Kisapuiston tee-se-itse-stadion on pystytettävä joka otteluun uudelleen – tätä kaikkea se vaatii

Ohjeet kisamakkaran valmistukseen: Hae grilli varastosta, pakkaa se peräkärryyn, aja Kisapuistoon, pura grilli kärrystä, kasaa grilli, lämmitä se, kuumenna makkarat ja tarjoile. ”Kahvit keitetään 1970-luvun camping-aluetyyliin kotikeittimillä, kun juoksevaa vettä ja voimavirtaa ei ole”, toteaa eräs ottelutapahtumissa uurastavista. Aatu Raninen

Aatu Raninen

FC Lahden työntekijät eivät Veikkausliigan otteluissa patsastele viinilasi kädessä ja kravatit suorassa.

Kisapuistossa ottelutapahtuman järjestäminen vaatii tee-se-itse-henkistä roudaamista, perustarpeiden täyttämistä ja hikikarpaloiden pyyhkimistä. Kun tuoreimpia uutisia jumiutuneesta stadionhankkeesta lukee, ei asian tila ole äkkiä muuttumassakaan.

Seuraavassa koontia siitä mitä tarvitaan, jotta tulevan sunnuntain ottelu FC Lahden ja SJK:n välillä saadaan pelattua.

Tänä keväänä Kisapuistossa päästiin hieman vähemmällä, sillä lunta ei tarvinnut kolata katsomoista ja kulkuväyliltä. Näin vältyttiin myös ojien kaivamiselta, jota on aiemmin täytynyt tehdä lipunmyyntipisteen eteen lammikoksi kerääntyneiden sulamisvesien takia.

Jokaisen ottelutapahtuman rutiineja sen sijaan ovat muun muassa 84 kentänlaitamainoksen asentaminen, sekä mainosbanderollien kiinnittäminen nippusiteillä päätyverkkoon.

Lisäksi pystytetään noin 70 irrallista aidanpätkää ohjaamaan ja rajaamaan katsojien kulkua. Tilataan vaihteleva määrä bajamajoja ja roskiksia riippuen säästä ja arvioidusta yleisöstä.

Vip-tilaan, eli lyseon ruokalaan, asetellaan lisäksi pöytiä, tuoleja sekä kylmäkaappeja juomineen.

- - -

Kiinteitä rakenteita Kisapuistoon ei tällä haavaa voi juuri pystyttää, eikä toisaalta kannatakaan, kun tulevaisuus on epävarma. Sen verran modernisointia on kuitenkin tapahtunut, että kahdessa merikontissa saadaan säilytettyä myyntituotteita ja muita tarvikkeita. Konteista muun muassa kannetaan yleisön ja myyntipisteiden suojaksi puolen tusinaa telttaa ja aurinkovarjoa painoineen.

Kylmimmillä pakkaskeleillä ensisijaisena huolena on konteissa säilytettävien juomatölkkien räjähtäminen, jolta on toistaiseksi vältytty. Kesällä pulmana taas on kuumuus, jolloin metallikontti voisi toimia mietona saunana.

Kylmälaitteet käydäänkin joskus napsauttamassa päälle jo ottelupäivää edeltävänä iltana toivoen, että sähköt pysyvät päällä vuorokauden ympäri, sillä kiinteitä sähköjä ei ole. Sähköä saadaan kahdesta harmaasta sähkökaapista, joista vedetään laskemattoman monta johtokelaa pitkin stadionia esimerkiksi myyntitiskeille.

Piuhojen päästä löytyy myös pääkatsomon eteen roudattuja kaiutinpömpeleitä, joilla kuulutukset ja musiikki saadaan ilmoille. Äänien ajoittaisia katkoksia selittää se, että yleisö kävelee piuhojen yli. Joskus sähköt muuten vain katkeavat tapahtuman alkaessa, nettiverkko taas ei ylipäätään tarjoa liigaotteluun riittävää kapasiteettia.

- - -

Jääpaloja lasiin hellepäivänä pyytävään katsojaan joudutaan Kisapuistossa suhtautumaan lähinnä huumorilla ja myymään eioota, sillä vettä ei stadionilla kulje kuin huoltorakennukseen ja nurmen sadettimiin.

Jotta makkaraa ja kahvia voidaan myydä, kuljettaa Merosen lihakauppa auton peräkärryssä paikalle grillejä ja termoskannuja. Sushia ja gourmet-hampurilaisiakin on kuultu joidenkin asiakkaiden toiveissa, joita on näissä olosuhteissa kovin vaikea täyttää.

Oheismyyntiä ajatellen sateinen ja tuulinen päivä on painajainen, koska silloin osa yleisöstä jää kotiin, ja paikalle saapuneet katsomoon, jolloin vaivalla kuskatut tuotteet jäävät myymättä.

Kisapuistossa tosin kastuu auringollakin, koska kentän nurkkiin asennettujen sadettimien ampuma vesi painuu tuulen mukana katsomoon.

- - -

Ottelun päätyttyä alkaa kaiken edellä mainitun tekeminen käänteisessä järjestyksessä. Purkaminen, niputtaminen, varastoon kantaminen.

Pelaajista joku ohjataan haastattelupisteelle, joka muodostuu taustasermistä ynnä sekalaisesta kasasta johtoja ja muuta tekniikkaa. Jos sataa, tehdään tv-lähetystä sateessa.

Erotuomarit menevät suihkuun vierasjoukkueen pukukoppiin, koska omia suihkuja ei ole, eikä suihkussa aina valaistustakaan.

Illan pimennyttyä alkaa matalan aidan yli kömpiminen ja sekalainen oleskelu stadionilla. Kesäiltoina katsomossa anniskellaan omatoimisesti, minkä jäljiltä siivoillaan tölkkejä ja muuta roskaa taas ennen seuraavaa Veikkausliigan ottelua.

Kisapuiston pelinurmeltakin on löydetty lasinsiruja, kuulema myös huumepiikkejä. Viime kaudella yksi FC Lahden maalivahdeista heittäytyi harjoituksissa torjuntaan nurmen pintaan saaden lasinpalasta haavan kylkeensä.

* Jutussa käytetyt tiedot ja kommentit ovat peräisin FC Lahden henkilökunnalta, ottelutapahtumissa työskenteleviltä ihmisiltä ja toimittajalta itseltään.

Keskustelu