Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteys Pietariin on yhä auki, mutta FC Lahti houkutteli tuttuja ja turvallisia hankintoja – esittelyssä joukkue joka on päävalmentaja Zenelille "selkeästi enemmän minun ­näköiseni"

Budjettiinsa nähden yllättävän laadukas, hieman ylisuorittava, mutta sopuisasti keskikastiin sijoittuva.

Se on pitkään ollut FC Lahden osa Veikkausliigassa, eikä näytä muuttuvan tälläkään kaudella. Ennakoissa joukkue on nähty viime kaudesta vahvistuneena ja kilpailukykyisempänä, edelleen kärkisijojen haastajana. FC Lahti on tekemässä sen taas.

– Tietenkin haetaan jatkumoa. Viime kaudella meillä oli debytanttivalmentaja, ja oltiin tyytyväisiä kuudenteen sijaan. Sen päälle lähdettiin rakentamaan, pohjustaa FC Lahden sopimusasiat jo pitkään hoitanut Jussi Lumio.

Logonsa uudistanut seura lähtee kiillottamaan viime tynkäkauden kuudetta sijaa joukkueella, joka muuttui talven aikana hallitusti. Pelaajabudjetti on yhä vasta kahdeksanneksi suurin, mutta sen pieni kasvu on mahdollistanut sekä laadun että leveyden lisäämisen.

– Hankintojen tekemisessä on aina paljon muuttujia. Seuran hallitus asettaa syksyllä budjetin, ja sen mukaan on edettävä. Sitä pallotellaan, että jos haluat tuon, niin voi olla, että tuolta paikalta puuttuu pelaaja, ja on turhaa uhrata energiaa johonkin pelaajaan, jos ollaan sen kanssa rahallisesti ihan eri kastissa, Lumio kuvailee.

– Ensin yritetään lähtökohtaisesti lahtelaisia, sitten kotimaisia, ja sitten ulkomaalaisia niille paikoille mistä ei löydy.

Tällaisia pelaajia mitä meille nyt tuli, olisi viime vuonna ollut vielä mahdotonta hankkia.

Jussi Lumio

Tällä kertaa FC Lahti sai juuri ne vahvistukset jotka halusi, Lumio täsmentää.

Ennakoidussa avauskokoonpanossa on kolmisen uutta pelaajaa. Avainhankinnat ovat Veikkausliigasta tutut konkarit maalivahti Antonio Reguero, keskikentän moottori Javi Hervás ja hyökkääjä Macoumba Kandji.

– Nyt osui kohdilleen, että oli sellaisia pelaajatyyppejä tarjolla mitä tietyille pelipaikoille etsittiin. Tärkeää oli, että tiedettiin heidät myös persoonina hyvin. Taustatiedot helpottivat päätöksentekoa.

Lumion mukaan korona-aika on hieman tiputtanut etenkin ulkomaalaisten pelaajien palkkoja.

– Tällaisia pelaajia mitä meille nyt tuli, olisi viime vuonna ollut vielä mahdotonta hankkia.

Koen, että joukkue on nyt selkeästi enemmän minun ­näköiseni.

Päävalmentaja Ilir ­Zeneli

Leveyttä pelaajistoon tuovat musta­paidoissa aiemminkin pelanneet monikäyttöiset Loorents Hertsi ja Teemu Penninkangas.

– Korona aiheutti sen, että ulkomailta oli mahdotonta tai erittäin vaikeaa saada testipelaajia. Tämä on varmaan ainoa kerta pitkään aikaan, ettei testattu, Lumio muistuttaa.

Päävalmentaja Ilir ­Zenelille viime kausi oli pätevä käyntikortti liigaympyröihin.

– Koen, että joukkue on nyt selkeästi enemmän minun näköiseni, Zeneli sanoo.

Ainoa merkittävä jokerikortti ryhmässä on Ukrainan pääsarjasta lainattu kärki ja Kandjin kirittäjä Chinedu Geoffrey.

– Geoffreyn kohdalla tuli katsottua varmaan useammalta vuodelta kaikki sen pelit, nähtiin tietyt liikkeet ja tavat kentällä, Zene­li va­kuuttaa.

Isommassa kuvassa Zeneli tavoittelee kahta konkreettista muutosta.

– Haluttiin saada vielä laadukkaampaa toimintaa kentälle harjoitustapahtumiin. Se tapahtuu omaa toimintaa muovaamalla, analysoimalla ja laatua parantamalla. [Valmennusryhmään liittynyt] Edgar Reina tekee nyt videoanalyysit sekä harjoituksista että otteluista.

– Toinen se, että olisi tarpeeksi nälkäinen, ammattitaitoinen ja kunnianhimoinen joukkue, joka haluaa keskittyä ja antaa itsestään jotain enemmän irti. Pelaajia, jotka haluavat olla parhaita myös harjoituksissa, kentän ulko- ja sisäpuolella.

FC Lahden pitkäjänteisesti jo vuosien ajan rakentama yhteistyöseuraverkosto on yhä voimissaan. Kotimaassa siihen kuuluvat Reippaan ja Kuusysin lisäksi Kakkosessa pelaavat JäPS, NJS ja PKKU sekä Kolmosessa pelaava FC Espoo.

– Se on nyt tullut aika pitkälti [valmennusosaamisen kehittäjä] Mika Sandbergin vastuulle. Hän kouluttaa valmentajia ja kiertää siellä, Lumio kertoo.

– Tätä ei ole unohdettu, meillä on ollut treeneissä näistä pelaajia, ja varmaan myöhemmin osa heistä pyydetään uudestaan.

Pelaajien tarjontaa korona-aika ei Lumion mielestä ole hiljentänyt. Haaste on löytää oikeat neulat heinäsuovasta.

– Esimerkiksi Englannista on tarjottu nyt enemmän, en tiedä vaikuttaako tuo Brexit ja korona, että sieltä on tarjottu reserviporukoista niitä, jotka eivät ole ihan riittävän hyviä edustukseen.

Ulkomailla ainoa aktiivinen linkki Lumion mukaan on enää Pietarin Zenit, vaikka viimeisistä lainasiirroista onkin jo hetki aikaa.

– Siellä on edelleen tuttuja ihmisiä, syksyllä ja talvella tiedusteltiin tilannetta. Nyt ei ole pariin vuoteen vain osunut. Se aina riippuu vähän tuuristakin. Jos me etsitään paikan X pelaajaa, niin onko siellä reserveissä juuri sellaista, ja onko se niin hyvä, että menee heidän edustuksensa rinkiin.

Avausottelu FC Lahti–FC Inter maanantaina 3.5. kello 18.30 Lahden stadionilla pelataan ilman yleisöä.