Näkökulma: Vain rightin pakki puuttuu Pelicansilta

Viime viikonloppuna Liigan parhaan puolustajan Pekka Rautakallio -palkinnon saanut Oliwer Kaski jätti puolustukseen isot saappaat, joita Pelicans pyrkii nyt täyttämään. Sami Lettojärvi

Aatu Raninen

Juhannuksen pian koittaessa Pelicansin ensi kauden joukkueen rakentaminen on vuodenaikaan nähden jo varsin valmiilla tolalla.

Puolustajien Topi Jaakolan ja Matteo Pietroniron sopimusten julkistamisen jälkeen Pelicansilla voi katsoa olevan käytössään 25–28 pelaajan vahvuinen ryhmä, joka jo määrällisesti täyttää tarpeet kauden aloittamiseksi syksyllä.

Hyökkäyksen keihäänkärki ei vielä ole erityisen järeä, mitä se ei toisaalta yleisissä arvioissa ollut ennen huimaa viime kauttakaan. Valmennus voi kuitenkin melko luottavaisena odottaa, että useiden potentiaalisten tähtipelaajien joukosta tulee lisää uusia läpimurtoja.

Erityisesti 19–23-vuo-<symbol>29</symbol>tiaat Jesse Ylönen, Jonatan Tanus, Otto Nieminen,Frank Gymer ja Severi Lahtinen ovat urallaan herkullisessa vaiheessa. Heidän taitotasonsa, luisteluvoimansa ja niiden synnyttämä pelinopeus antavat loistavat eväät kirjoittamaan tilastoihin aivan uusia kymmenlukuja.

Toisaalta hyökkäyspäästä löytyy kovempaakin ydintä, keskikaistalla suuntaa näyttävät Hannes Björninen, Aleksi Mustonen ja Janos Hári, laidalla taas Juhamatti Aaltonen, Jesse Mankinen ja Antti Tyrväinen.

Erittäin kovan kilpailutilanteen syntyminen onkin varmaa jo nyt. Kukaan ei voi nostaa jalkaa kaasulta tai joku toinen valtaa pelipaikan. Se on parhaita reseptejä pelaajien kehittämiseen.

Tätä leveyttä ja hyökkääjien kierrätystä Pelicans tulee tarvitsemaan siksikin, että CHL matkustamisineen tuo oman lisänsä kuormitukseen ainakin alkulohkon otteluiden verran syys-lokakuussa.

Puolustuksen rakentaminen sen sijaan näyttää nyt olleen Pelicansille selvästi hankalampaa. Mikko Kousan ja Oliwer Kasken samanaikainen menettäminen saattoi olla jonkinasteinen yllätys, ja modernien huippupuolustajien osaaminen on yksi vaikeimmin korvattavista asioista jääkiekossa.

Leftin kätisiä yleispuolustajia Pelicansilla on Casimir Jürgensin johdolla uskottava kattaus. Kentällisten viisikkopeliin Kasken ja Kousan puuttumisella voi jopa olla tietynlainen tasapainottavakin vaikutus, mutta taitopuolelta menetys syö.

Nimekkään ja loukkaantumisista kärsineen 35-vuotiaan Jaakolan rekrytointi oli mielenkiintoinen poikkeus kaavaan. Vankkaa kokemusta joukkue tarvitsee tietyn määrän, ja Jaakolan ta-<symbol>29</symbol>pauksessa pelaaja oli Pasi Nurmiselle ennestään ja Harri Hakkaraiselle nykyisellään tuttu.

Arvoitus on, kuinka laadukkaasti esimerkiksi Miihkali Teppo ja Jarkko Pynnönen pystyvät tarvittaessa pelaamaan suuremmassa roolissa oltuaan viime kaudella maajoukkuetason kollegoiden aisapareina.

Puolustajien pitäisi muun muassa pystyä hakemaan paineen alta päätykiekkoja, syöttämään lavasta lapaan ja kuljettamaankin kiekkoa vauhdilla. Jotta Pelicans saa potentiaalin irti jalkavista ja taitavista hyökkääjistään, on puolustuksen pystyttävä ruokkimaan heitä kiekolla.

Nuoren Santtu Kinnusen etuna on rightin kätisyys, jota ei muilta pakeilta löydy. Olettaa kuitenkin sopii, että ryhmään hankittaisiin vielä yksi oikealta pelaava puolustaja, joka toisi edellä mainittuja pelinrakentajan ominaisuuksia Top4-rotaatioon, lisää vaihtoehtoja ylivoimaan, sekä mahdollistaisi monessa tilanteessa luontevamman syöttelyn kämmeneltä kämmenelle leftin kätisen pakkiparina.

Pisimmälle kasvattajaseuran strategia on viety tolppien välissä, jossa torjuvat Atte Tolvanen, 24, Jakub Skarek, 19 ja Jasper Patrikainen, 18. Kolmikolla on edessään enemmän kuin lupaava tulevaisuus, mutta jonkun heistä on myös pystyttävä kannattelemaan joukkuetta jo tulevana syksynä.

Sopimukset

Pelicansin ensi kauden joukkue

Maalivahdit: Jasper Patrikainen, Jakub Skarek, Atte Tolvanen.

Puolustajat: Topi Jaakola, Matteo Pietroniro, Aleksi Ek, Casimir Jürgens, Santtu Kinnunen, Jarkko Pynnönen, Miihkali Teppo.

Hyökkääjät: Juhamatti Aaltonen, Hannes Björninen, Roope Elimäki, Frank Gymer, Janos Hári, Severi Lahtinen, Jesse Mankinen, Aleksi Mustonen, Otto Nieminen, Miro-Pekka Saarelainen, Samuel Salonen, Jonatan Tanus, Artturi Toivola, Antti Tyrväinen, Taavi Vartiainen ja Jesse Ylönen.

Keskustelu