Lahden Reippaan tuore toiminnanjohtaja Olli Tynkkynen on yhdeksän kuukauden aikana ehtinyt tutustua toimenkuvansa koko kirjoon, jossa on ”kymmenen asiaa tehtävänä 24/7”. Yksi monista on ollut koostaa 130-vuotiaan seuran kautta aikojen maalipörssi, jossa hän itse sattuu olemaan neljäntenä.
Historiaa opiskelleella ex-hyökkääjällä oli kuitenkin jalo taka-ajatus tilastokirjojen koluamiseen joulunpyhinä.
– Ilman historiaa ei ole tulevaisuutta, se on osa juhlavuotemme teemaa. Meillä on kuitenkin valtavan hieno historia tässä taustalla, ja vähän pelkään, että minun ikäiseni ja nuorempi sukupolvi ei välttämättä tiedosta, miten suuri seura Lahden Reipas on ollut, sanoo Tynkkynen, 27.
Toiminnanjohtaja on päävalmentajan lisäksi ainoa, joka saa työstään korvausta.
– Meillä on taustalla ja hallituksessa paljon vapaaehtoisia, jotka tekevät hommia. Pystyn vain käyttämään enemmän aikaa niihin ideoihin ja toteuttamiseen, Tynkkynen tähdentää.
FC Reippaan juniorikoulussa oppinsa saanut Tynkkynen oli 2-vuotias, kun Reipas ja Kuusysi sulautuivat edustustasolla FC Lahdeksi.
Emme pysty maksamaan palkkaa, joten kysymys on, millä muulla tavalla pystymme palvelemaan.
Lahden Reippaan toiminnanjohtaja Olli Tynkkynen
– Kasvoin reippaalaisena siihen, että oranssimustat ovat ne värit. Ikäluokkani on ehkä viimeisiä, joilla on vielä ollut pienestä pitäen se vastakkainasettelu ”Kyykän” kanssa.
– Kävin myös katsomassa kaikki FC Lahden kotiottelut. Asetelma oli selkeä junnuista liigaan, ja kolme kautta FC Lahdessa unelmien täyttymys, Tynkkynen hahmottaa.
Nyt oranssimustan juhlapaidan myyminen Jari Litmasen nimellä ja numerolla 10 on tärkeä yleisötulojen korvaaja korona-aikana. 60 euron hintaisia paitoja on Tynkkysen mukaan myyty useita satoja ympäri Suomen.
– Se on ollut meille iso apu, koska suurin osa budjetista koostuu lipunmyynnistä, ja junioriturnaus Kisapuisto Cup jouduttiin perumaan, mikä myös aiheuttaa loven.
Tynkkynen arvostaa paitsi Litmasen symbolista elettä myös uutta roolia joukkueen apuvalmentajana.
– Kaikesta välittyy, että Reipas merkitsee. Se kertoo yhtä lailla Reippaan arvosta kuin Jarista ihmisenä
Lauantain kotiavaukseen seura huutokauppasi myös Litmasen pienelle seurueelle isännöimän Kuninkaan päivän lähes 1 900 eurolla.
Pelkkää retroa Lahden Reippaan toiminta ei kuitenkaan ole. Seurassa on laitettu kuntoon urheilijalle oleellisia tukitoimia.
– Tarjoamme esimerkiksi kuntosalin ja ruoan vierasotteluihin, Tynkkynen listaa.
Voimakkaasti nuorentunut joukkue saa myös käyttöönsä Kisapuistoon asennetun videokuvausjärjestelmän.
– Emme pysty maksamaan palkkaa, joten kysymys on, millä muulla tavalla pystymme palvelemaan pelaajiamme ja valmennusta.
Reipas on parin viime kauden aikana vakiinnuttanut paikkansa Kakkosessa, ja Tynkkysen mielestä löytänyt paikkansa lahtelaisen jalkapalloilun pelaajapolulla.
– Kun katso, miten jalkapallo on muuttunut Suomessakin, niin lähes kaikkialla B-junioreista hypätään Kakkoseen pelaamaan miesten pelejä. Siksi on tärkeää, että siellä on joukkue, jossa nuoret pelaajat pääsevät näyttämään paineettomassa ympäristössä ja kehittymään pelien avulla.
– 18-vuotiaana ei voi sanoa, tuleeko pelaajasta jotain vai ei, se voi puhjeta kukkaan muutamaa vuotta myöhemmin. Kakkoseen ei enää tulla jäähdyttelemään, sarjan taso on noussut.
Suuria visioita Tynkkynen ei lähde tulevaisuudesta maalailemaan.
– En usko epämääräisiin projekteihin. Haaveenani on luoda yhteisö, jossa pelaajat kokevat itsensä tärkeiksi, ja katsojat löytävät tänne Kisapuistoon. Haluaisin nähdä, että Kisapuisto on täynnä meidän peleissä, ja että ihmiset ovat kiinnostuneita meistä. Tulos tulee sitten itsestään
– Reipas-henkisiä löytyy ympäri Suomea. Me koitamme tuottaa heille kulttuuria ja elämyksiä, joilla on arvoa.