Mukkulan jättihallia tähdätään Green Cityn kärkihankkeeksi, jossa pelattaisiin neljällä kentällä ja tehtäisiin läksyjä koulun jälkeen

Kasvavaan kaupunginosaan suunnitellaan jalkapallokentän kokoista yksityistä sisäpalloiluhallia.

Mukkulan sisäpalloilukeskus kattaisi neljä täysikokoista pelikenttää. Halli on määrä rakentaa CLT-puurakenteista ja liittää kaukolämpöverkkoon. Kompleksin katolla oma aurinkovoimala tuottaisi sähkön kenttävalaistusta varten.

Aatu Raninen

Päijät-Hämeen Salibandyseura on toteuttamassa Lahteen jotain sellaista, mihin harva urheiluseura Suomessa on pystynyt.

Nykyisin Pelicans SB:n nimellä tunnetun seuran toiminnanjohtaja Jari Koskinen ja puheenjohtaja Hannu Kuisma ovat parin vuoden ajan suunnitelleet suurta sisäpalloiluhallia, jonka sijoituspaikaksi on tarkentunut Mukkula. Torpinkadulla nykyisten jalkapallokenttien ja frisbeegolf-radan välissä halli muodostaisi Lahteen toisen urheilukeskuksen, Koskinen maalailee.

– Mukkula on kasvava kaupunginosa, kun katsoo LAMK:n ja yliopiston tuloa, ja rakennettavien kerrostalojen määrää. Uusi koulukin on liikuntapainotteinen, Koskinen perustelee.

– Kaupungilta kerrottiin, että siinä olisi hyvä paikka rakentaa. Kaavamuutos etenee vauhdilla.

Mukkulan halli helpottaisi sisäpalloilulajien vakavaa tilapulaa, ja mahdollistaisi paitsi Pelicans SB:n myös muiden urheilulajien kasvua.

– Siitä ei tehdä vain meidän pyhättöä, vaan kaikkien lajien seurat ovat tervetulleita. Nykyisistä Suurhallin vuoroista emme tule luopumaan, tämä on lisä meille ja muille, Kuisma korostaa.

Uudessa hallissa olisi neljä 1 000 neliömetrin salia. Kolmeen sopisi massakentille esimerkiksi salibandy ja lentopallo täydessä mitassaan, ja yhteen saliin parkettialustalle koripallokenttä.

– Olemme kysyneet muilta seuroilta, ja kaikki ovat olleet kiinnostuneita. Halli olisi harjoituskeskus, jossa voitaisiin pelata junioreiden otteluita ja turnauksia, Koskinen toteaa.

Kaksikerroksisiin oheis­tiloihin on suunniteltu kuntosalia, kioskitoimintaa ja jopa opiskelutiloja.

– Koululaiset voisivat siellä tehdä läksyjä ennen harjoituksia. Halli on myös liikuntarajoitteisille esteetön, Koskinen esittelee.

Harjoitusvuorojen varmuus, täysimittaiset kentät (40x20 metrin kaukalo) ja joustava lattia ovat asioita, joihin on pystytty Lahden Suurhallissa, sen viereisessä Salpausselkä-hallissa ja koulujen saleissa vastaamaan vain osittain.

– Suurhalli on hieno paikka pelata jatkossakin, mutta Mukkulassa arki saataisiin sujumaan mutkattomammin, sanoo Pelicans SB:n valmennuspäällikkö Petteri Hirvonen.

Messujen takia Suurhallin kentät ovat usein suljettu.

– Se on huippu-urheilussa aina iso tasoitus siirtää toiminta viikoksi Suurhallista muualle, Jari Koskinen viittaa Pelicans SB:n, LASB:n ja Lahti Basketballin edustusjoukkueisiin.

Seitsemässä vuodessa Pelicans SB on kasvanut 980 säbäilijän yhteisöksi. Heistä puolet on kaupunginosakerhoissa, joita seura pyrkii kilpatoiminnan ohella yhä lisäämään.

– Oma harjoituskeskus vapauttaisi koulujen saleihin tilaa kerhoille, Koskinen taustoittaa.

Hallihanketta pyörittämään ja 5,9 miljoonan euron rahoitusta keräämään on perustettu Päijät-Hämeen Salibandy oy.

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen avustusta on tavoite saada reilut 700 000 euroa. Loput olisivat yhdistelmä yksityistä rahoitusta ja lainaa.

– Hallin omistaisi yhdistys, ja on tiukat ukaasit, että mahdolliset voitot käytetään talon kehittämiseen tai junioritoiminnan rahoittamiseen, Kuisma tähdentää.

Seuravetoiset hallihankkeet ovat Suomessa harvassa. Kaupungin odotetaan silti tulevan merkittäväksi käyttäjäksi ostamaan vakiovuoroja, eli että päiväsaikaan halli palvelisi oppilaitosten liikuntatunteja.

– Vastaavia ostokäytäntöjä on Helsingissä, Tampereella ja Turussa, Jari Koskinen sanoo.

Kaupungin osallistumiseen liittyvät selvitykset ovat käynnissä, mutta hankkeelle on jo laskelmoitu erilaisia skenaariota.

– Plan B on olemassa. Kaupunkihan on toivonut uusia ideoita ja yksityisiä liikuntahankkeita, kun ei julkista rahaa ole. Halutaanko samalla ratkaista Mukkulan koulun kallis salitarve? Koskinen johdattelee.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää