Ruotimisia: Haarukset Salpausselän kisoihin – "Nyt ei puhuta kyvystä vaan tikkaustekniikasta"

Mäkihyppypukujen jalkoväli on puhuttanut ja viihdyttänyt urheiluväkeä viime viikkoina. Suomen yhdistetyn maajoukkue paljasti alushousuihin sullottavan mittauksessa rättejä ja pesusieniä, jotta saavutetaan suurempi haaramitta ja pinta-ala ilmalentoa varten. Jenna Lehtonen

Vesa Ruotonen

Sain haltuuni kansainvälisten mäkipiirien videokeskustelun.

Aiheena hyppääjien pukumittaus.

Osallistujat: Kansainvälisen Liiton mäkijaoston puheenjohtaja Tösä (Suomi), sekä edustajat Schanze (Saksa), Backen (Norja), Ablauf (Itävalta) ja Tasajalka (Suomi). Japanin edustaja Sakella oli teknisiä ongelmia.

Tösä:

– Hyvät herrat. Suomen edustajan pukujutut ovat ponnahtaneet mediaan. Liittokin on huolissaan. Mitä teemme?

Tasajalka:

– Kaikella kunnioituksella, vehkeet ovat todella surkeat. Vehkeillä tarkoitan mittareita, joilla roikkumisastetta mitataan. Ne pitää uusia Salpausselän maailmancupin kisoihin mennessä. Muuten käännämme kupit ympäri.

Schanze:

– Periaatteessa saksalainen tarkkuus vaatii samaa. Satun muistamaan Lahti Ski Clubin Milli-Villen, oliko se Kirjanen vai Kirjonen? Joka tapauksessa presisioni on otettava käyttöön viimeistään Milli-Villen kotikaupungissa.

Ablauf:

– Itävalta tukee. Keski-Euroopan mäkiviikolle jawohl ei ehditä. Bisset ja muut otetaan kuin ennenkin.

Backen:

– Norjalaiset ovat väitteistä ymmällään. Kyse on vain ilmavirtauksista, kuten Row Air -turneemme osoittaa. Kovat kundit on aina kovina raakojenkin vastatuulien aikoina.

Tasajalka:

– Norjan kantaa ei voi pitää rakentavana. Haarusten roikkuminen näköjään tuo heidät palkintopalleille. Nyt ei puhuta kyvystä vaan tikkaustekniikasta.

Tösä:

– Enemmistö on kuitenkin yhtä mieltä vehkeiden mittauksen tarkentamisesta. Mistä mitataan ja mitä mitataan, sitä täytyy tarkentaa. Sopinee antaa asiainhaarat teknisen komitean valmisteluun. Tavoite on saada luotettava mittari tammikuun Salpausselän kisoihin.

– Sitten siirrymme naismäkihyppääjien haaruksiin...

Tässä vaiheessa nauhaan tulee teknistä häiriötä ja se katkeaa.

Kirjoittaja on filosofian ja musiikin maisteri, joka on johtanut oppilaitoksia, konsertti- ja kongressitaloa sekä tapahtumia. Hänet on palkittu muun muassa Teksasin osavaltion Honorary Texas Ranger -mitalilla.

Kommentoi