Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Adam Mackman reissasi Tallinnaan Englannista asti – Pelicans on valloittanut newcastlelaisen sydämen

Reilut 7 000 katsojaa todisti jälleen viikonloppuna Tallinnan laitakaupungilla Tondiraba-jäähallissa kahta Liigan ottelua Pelicansin ja Lukon sekä SaiPan ja Ilveksen kesken.

Pelicansia kannattamassa oli muun muassa pari sveitsiläisen HC Lausannen fania, jotka tykästyivät turkoosiin vieraillessaan syksyllä Lahdessa CHL-ottelussa. Samassa seurueessa lahtelaisten kannattajien kanssa Tallinnaan matkasi myös jo pidemmän aikaa Pelicansia kannattanut englantilainen Adam Mackman.

– Vähän niin kuin se rallikuski Tommi Mäkinen, britti vitsailee sukunimeä tavatessaan.

Mackman, 38, on innoissaan Suomesta ja jääkiekosta, vaikka hänen kotikaupunkinsa ykkösjuttu on tietenkin kuuluisa jalkapallojoukkue Newcastle United. Tunneside Suomeen alkoi syntyä 20 vuotta sitten.

– Menin Saksaan katsomaan F1-kisaa, jonka Mika Häkkinen voitti. Sen jälkeen junassa Michael Schumacherin fanit olivat ärsyyntyneitä ja suomalaiset vain lauloivat ” Miiika Häkkinen, Mika Häkkinen”. Se oli ihan parasta, suomalaiset olivat ”cool”, Mackman muistaa.

Newcastlen oma kiekkoseura on Whitley War­riors, jonka alasarjan pelejä Mackman selostaa radioon ja televisioon.

Neljä vuotta sitten mies matkusti ensi kertaa Suomeen katsomaan Helsingissä Jokereiden ja HIFK:n ottelut, sekä Tampereella paikallisottelun Tappara-Ilves.

– Halusin löytää jouk­kueen jota kannattaa. Nuo olivat suurseuroja, mutta niillä ei mielestäni ollut sielua, kuten ei ole Liverpoolin kaltaisilla isoimmilla jalkapallojoukkueilla Englannissa.

Mackman viestitteli lahtelaiselle Emmalle, joka auttoi ostamaan pääsylipun Isku Areenalle ja saatteli mukaansa Lahen Turkoosin kannattajakatsomoon. Nyt Mackman on nähnyt Pelicansin otteluita puolen tusinaa eri halleissa.

– Pelicans meni sydämeeni, tunsin jotain erityistä. Pelicansissa on sielua, ja se tuntuu isolta perheeltä, Mackman kokee.

Pelicansin faneja Mackman kuvailee erityisen intohimoisiksi.

– Pelicans sopi juuri siihen, mitä kaipaan. Hieno seura, kaikkein intohimoisimmat fanit Suomessa. He ovat ottaneet minut vastaan yhtenä omistaan.

Jääkiekkoa Mackman on vuosien saatossa käynyt katsomassa myös Pohjois-Amerikassa, Venäjällä, Tshekissä ja Unkarissa.

– Pelicansin pelaajilla ja faneilla näyttää olevan tiivis yhteys. On helppoa kannattaa joukkuetta, joka voittaa koko ajan, mutta kun altavastaaja voittaa, se tuntuu erityisen hienolta.

– Ja tykkään niistä lauluistakin, kuten Shala laalla laalla la, Pelicans on ykkönen, Mackman hyräilee.

Newcastlella on yllättävääkin taustaa jääkiekkopiireissä. NHL:ssä ja Kanadan maajoukkueessa meritoitunut valmentajalegenda Mike Babcock päätti pelaajauransa 1980-luvun lopulla Whitley Warriorsissa.

Kulmakunnan ykkösseurana muutaman vuoden toiminut Newcastle Jesters puolestaan oli vuosituhannen vaihteessa Hjallis Harkimon omistuksessa ja Jukka Jalosen valmennuksessa.

– Newcastle oli lähtöpiste kahdelle huippuvalmentajalle, Mackman muistuttaa.

– Jestersissä pelasi monta suomalaista, he eivät olleet mitään gooneja kuten kanadalaiset, vaan todella taitavia pitämään kiekkoa. Suomalainen jääkiekko on parasta. Hyvin erilaista ja uniikkia, Mackman sanoo.

Britin mielestä Pelicansin kannattaisi mennä Tallinnaan pelaamaan joka vuosi.

Seuran edustajien kommenteista on pääteltävissä, että jotakin erikoislaatuista on suunnitteilla tulevillekin vuosille, vaikka kolmivuotinen Tallinna-sopimus nyt päättyikin.

– Voitamme tai häviämme, nautimme olosta ja long drinkistä. Toivottavasti ensi kausi on Pelicansille parempi, kuten viime kausi oli, Mackman lähettää terveisiä Lahteen.