Näkökulma: Pelicansin pelaajamateriaali ei ole kelvoton, vaikka tulokset sakkaavatkin

Pelicans on syksyn kotiotteluissaan ollut niin huono, että se on hävinnyt jopa SaiPalle. Mirja Hussain

Aatu Raninen

Sitkeän tillilihan sijaan Pelicansin suoritukset ovat viime viikkoina löystyneet porsasvatkuliksi, kuten Ville Nieminen varmaan asian esittäisi. Analyytikko Petteri Sihvonen saattaisi soimata pelikaanien haahuilua jopa vesivelliksi.

Loistavan viime kauden jälkeen Pelicans on kaivanut itselleen kuopan, josta se näyttää enää ylettyvän vain satunnaisiin vierasvoittoihin, ja selkäranka nitkahtelee jo ensimmäisten takaiskujen jälkeen. Tähän on tultu, ja näin se on tapahtunut:

1 Kenellä olikaan todellinen valta ja vastuu?

Katse on ensimmäisenä kohdistettava ylöspäin, tässä tapauksessa urheilujohtaja Janne Laukkaseen. Johtajuutta ja valta-vastuusuhdetta on kuitenkin alusta asti mutkistanut omistaja-valmentaja Pasi Nurmisen kaksoisrooli.

Se ei estänyt valmennusryhmän muodostamista ja kohtuullisen hyvää toimintaa viime kauden perusteella, mutta tuoreimpien käänteiden valossa järjestely ei sittenkään ollut optimaalinen.

Toisaalta tilanne ei tainnut Nurmisen lähtiessä parantuakaan. Valmennuksessa yhä on vajetta vähintäänkin peliosaamisesta, ellei tekijöiden määrästäkin.

2 Materiaali on kyvykäs, vaikkakin puutteellinen.

Laukkasen kokoama pelaajamateriaali on jonkin verran edellistä heikompi, mutta yhä kilpailukykyinen kamppailemaan uskottavasti Top6-sijoituksesta. Monen pelaajan kohdalla on toki laskettu isojen kehitysaskeleiden varaan, mihin Pelicansin on pakkokin tähdätä, mutta kun noin 50–70 prosenttia pelaajista alisuorittaa samanaikaisesti, löytyy syy kollektiivista, ei yksilöstä.

Etenkin Pelicansin maalivahdit, keskushyökkääjät ja laitahyökkääjät ovat kauttaaltaan laadukkaita. Puolustuksessa ei ylletty aivan samaan, vaan Mikko Kousan ja Oliwer Kasken roolit jäivät täyttämättä, mitä Casimir Jürgensin loukkaantuminen vielä pahentaa.

Kauden alla valmennus tiettävästi halusi pakistoon nimenomaan oikeankätisiä puolustajia mahdollistamaan lavasta lapaan syöttämisen, kun taas urheilujohto olisi kelpuuttanut vasenkätisiäkin, mahdollisesti laadukkaampia yksilöitä. Lopputuloksena värvätyt Pavel Vorobei ja Aleksandr Shtshemerov ovat hyviä, mutta eivät käänteen tekeviä puolustajia.

3 Pelitapakurittomuus nostaa päätään.

Pelicansin viime kauden johtavat pelaajat kuten Kousa, Kaski, HynekZohorna, Jesse Saarinen, Miska Siikonen ja Jesse Mankinen toimivat pelitapaesimerkkeinä, vaikka heissä oli luovempia ja oikukkaampiakin piirteitä.

Nyt näissä rooleissa ovat esimerkiksi Vorobei, Shtshemerov, Juhamatti Aaltonen, JánosHári ja Jesse Ylönen (ja Mankinen on sivussa). Johtavilla pelaajilla on vähän hatarampi viisikkopelin käsitys ja siihen sitoutuminen, enemmän yksilökeskeisiä piirteitä sekä taustat erilaisissa pelikulttuureissa.

Valmennus on epäonnistunut harjoittamaan pelaavat viisikot samalle pelikirjan sivulle, mitä CHL-kiireet, kokoonpanon jatkuva sekoittaminen ja loukkaantumiset eivät ole helpottaneet.

4 Pelitapa. Mikä pelitapa?

Sillä tavoin hyökkäät, kuten äsken puolustit. Siten puolustat, kuten äsken hyökkäsit. Ikiaikaiset lait pätevät yhä, mutta Pelicansilla on suuria vaikeuksia niihin vastata.

Pelicans on selkeästi tavoitellut nopeajalkaisia- ja päisiä pelaajia toteuttamaan taidokasta ja nykyaikaista vauhtilätkää. Joukkueen perustekeminen ei kuitenkaan ole koko syksyn aikana ollut sellaisessa kuosissa, että se synnyttäisi voittavaa jatkumoa vaihdosta ja erästä toiseen. Pelin virtaus on kääntynyt vastustajien valtaan.

Kun yhteiset toimintamallit eivät avauspelaamisesta lähtien toimi, ei tilanteisiin saada synnytettyä pelinopeutta ja etuja, vaan heikkoon itseluottamukseen vajonneet pelurit ovat jatkuvasti potkun jäljessä ja ajautuvat kamppailutilanteisiin, joissa Pelicans on menettänyt entistä särmäänsä.

Huonon hyökkäämisen seurauksena puolustuskin kuralla. Viimeisten kahdeksan ottelun aikana joukkue on ottanut isosti turpaansa erikoistilanteissakin.

Pelicans –Tappara perjantaina 1.11. kello 18.30 Isku Areenalla.

Keskustelu