Kolumni: Kisapuiston stadionhanke makaa yhä tajuttomana

Aatu Raninen

Kisapuiston stadionjahkailuun saatiin taannoin uutta päivitystä Ylen Lahden Radion tavatessa entisen mestarin luona vierailleita ihmisiä. Tihkuneiden tietojen mukaan potilaan tila on yhä kriittinen mutta vakaa, ja neuvottelut vähiten huonosta kompromissista jatkuvat.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen muistutti tarpeesta saada jalkapallostadionille mahdollisimman paljon ja monipuolista käyttöä edustusotteluiden ohella. Ja että pitkän aikavälin käyttökustannukset ovat hankkeessa ratkaisevampia kuin rakentamiseen käytettävät miljoonat.

FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood puolestaan kuvaili tähänastisia neuvotteluita monisyisiksi. Uuden Lahden tietojen mukaan kaupunki vetäytyikin keväällä neuvotteluista tyystin ja ryhtyi hiljaisuudessa omin päin veistämään stadionista riisuttua versiota.

Jos FC Lahden taustalla vaikuttaisi joku, sanotaan vaikka ilmastointialalla menestynyt, mesenaatti tai yritys, joka rakennuttaisi stadikan hyväntekeväisyytenä, olisi se varmaan jo tehty. Tai jos kaupungilla menisi hyvin. Mutta ei mene, ja Lahdella on jo urheilukeskus ja mäkihyppyrit veronmaksajien riippakivinä vedettävänä.

Aiemmin kaupunki on kuitenkin ollut vahvasti kehittämässä jääkiekon, koripallon ja salibandyn edustusolosuhteita, jopa täysin riippumatta edustusseuran menestyksestä tai edes kassakriisistä. Tässä välissä jotain on muuttunut.

Jalkapalloväeltä vaaditaan stadioniinsa sellaista panostusta, joka ylittää ­aiemmat. On ihan ymmärrettävää, että se vituttaa.

Pelkästään veronmaksajien rahoihin kilpaurheilurakentamisen ei pidäkään enää perustua. Koomassa makaavan Kisapuiston äärellä palataan vain aina siihen faktaan, ettei se houkuta yksityisiäkään sijoittajia. Asemakaava rajoittaa oheisliiketoiminnan vaihtoehtoja ja Historiallisen museon metsämaisemat arkkitehtuuria.

Kuvio on jo pidemmän aikaa haissut siltä, että jalkapalloyhteisön varainkeruu jää vähän puolitiehen, ja samaan aikaan kaupunki lepuuttaa jalkaansa jarrulla odottaen, että hölmöt tajuaisivat jo keskeyttää.

Kuten on jo todettu, ehkä jalkapallostadionille parempi kohde olisi ollut vaikkapa Launeen kenttä, johon nyt suunnitellaan tekojäärataa. Sinne yksityinen sektori olisi voinut yrittää laajempaa kokonaisuutta kuin pelkkää stadionia. Vastaavasti luistinrata ja muutaman sadan katsojan katettu pesäpallokatsomo – sekin on puutelistalla – olisivat sopineet paremmin Historiallisen museon takapihalle Kisapuistoon.

Me kaikki jahkailuun vuosien saatossa osallistuneet voimme ottaa hieman omaan piikkiimme sitä, ettei parempia vaihtoehtoja ole ihan kirkkain katsein nähty.

Vaan onhan Iitissä kohta MotoGP ja ehkä Formulatkin, sponsored by Lahti!

Kolumni on julkaistu Uudessa Lahdessa alun perin 18.9.2019.