Tänään tilinpäätöksensä julkistava Pelicans budjetoi CHL:n alkulohkon "plusmiinus nollaan"

Jääkiekon mestareiden liiga CHL on lahtelaisseuralle houkutteleva, muttei kultakaivos.

Champions Hockey Leaguessa on tällä hetkellä mukana 14 maata ja 32 joukkuetta. Pelicansin kanssa alkulohko D:ssä pelaavat Yunost Minsk (Valko-Venäjä), Ocelari Trinec (Tshekki) ja HC Lausanne (Sveitsi). Champions Hockey League

Aatu Raninen

Lahden Pelicansin historian ensimmäiset Champions Hockey Leaguen ottelut alkavat 30. elokuuta. Pelicansin vastustajiksi alkulohko D:hen arvottiin HC Ocelari Trinec Tshekistä, Junost Minsk Valko-Venäjältä sekä Lausanne HC Sveitsistä.

Seuraorganisaatiolle se tietää vähintään kuutta kovatasoista ottelua.

– Vastustajat ovat omalla tavallaan erittäin mielenkiintoisia ja Minsk jopa ”eksoottinen”, toteaa Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu sähköpostin välityksellä.

Pelicans vältti kaikkein kovimmat sveitsiläiset ja ruotsalaiset joukkueet, mutta toisaalta lohkoon ei osunut yhtään selkeää altavastaajaa.

– Sellaisia me emme edes halunneet. Lähtökohtaisesti olemme halunneet kansainvälisiä otteluita ja pelata parhaita vastaan, joten Pelicans on tyytyväinen lohkoonsa. Kaikki ovat laadukkaita, ja Euroopan tasolla voidaan puhua kärkitason joukkueista, Kolu sanoo.

Alkulohko etenee kahden pelin sykäyksinä. Vieraskiertue Trinecissä ja Lausannessa osuu samalle viikonlopulle syyskuussa, kun taas Minskissä Pelicans vierailee yksittäisenä tiistaiotteluna kesken Liigan runkosarjan. Reissujen sovittaminen kalenteriin vaatii tarkkaa suunnittelua ja valmennuksellista tietotaitoa.

– Kokonaisuutena luonnollisesti pyritään pitämään pelaajien fysiologinen rasitus ja seuran talouden ”rasitus” mahdollisimman vähäisenä. Alkulohko päästään operoimaan reittilennoilla, joten kustannukset pysyvät kohtuullisina, Kolu kertoo.

Syksyllä 2014 käynnistyneen mestareiden liigan palkintorahat ovat olleet kasvussa. Ensi keväänä voittaja tienaa jo 430 000 euroa, ja yhteensä rahaa on jaossa 1,94 miljoonaa. Sarjasta on tullut urheilullisesti kiinnostava haaste kaikille seuroille, mutta taloudellinen hyöty vaatii luonnollisesti menestymistä.

– Budjetoimme alkulohkovaiheen plusmiinus nollaan, Kolu summaa kolmen kotiottelun tuotoista ja kolmen vierasottelun kuluista.

– Mutta uskon, että CHL kiinnostaa lahtelaisia kiekkokuluttajia siinä määrin, että on täysin mahdollista päästä voitolliseen toimintaan, hän lisää.

Suomessa yleisömäärät ovat CHL-otteluissa jääneet paikoin erittäin vaatimattomiksi SM-liigaan verrattuna, ja sarjan asema hakee vielä muotoaan. Kolu uskoo kuitenkin parempaan.

– CHL:n oikeutus olla olemassa ei mielestäni ollut aiemmin riittävä, koska sinne pääseminen ei perustunut urheilulliseen menestykseen omissa sarjoissa. Nyt kun sinne menevät vuosittain parhaat joukkueet pelaamalla, on sarja saanut lisää arvostusta. Olemme saaneet hyvän kuvan sarjan toiminnasta, se on erittäin laadukasta ja ammattimaista. Sarja kehittyy koko ajan ja sitä pelaavat Euroopan parhaat joukkueet.

Tulevalla kaudella Pelicans kansainvälistyy kohisten.

CHL:n lisäksi elokuussa pelataan Alumni All Stars -hyväntekeväisyysottelu ja kansainvälinen harjoitusturnaus Hämeenlinnassa. Voivatko ne vähentää kiinnostusta ”arkista” SM-liigaa tai tammikuun Tallinnan-ottelua kohtaan?

– Päinvastoin. Tallinna-ottelu on tänä vuonna taas aivan uudella kulmalla kun neljä joukkuetta suuntaa Viroon, ja kaksi ottelua pelataan samana päivänä peräkkäin. Uskon, että näissä mukana olemalla kiinnostus Pelicansia kohtaan kasvaa kiekkoyleisöllä sekä yhteistyökumppaneilla, Kolu toteaa.

Päättyneen kauden tilinpäätöksensä Pelicans julkistaa yhtiökokouksen jälkeen 21. elokuuta.

- - -

Uutinen on alun perin julkaistu Uudessa Lahdessa 17.7.2019.

Pelicansin ottelut Champions Hockey Leaguessa

30.8. Pelicans–Trinec

1.9. Pelicans–Lausanne

6.9. Trinec–Pelicans

8.9. Lausanne–Pelicans

9.10. Pelicans–Minsk

15.10. Minsk–Pelicans

Keskustelu