Lahden Reipas hautoo yllätystä, sarjanousija jo viidentenä jalkapallon Kakkosessa

Lahden Reippaalla on monipuolista kokemusta joukkueessaan, muun muassa Veikkausliigassa nähty Onuray Köse (keskellä) ja ex-koripalloilija Roope Suonio (oikealla). Sami Lettojärvi

Aatu Raninen

Lahden Reipas on ollut päijäthämäläisen jalkapalloilun valopilkkuja tällä kaudella. Kakkosen A-lohkossa viirupaidat ovat 16 kierroksen jälkeen viidentenä, ja tavoittelevat tiukasti neljälle parhaalle avautuvia jatkopelejä.

Viime syksynä sarjanousua Kolmosesta juhlinut Reipas näyttää selättäneen tyypilliset sarjanousijan haasteet suvereenisti.

– Hyvin on klaarattu, pinnoja on tullut tasaisesti ilman isompia lipsahduksia. Varmaan alkukaudesta pääsimme yllättämään monet vastustajat, arvioi jo neljättä kautta Reipasta päävalmentava Petri Järvinen.

Hän näkee, että ero Kakkosen heikoimpien ja Kolmosen parhaiden joukkueiden välillä ei ole kovin suuri, mutta sarjatasojen ero kokonaisuutena on.

– Kakkonen on tasaisempi, ja tietysti laadukkaampi. Jokainen ottelu on haaste, kun taas Kolmosessa tasoerot olivat suurempia, Järvinen sanoo.

Vaikka alku on sujunut yllättävänkin hyvin, on Reippaan suunnitelmana ensin rauhassa vakiinnuttaa asema Kakkoseen, jossa se täydentää lahtelaisen pelaajapolun Veikkausliigan ja juniorisarjojen välimaastossa.

Petri Järvinen kommunikoi viikoittain FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilän kanssa sekä liigajoukkueen että Reippaan pelaajatarpeista.

– Olemme yhteistyöseura, emme farmi, Järvinen alleviivaa.

Jotta kokonaisuus säilyy hallinnassa, on liigapelaajia on kerralla mukana korkeintaan 1–3. Tällä kaudella pääasiassa hyökkääjiä, joista FC Lahdella on ollut ylitarjontaa.

– Sillä pelipaikalla vaihtuvuus myös vaikuttaa joukkueen kuvioihin vähemmän kuin puolustuslinjassa, Järvinen lisää.

IrfanSadik (5 maalia), Pyry Lampinen (3), Tomi Kult (1) ja loppukaudeksi Ykkösen AC Kajaaniin lainattu Tim Martinen (2) ovatkin viimeistelleet Reippaan 25 maalista 14.

– Esimerkiksi Lampinen sai meillä itseluottamusta ja onnistui sen jälkeen Veikkausliigassakin, Järvinen mainitsee.

Pelillisesti Reipas ei päävalmentajansa mielestä ole välttämättä sarjan taitavin joukkue, mutta periksiantamattomuus ja joukkuehenki ovat auttaneet kääntämään otteluita voitoiksi ja tasapeleiksi viime hetkilläkin.

– Ikähaitari meillä on varmasti sarjan levein, Järvinen toteaa. Se tarkoittaa suurin piirtein 17–37.

– Muutama entinen liigapelaaja on ottanut haasteen vastaan, että hei, mennään ja treenataan vielä kerran kunnolla, Järvinen viittaa muun muassa maalivahti Juha Tuomeen sekä Riku Heiniin, joka on toisen ex-FC Lahti OnurayKösen kanssa keskikentän kapellimestari.

– Alkukaudesta pelasimme jo ihan kivaa pallonhallintaa, mutta viime otteluissa muutamien poissaolojen takia peliä on jouduttu hieman yksinkertaistamaan, Järvinen arvioi.

22 ottelun sarjan jälkeen Kakkosen kärkinelikko pelaa keskenään yksinkertaisen nousukarsintasarjan – kolme ottelua kukin – johon kerätyt pisteet ja maalit seuraavat mukana, ja mestari nousee Ykköseen. Aukoton ei tämäkään uudistus ole.

– Jos ero kärkeen on jo valmiiksi suuri, ei siihen jää mitään saumoja (ohittaa), Järvinen sanoo.

Vaikka yleisö on mainiosti löytänyt Reippaan peleihin Kisapuistoon – viimeksi lauantaina Jippoa vastaan 550 katsojaa – tietävät jatko-ottelut Järvisen mukaan seuroille lähinnä kuluerää, varsinkin jos pelit ovat merkityksettömiä.

– Haluaisin futista pelattavan mieluummin perinteisinä pitkinä sarjoina, mutta on tietysti ihan hyvä että asioita yritetään kehittää.

- - -

KORJAUS: Paperilehdessä 21.8. mainittu Irfan Sadikin maalimäärä korjattu oikeaan lukemaan viisi (5) maalia.

Seuraavat ottelut

Lauantaina 24.8. MP–Reipas (Mikkelissä)

Lauantaina 31.8. kello 17 Reipas–Sudet (Kisapuistossa)

Keskustelu