Veikkausliigan pudotuspeleissä heti klassikon aineksia – FC Lahti lähtee Klubin kaatoon pienellä yllätyksellä

Eemeli Virta (keskellä) on pelannut väkevän debyyttikauden ja avannut maalitilinsäkin. Jatkossa hän haluaa lisää ratkaisevia tekoja, vaikka jo tänään HJK-vierasottelussa. Juha Peurala

Aatu Raninen

Se on kerrasta poikki, kun HJK ja FC Lahti kohtaavat tänään Helsingissä Veikkausliigan Eurolopputurnauksen ensimmäisellä kierroksella.

Töölön illassa on aineksia uudeksi klassikoksi, sillä matsin voittaja jatkaa pudotuspelejä maalinaan paikka ensi kesän Eurooppa-liigan karsintoihin, ja häviäjä saa menolipun marraskuiselle kesälomalle.

Suorituksen on kuitenkin oltava parhaasta päästä. Asiasta kysyessäni Lahden päävalmentaja Sami Ristilä nostaa heinäkuussa SJK:lta ryöstetyn 0–2-vierasvoiton kauden tähän asti parhaaksi 90-minuuttiseksi.

– Pystyimme silloin olemaan vaarallisia eli tekemään vielä hyökkäysalueella tarvittavia liikkeitä ja luomaan tilanteita, joihin syötettiin oikeilla ajoituksilla. Myös pallonhallinta toimi hyvässä rytmissä.

– Puolustuksellisesti taas pystyttiin menetyksen jälkeen prässäämään ylhäältä kiinni, ja oltiin toisaalta kärsivällisiä matalan blokin puolustamisessa, Ristilä analysoi pelisuunnitelman onnistunutta toteutusta.

Tiistain valmistavissa harjoituksissa avauskokoonpanosta uusiksi oli laitettu oikea laita, jossa loukkaantuneen Jean-Cristophe Coubronnen puolustuslinjassa korvaa Mikko Hauhia, ja hänen edessään laidalla hyökkää Altin Zeqiri.

Toinen muutos on maalilla kauden toisen ottelunsa pelaava Joona Tiainen. Luottovahti Patrick Rakovsky oli kyllä tiistaina harjoituksissa, mutta on pelipäivänä tippunut pois, ja vaihtopenkillä varamaalivahtina on vanha tuttu Juha Tuomi.

Muutoin ryhmä on kutakuinkin odotettu: puolustuslinjassa vasemmalta Teemu Penninkangas, Mikko Viitikko, Jani Tanska ja Hauhia, keskikentällä Jasin Assehnoun, Eemeli Virta, Matti Klinga ja Zeqiri, hyökkääjinä Josu ja Jeronimo Amione.

Hienon debyyttikauden keskikentällä pelanneen Eemeli Virran tehtävänä on käynnistää ne hyökkäykset, joista vieraat tarvittavia maalipaikkoja kyttäävät.

– HJK:ta vastaan on saatava riistoja, ja mitä ylempänä sen parempi. Sen jälkeen pistetään palloa laidalle vauhtiin Jasinille ja Zeqirille.

Johon Ristilä lisää:

– Klubi ei välttämättä odota Zeqiria tähän avaukseen. Molemmat ovat olleet suht hyvässä vireessä, heillä on hyviä elementtejä haastaa yksi vastaan yksi -tilanteissa. Tilaa on laidoilla ja taskuissa, kun Klubin keskusta on tukossa, Ristilä ennakoi.

Alkukaudella Lahden pelaamisessa korostui Virran mielestä enemmän pallonhallinta, jossa nuorukainen syöttelee poikkeuksellisella maltilla ja tarkkuudella.

– Loppukaudesta maalipaikkoja on saatu enemmän vastaiskuista ja keskitytty tiiviimpään puolustuspeliin.

Tietynlaista terävyyttä Virta, 19, haluaa vielä lisätä omaankin pelaamiseensa, kun ura jatkuu Lahdessa ensi kaudellakin.

– Vielä rohkeammin pitää tehdä kuljetuksia pallon kanssa, käyttää laukausta ja yrittää läpisyöttöjä. Pallonmenetystä ei kannata pelätä, koska nuo suoritukset voivat muuttaa pelin, Virta miettii.

– Ja kyllähän kehitettävää löytyy vielä fysiikkapuolelta. Se ei tule koskaan valmiiksi.

Harjoitusten päätteeksi koko FC Lahden joukkue ampui kierroksen rankkareita, joihin saatetaan päätyä, mikäli varsinainen peliaika ja jatko-ottelu (jatkoaika) ovat tasan. Avauskokoonpanosta kaikki myös onnistuivat pilkulta, ja kaikilla kohteina olivat alanurkat.

– Viikko on ollut erilainen, kun aletaan pelaamaan cup-luonteisesti ja on vain kolme välipäivää edellisestä ottelusta. Tänään sen vasta huomasi, kuinka hyvä kauden aikana on ollut se kokonainen viikko aikaa valmistautua, Sami Ristilä toteaa.

Päävalmentaja on tyytyväinen siihen, että joukkue on ponnistanut isojenkin tappioi­den jälkeen nopeasti ylös.

– Siitä pitää nyt osittain ammentaa. Klubin kausi ei ole mennyt halutusti, joten kaikki paineet ovat heillä, ja jos peli vähänkin lähtee väärään suuntaan, voi lumipalloefekti kääntyä meille.

Juttua päivitetty kello 14.45 aloituskokoonpanon pelaavan maalivahdin osalta.

Veikkausliigan lopputurnaus

Panoksena paikka Eurooppa-liigan karsintoihin

23.10. HJK–FC Lahti ja IFK Mariehamn–HIFK.

27.10. Edellisten otteluiden voittajat vastakkain.

30.10. ja 3.11. Kaksiosainen finaali: FC Honka ja edellisen ottelun voittaja vastakkain. Finaalin jälkimmäinen ottelu Espoossa Hongan kotikentällä. Voittaja etenee ensi kaudella Eurooppa-liigan karsintoihin.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää