Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopyöräilyporukka tuo valoa ja turvaa lenkeille, joita Tiirismaan Latu järjestää torstaisin

Maastopyörää ei tarvitse syksyn tullen sulloa varaston perukoille, vaan päinvastoin kaivaa sieltä avuksi valot ja lämpimämpää vaatetta.

Lahtelaiset Ritva ­Saarelma ja Sonja Launonen kuuluvat Tiirismaan Ladun koulutettuihin ohjaajiin, jotka vetävät Torstailenkkejä maastopyöräilyn harrastajille. Ilta-ajeluille osallistuu yleensä reilun kymmenen pyöräilijän ryhmä, ja lähtöpaikkaa vaihtamalla päästään usein kokeilemaan uusia reittejä lähiluonnossa tai kauempanakin.

Latupohjien sijaan suunnataan poluille, joita Salpausselän metsissä riittää.

– Ajaminen ei tosiaan lopu pimeyden tulemiseen, vaan porukkaa on mukana ympäri vuoden. Monet lähtevät matkaan mieluummin meidän kanssa, koska ryhmä tuo turvaa, eikä tarvitse miettiä sijaintia, Saarelma kertoo paikoin pilkkopimeässä metsässä ajamisesta.

Polkupyörien valojen tehostuminen ja navigointilaitteiden kehittyminen on helpottanut maastopyöräilyä näissä olosuhteissa. Torstailenkeillä halutaan kuitenkin palvella kaikentasoisia harrastajia, joiden ajokokemus ja -taidot vaihtelevat.

– Teemme aika paljonkin taustatyötä, koska ohjaajan ammattitaitoa on tuntea reitti, sekä soveltaa vauhti ja matka osallistujien mukaan, Saarelma sanoo.

Lenkin ilmoittautumiset kerätään ja ajoreitistä tiedotetaan Tiirismaan Ladun Facebookissa.

– Reitistä pyritään tekemään turvallinen, ja tarvittaessa porukka voidaan jakaa kahtia ajamaan vaativampaa ja helpompaa polkua. Mukana on ainakin kaksi ohjaajaa. Toinen vetää joukkoa ja toinen on perässä valvomassa, Saarelma kertoo.

Kylmänä vuodenaikana käytössä on pääasiassa viime vuosina yleistyneitä paksurenkaisia ”läskipyöriä”,. Vähällä lumella ja tamppautuneilla poluilla pärjää tavallisella maastopyörällä. Nykyään myynnissä on myös näiden välimalleja, kertoo Tiina Riikonen, Ladun maastopyöräilyn vastuuhenkilö ja yksi ohjaajista.

Maastopyöräily, kuten muukin Tiirismaan Ladun toiminta, tehdään vapaaehtoistyönä, ja on osallistujille lähes aina maksutonta.

– Tämä on matalan kynnyksen sosiaalista arkiliikuntaa ja retkeilyä. Ei ajeta kieli vyön alla vaarallisia tilanteita, vaan jutteluvauhtia, jotta uudempikin pärjää mukana, Riikonen lisää.

Torstailenkki kestää yleensä parisen tuntia, jonka aikana matkaa taittuu noin 10–14 kilometriä.

– Juurakkoinen polku tai Tiirismaan rinne on tietenkin aina hitaampi mennä, mutta kilometrit eivät ole ratkaisevia, Riikonen toteaa.

Lisäksi järjestetään pidempiä niin sanottuja makkaralenkkejä viikonloppuisin. Silloin ajetaan useampia tunteja pysähtyen välissä tauolle.

– Ajajia on esimerkiksi Mäntsälästä ja Vierumäeltäkin, he hakevat ryhmästä kokemusta, ja uskaltautuvat sitä kautta tutkiskelemaan omaakin paikkakuntaa, Ritva Saarelma tietää.

Kansainvälinen Global Fatbike Day on pyrkinyt tuomaan maastopyöräilylle näkyvyyttä muutamana viime vuonna. Nyt sitä vietetään 7. joulukuuta, jolloin Lahden poppoo starttaa lenkille Lahden torilta.

– Teemapäivä tuo näkyvyyttä maastopyöräilylle. Lähdemme torilta kolmen, neljän tunnin lenkille, Saarelma vinkkaa.

Lähtöaika on todennäköisesti aamulla kello 10.

– Reitti ja aikataulu tarkentuvat vielä sen perusteella tuleeko lunta vai onko märkä keli.

Maastopyöräilyn Torstailenkit kello 18 alkaen joka tors­tai. Järjestäjänä Tiirismaan Latu, www.tiirismaanlatu.­sporttisaitti.com.