaisi, jos joukkue vielä häviäisi pelejä.

– Kiva on ollut seurata meininkiä, se on tuonut itsellekin muistutusta, että tuohon haluaa päästä takaisin. Kyllä noin tiiviistä ryhmästä saa henkistä tukea joka suunnalta, jos vain haluaa.

- - -

Kuntoutus on antanut 27-vuotiaalle urheilijalle uusiakin mahdollisuuksia.

– Jos hyviä puolia hakee, niin olen päässyt pitkän aikaa rauhassa kehittämään muuta fysiikkaa. Alkutalvesta varsinkin keskivartaloa ja yläkroppaa, Manelius sanoo.

Normaalissa pelirytmissä tähän ei ole aikaa, vaan harjoittelu on enemmän palauttavaa ja ylläpitävää.

– Nyt on ollut viisi päivää viikossa esimerkiksi voiman, kestävyyden ja liikkumiskyvyn kehittämistä.

Jäälläkin Manelius on jo päässyt hieman tunnustelemaan luistelemista.

– Kuntoutus on mennyt hyvin. Työsarkaa on vielä, mutta aikataulussa ollaan.

– Nyt kiintopisteenä on olla täydessä pelikunnossa syksyllä runkosarjan alkaessa, ja vähintään samalla tasolla kuin ennen loukkaantumista, Manelius päättää.

Pelicansin runkopelaaja

Nico Manelius

Nico Manelius on Pelicansin nykyjoukkueen pitkäaikaisimpia pelaajia kesästä 2014 lähtien, yhdessä Hannes Björnisen, Miska Siikosen ja Taavi Vartiaisen kanssa.

Tällä kaudella hän on loukkaantumisen takia pelannut vain yhden virallisen ottelun Mestistä Peliitoissa 28.9.

Nykyinen sopimus Pelicansin kanssa päättyy tähän kevääseen.