Kolumni: Pelicansin CHL-lohkoon muodostuivat maukkaat yllätysasetelmat

Pelicansin Jesse Ylönen (72) ja Jonatan Tanus (20) pelaavat CHL:ssä muun muassa ex-Pelicans-puolustaja Jonas Junlandia (vasemmalla takana) vastaan. Tulevan viikonlopun vieraskiertueella vastassa ovat uudelleen Trinec Tshekissä ja Lausanne Sveitsissä. Sami Kuusivirta

Aatu Raninen

Pelicansin historiallinen avausviikonloppu Champions Hockey Leaguessa sujui mukavan lämpimissä merkeissä. Löylyt niin Ocelari Trineciä kuin Lausanne HC:a vastaan olivat kipakat, ja kuitenkin neljän sarjapisteen ryövääminen näin kovatasoisilta vastustajilta oli suorituksena vähintäänkin kiitettävä miinus.

Eihän peli varsinkaan puolustussuuntaan vielä valmista ollut. Hetkittäin Tomi Karhusta pommitettiin hyviltä maalintekopaikoilta yhdessä erässä sen verran mitä normaalisti koko liigaottelussa. Saumoja tosin aukeni vastustajienkin päätyihin. Hyökkäyspelinopeus oli kautta linjan yllättävänkin korkeaa, mutta puolustaminen ei tahtonut pysyä kyydissä mukana.

Lahtelaispullat ovat kuitenkin hyvin uunissa, kun Junost Minsk kahmi viisi pinnaa, ja ennakkosuosikit Lausanne jäi kolmeen ja Trinec nollille. Se jätti alkulohkon lopuille neljälle kierrokselle maukkaat asetelmat.

Pelicansilla on täydet mahdollisuudet olla lohkon kahden parhaan sakissa ja mennä jatkoon, mutta pelaamisen tasoa pitäisi vielä vähän nostaa, ja nopeasti, jo tulevana viikonloppuna.

Mestareiden liiga kun jatkuu vieraskiertueella Tshekissä ja Sveitsissä. Kuten Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu aiemmin Uuden Lahden haastattelussa linjasi, ei alkulohkosta kannata vielä odottaa mitään taloudellista jättipottia, vaikka koko turnee jakaakin palkintorahaa yhteensä peräti 1,9 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi Lausanne HC:n viestintäpäällikkö Thierry Meyerin mukaan heidän seuraltaan kuluu jo lohkovaiheen suoriin lentoihin kuusinumeroinen summa rahaa.

Alkupeleistä Pelicans saakin lähinnä pelillisen mittarin ja uraauurtavaa seikkailua duunarihengessä, onhan CHL:n punainen pääsponsorikin työvaatteita valmistava saksalaisfirma Engelbert Strauss.

Fanienkaankukkarot eivät säästy viilaukselta ja höyläykseltä. Pelicansin pääsyliput ovat verrattaen edulliset, 11–27 euroa, mikä näkyi kohtuullisen hyvinä 3 400–3 600 katsojan (ilmoitettuina) yleisömäärinä.

Sen sijaan matkatoimiston kanssa järjestettävien kannattajamatkojen hinnat lensivät tähtiin: reilun kolmen vuorokauden reissu Trineciin 855–1015 euroa henkilöltä, vajaat kolme vuorokautta Lausannessa 895–1070 euroa.

Hinta yhden matsin näkemisestä on kova.

Perjantain Trinec-otteluun lähtö on torstaina kello 17, ja paluu Lahteen vasta maanantaina noin kello 03 aamuyöllä. Hotelli on Puolan puolella Krakovassa, ja reissu sisältää kävelykierroksen sekä erillisen vierailun Auschwitzin keskitysleirissä. Kiekkofanien yleissivistämisessä ei ole mitään väärää, eikä voitollisessa liiketoiminnassa, mutta kannattikohan valmiiksi kallista hintaa näin paisuttaa?

Omatoimimatkaajat ovat onnistuneet hankkimaan lennot, hotellit, kuljetukset ja otteluliput vain 300–400 eurolla.

Ironista kyllä, hiilineutraaliksi julistautuneelle Pelicansille tästä tulee lentomatkojen takia myös kaikkien aikojen saastuttavin kausi. Silti puhutaan aivan minimaalisista kilometrimääristä esimerkiksi NHL:n ja KHL:n jatkuvaan lentorumbaan verrattuna.

Ennen maksettiin siirtokorvauksia, kenties nyt päästöhyvityksiä?

Pelicansilla on täydet mahdollisuudet olla kahden parhaan sakissa ja mennä jatkoon.

Keskustelu