Pajulahden e-urheilukerhossa pelataan ohjatusti

Pajulahdessa pyörivän kerhon ohjelmassa riittää muutakin kuin koneella istumista.

Arttu Koivisto (etualalla) ja Henrik Pölönen opastivat Andreasta pelaamisen saloihin Pajulahden e-urheilukerhon avoimissa ovissa. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

E-sports, elektroninen urheilu eli videopelien pelaaminen kilpailullisesti, on kasvattanut viime vuosina suosiotaan hurjaa vauhtia. Pelaajien määrä on kasvanut runsaasti, ja elektroninen urheilu on noussut perinteisempien lajien rinnalle myös penkkiurheiluna.

Nyt pelaamista pääsee harrastamaan Nastolassakin ohjatusti, kun Pajulahden liikunnanohjauksen perustutkintoa opiskelevat, e-sportsiin erikoistuvat opiskelijat pyörittävät e-urheilukerhoa. Kerho on tarkoitettu 13–15-vuotiaille pelaamisesta kiinnostuneille nuorille.

Kerhossa pidettiin avoimia ovia kahtena edellisenä keskiviikkona, ja nyt lokakuun alusta kerho pyörähtää käyntiin kunnolla.

– Suunnitelmissa on, että tiistaisin ja keskiviikkoisin olisi videopelejä ja torstaisin olisi liikuntapäivä, ettei ole vain koneella pelaamista, kertoo Arttu Koivisto, yksi kerhoa pyörittävistä opiskelijoista.

Kerho perustettiin ­siksi, että opiskelijat saisivat ensikosketuksen ihmisten valmentamiseen ja ohjaamiseen, joka tulevaisuudessa on mahdollisesti heidän työtään.

– Toivottavasti nastolalaiset lapset ja nuoret löytävät tänne paikan päälle, niin toiminnalle olisi myös jatkuvuutta, sanoo Pajulahden e-sports-koulutuksen projektipäällikkö Jussi Immonen.

Elektroninenurheilu lähestyy koko ajan enemmän ja enemmän perinteistä urheilua. Pelaajilla on ny­kyään esimerkiksi valmentajat ja myös fyysinen jaksaminen on tärkeää.

– Pelaajien uria yritetään saada pidemmiksi ja kestävämmiksi. Se vaatii, että kohdataan ihminen myös fyysisesti. Hyvinvointia, ruokavaliota ja unta aletaan miettimään, Koivisto toteaa.

Samasta syystä myös Pajulahden e-urheilukerhossa ei vain hypätä koneille ja aleta pelata, vaan edetään suunnitelmallisesti.

– Niin kuin perinteisen urheilun kerhoissa, niin tässäkin tehdään suunnitelmat, että mitä joka kerralla opetetaan. Varsinkin niille, ketkä vähän syvemmin haluavat oppia, Koivisto sanoo.

Keskustelu