Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavoitteena itsensä ylittäminen

Lauantaina Lauri Kiilholman pitkä odotus päättyy, kun hän pääsee osallistumaan Ironmaniin. Se on puolimatkan triathlonkilpailu, joka järjestetään Lahdessa nyt kolmatta kertaa vuoden tauon jälkeen.

Kiilholman triathlonkipinä syttyi kaksi vuotta sitten, kun hän oli seuraamassa vuoden 2019 Lahden Ironmania.

– Juoksuosuuden jälkeen ihmisiä tuli maaliin väsyneenä mutta hymyillen. Ajattelin, että on varmaan hieno fiilis lopulta ylittää maaliviiva ja myös itsensä. Innostus lajiin lähti itsensä haastamisesta. Olisiko minustakin suorittamaan tuollainen matka? Kiilholma kertoo.

Heti kilpailun jälkeen Kiilholma alkoi suunnitella seuraavan eli viime vuoden Ironmania. Hän osti ensimmäisen maantiepyöränsä ja ilmoittautui Lahden uimaseuran uintitekniikkakurssille. Viime vuoden alussa Kiilholma liittyi myös X-tri Lahti -triathlonseuraan.

Lopulta vuoden 2020 Ironman jouduttiin kuitenkin perumaan koronatilanteen vuoksi. Tänä vuonna kilpailu pystytään järjestämään, tosin hieman erilaisena kuin aiempina vuosina. Tapahtumaan on yleensä osallistunut paljon kansainvälisiä kilpailijoita, mutta tänä vuonna heitä ei koronan vuoksi juuri ole.

– Kansainvälisten kilpailijoiden puute vaikuttaa varmasti jonkin verran tunnelmaan, ja myös osallistujamäärä jää pienemmäksi. Joka tapauksessa Ironman on iso kilpailu varsinkin Suomen tasolla. On hienoa päästä osallistumaan näin isoon tapahtumaan, Kiilholma sanoo.

On hienoa päästä ­osallistumaan näin isoon tapahtumaan.

Lauri Kiilholma

Ironman on Kiilholmalle ensimmäinen puolimatkan triathlonkilpailu.

Aiemmin hän on osallistunut yhteen viralliseen kilpailuun, viime kesän Kangasala Triathlonin perusmatkaan, joka on noin puolet Lahden Ironmania lyhyempi. Lisäksi hän on saanut kokemusta X-tri Lahden omista pienistä kilpailuista.

Ironmanin päätavoitteekseen Kiilholma on asettanut itsensä haastamisen ja ylittämisen.

– Jos sitä pääsisi maaliin asti ja pystyisi suorittamaan kisan ehjänä. Aika puolestaan riippuu paljon kelistä ja sitä on vaikea arvioida, koska en ole aiemmin vastaavaa matkaa suorittanut. Haluaisin kuitenkin saada kokonaisajan viiden ja kuuden tunnin väliin, hän kertoo.

Kiilholma on valmistautunut Ironmaniin harjoittelemalla monipuolisesti. Hänellä ei ole valmentajaa tai varsinaista treeniohjelmaa, vaan hän harjoittelee itsenäisesti tekemällä sitä, mistä hän pitää.

– Jos on huono keli pyöräillä, en tee pyörätreeniä. Talvi meni hyvin pitkälti hiihtämisen parissa, sillä en ole vielä innostunut sisäpyöräilystä. Treenaan noin 10 tuntia viikossa, pääasiassa uintia, pyöräilyä ja juoksua. Silloin tällöin myös pelaan kavereiden kanssa padelia ja muita lajeja.

Ennen triathlonin aloittamista Kiilholma on harrastanut monipuolisesti eri urheilulajeja jalkapallosta kamppailulajeihin, mutta kestävyysurheilusta hänellä ei ole aiempaa kokemusta.

– Minua kiehtoo triathlonissa lajin monipuolisuus. Se yhdistelee uintia, pyöräilyä ja juoksua, joten se ei ole ainakaan yksitoikkoista! Kiilholma toteaa.