Kuninkuusravien ennätysyleisö kulutti 14,5 miljoonaa euroa Lahden seudulla – järjestelyjä kehuttiin kauttaaltaan

Noin 52 prosenttia Lahden Jokimaalla kesällä järjestettyjen Kuninkuusravien yleisöstä oli naisia. Sami Kuusivirta

Lahdessa elokuun alussa ravatut Kuninkuusravit houkuttelivat 59 208 katsojan yleisön, joka on ravien vuosittaisen suurtapahtuman yleisöennätys 2010-luvulla.

Lahden alueella Kuninkuusravien kävijät kuluttivat yhteensä 14,5 miljoonaa euroa, ja Lahti näyttäytyi positiivisessa valossa, sillä 85 prosenttia vastaajista totesi Lahden vastanneen odotuksia tai ylittäneen ne.

Tiedot selviävät Kuninkuusravien kävijäkyselystä.

Lahden Kuninkuusraveissa tyytyväisyys oli korkeinta kuljetuksiin, pelaamisen sujuvuuteen, sisääntuloon ja lipunmyyntiin, yleiseen viihtyisyyteen ja tunnelmaan, selostuksiin ja haastatteluihin, käsiohjelmaan sekä henkilökunnan ystävällisyyteen ja palvelualttiuteen.

– Erityisen iloinen olen siitä, että henkilökunnan ystävällisyys nousi kyselyssä positiivisena asiana esiin. Panostimme asiakaspalvelukoulutukseen Lahden ammattikorkeakoulun kanssa, Jokimaan toimitusjohtaja Tomi Himanka iloitsee.

Kyselyn mukaan opastukset ja videonäytöt olivat edellisvuotta paremmat. Ongelmia koettiin äänentoistossa ja kuulutuksissa.

– Äänentoistossa oli ongelmia melko pienellä alueella, mutta valitettavasti se oli juuri keskeinen ja ruuhkainen etukaarre. Ongelmaa ei saatu ratkaistua, vaikka äänen laatua yritettiin kyllä parantaa viikonlopun aikana, Himanka pahoittelee.

Tapahtuma onnistui myös taloudellisesti.

– Mittaamme onnistumista ravikeskuksen koko vuoden tuloksella, emme niinkään viikonlopun perusteella. Tuottoja ja kuluja jakaantuu väistämättä koko vuodelle, Lahden Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Pekka Kairtamo taustoittaa.

– Viikonlopun tulos asettunee noin 350 000 euron tasoon, ja onkin mielenkiintoista nähdä, ylittääkö vai alittaako seuran koko vuoden tulos tämän, hän jatkaa.

Kuluvana vuonna Lahden Hevosystäväinseura on investoinut ravirata-alueen kehittämiseen saman noin 350 000 euroa.

– Viimeisen viiden vuoden aikana Jokimaan kehittämiseen on investoitu noin 4,5 miljoonaa euroa. Olen iloinen, että Kuninkuusravien onnistuminen mahdollistaa osaltaan kehitystyön jatkumisen ja vahvistaa hevos­taloutta, Kairtamo toteaa.

Keskustelu