Kapteeni Björninen otti pelikaanit reppuselkään

Hannes Björnisestä on viiden liigakauden aikana kypsynyt Pelicansin kapteeni, johtava pelaaja ja mainoskasvo. ”Rooli on minulle luontainen lapsuudesta saakka, ja se tuo vain lisää virtaa. En koe sitä rasitteena”, 24-vuotias keskushyökkääjä sanoo. Juha Peurala

Aatu Raninen

Lauantaina 26. lokakuuta Tampereen Hakametsässä näytti pahalta. Pelicans oli Ilveksen käsittelyssä kahden erän jälkeen taas 4-0-tappiolla, eivätkä lahtelaiset saaneet millään luotua maalintekopaikkoja, hyvä jos edes hyökkäyksen raakileita yli keskialueen.

Kolmannessa erässä Ilves ehkä nosti jalkaa kaasulta – ja Hannes Björninen astui esiin. Pelicansin kapteeni rusikoi maalin edestä ensin yhden ylivoimamaalin, ja sitten syötön Jesse Ylöselle. Siitä hetkestä käynnistyi jotakin, jonka jälkeiset seitsemän erää ovat olleet ryhdikkäämpää pelikaania.

Tapparaa vastaan Björninen osui jo kolmesti, joista kaksi hyväksyttiin. Sportin kaadossa hän oli kentällä kolmesta maalista kahden syntyessä. Kapteeni siis otti ryhmänsä reppuselkään, vaikka kliseisesti ”ei ole väliä kuka ne maalit tekee”.

– Tiedostan sen, että odotan ja haluan itse tehdä tulosta, ja siten auttaa joukkuetta. Se on yksi asia pelaamisessani, Björninen ruotii.

Vaikka joukkueen syksy on ollut edellistä kivikkoisempi, on Björninen matkalla jo uuteen piste-ennätykseensä. Hän ei koe onnistumistensa takana ihmeellisyyksiä, ainoastaan kovaa työntekoa, jonka nimeen hän vannoo.

– Ajattelen sen niin, että kun pelaa peliä mahdollisimman hyvin, niin tulostakin tulee. Tai jos joskus ei tule, niin on ainakin lähellä onnistumisia.

Kahta viime ottelua edelsi ehjempi harjoitusviikko, ja samalla Jesse Welling saapui valmennukseen Pasi Nurmisen tilalle. Nyt pelin eheyttämistä on jatkettu.

– Ilvestä vastaan oltiin vähän väärässä rytmissä. Kun joutuu ensin puolustamaan pitkään, on kiekon saadessaan jo lähdettävä vaihtoon, Björninen kuvailee problematiikkaa, joka tylsytti kiekollista peliä.

Puolustamisessa Pelicans onkin terävöittänyt kaksinkamppailuiskuja vastustajan kiekolliseen pelaajaan.

– Heti kun pystyttiin (Tapparaa ja Sportia vastaan) puolustamaan nopeammin ja riistämään kiekkoja, päästiin paremmin hyökkäämäänkin.

Tiistaina ennen keskiviikon KooKoo-ottelua valmennus saarnasi pelaajille muun muassa harjoittelun rutiinista. Aina ei pääse parhaaseensa, mutta perustason pitäisi säilyä korkeana. Voisiko saman rinnastaa myös ailahdelleisiin ottelusuorituksiin?

– Voi sen niinkin ajatella, ja että sellainen tasaisuus on puuttunut. Pitäisi vain keskittyä tulevaan vaihtoon tai otteluun riippumatta siitä miten se edellinen on mennyt, Björninen pohtii.

Tasan viisi vuotta sitten tässä haastattelussa oli ensimmäisen Liiga-maalinsa tehnyt Björninen. Nyt hän on noussut rivistöstä kapteeniksi ja seuran markkinoinnin keulakuvaksi.

– Nopeasti nämä menevät, viisi vuotta on jo pitkä aika jääkiekkoilijan uralla. Olen sisäistänyt, että jokaisesta hetkestä pitää ottaa kaikki irti, jotta jälkeenpäin voi olla ylpeä ja tyytyväinen, Björninen toteaa.

Heti ensimmäisissä liigaotteluissa näki, että nuori keskushyökkääjä välitti oman viisikkonsa pelistä. Toisaalta tinkimättömyys on vienyt häntä eteenpäin yksilönä. Maajoukkueeseenkin nousseen Björnisen taival on työnteon, ei ylivertaisen lahjakkuuden tarina.

– Se alkaa vaikka perus kiertoharjoituksesta, että yrität aina syöttää hyvin, tehdä maalin, ja terävät liikkeellelähdöt, Björninen sanoo.

Pasi Nurmisen jättäytyminen pois joukkueen toiminnasta tuli kapteenin mukaan yllätyksenä pelaajille.

– Ei ollut mitään arveluja ennakkoon. Harmi juttu, toivottavasti ”Nupe” voi hyvin. Meillä työn täytyy jatkua ja vaatimustason pysyä kovana, ja niin ne minusta ovat pysyneetkin. Nupe on monipuolinen hyvä valmentaja, ja tietää pelistä paljon, mutta saimme Wellingistä hyvä miehen tilallekin.

Hannes Björninen

Kuudes kausi Liigassa

2014/15: 46 ottelua 1+5=6 tehopistettä.

2015/16: 53 ottelua 6+9=15.

2016/17: 60 ottelua 8+16=24.

2017/18: 39 ottelua 10+7=17.

2018/19: 58 ottelua 14+20=34.

2019/20: 19 ottelua 6+9=15.

Kommentoi