Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Formulakuski Valtteri Bottas Lahden ympäristöasioiden lähettiläänä – viherpiipertäjä vai mestarikuski?

Lewis Hamilton, ihmisten yhdenvertaisuus.

Kimi Räikkönen, greippilonkero.

Formula 1 -maailmanmestarit voivat olla sanansaattajia monenlaisille asioille. Nyt mukaan liittyy myös Valtteri Bottas, joka ryhtyy Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021 valitun Lahden lähettilääksi.

Bottaksen aloitteellisuus tässä asiassa edustaa kunnioitettavaa kansalaisjärkeä.

– Ulkomailla oppii arvostamaan asioita, jotka ovat Suomessa arkipäivää ja muualla luksusta. Meillä on puhdas luonto, vesi ja ilma, sanoo Nastolan luonnon äärellä kasvanut Bottas asiaa koskeneessa tiedotteessa, puhuen samalla myös kierrätyksestä ja arjen valinnoista.

Noin 1,8 miljoonan Instagram-seuraajansa kautta Bottaksella on myös merkittävä mahdollisuus vaikuttaa.

Bottas ei jäänyt odottamaan maailmanmestaruutta ottaakseen kantaa urheilua suurempiin arvoihin.

Ammatillisesti aihe on vähän herkempi. Bottas on lupautunut edustamaan ja edistämään Lahden sanomaa siihen liittyvillä foorumeilla, mutta omaan harkintaan näyttäisi jäävän, ulottuuko ympäristöasioiden esilletuominen F1-sirkukseen asti.

Tallikaveri Hamiltonhan iskosti päättyneellä kaudella No to racism -aatteen lähtemättömästi formuloiden kuvastoon. Ryhtyykö Bottas keikuttamaan öljyvaltioiden tai työnantajiensa venettä protestoimalla luonnonvarojen tuhlaamista vastaan? Se jää nähtäväksi.

Yksi kiinnostava keskustelukumppani voisi olla esimerkiksi Mercedeksen tallin pääsponsori Petronas, tuo 31 maassa toimiva malesialaisomisteinen öljy- ja kaasuyhtiö. Miksei myös koko F1-sarja, jota ylipäätään pyöritetään kohtalaisen kestämättömällä tavalla.

F1-kuskin ympäristöpuheessa on päälle liimatun kosiskelun vaaraa, ja onpa kyseessä myös elämäntyö, jossa sen lauluja lauletaan kenen leipää syödään.

”Viherpiiperrys” perinteisessä ”bensalenkkareiden” lajissa on joka tapauksessa kuin syöttö lapaan kriitikoille, joita Bottaksella juuri päättyneen kauden jälkeen löytynee yhä enemmän. Kausi 2020 toi Hamiltonille 4. peräkkäisen maail­manmestaruuden ja 7. mestaruuden yhteensä, sekä Mercedekselle jo tyrmäävän 7. peräkkäisen valmistajien mestaruuden.

Bottakselta nähtiin muutamia huippuonnistumisia ja toisaalta kuljettajasta riippumatonta epäonnea, mutta varsinkin kilpailuissa Hamilton näytti kaapin paikan.

Siinä missä Hamilton säilytti tai osin jopa kiristi suvereenia otettaan, heikkenivät Bottaksen tulokset, ja heidän eronsa kasvoi lähes 40 pisteellä edelliskaudesta. Jopa Bottaksen sarjan kakkossija ennen Max Verstappenia oli uhattuna.

Kausi oli siis Bottakselta iso pettymys, mutta hälinä Mercedeksellä jatkamisen suhteen oli arvatenkin formuloihin elimellisesti kuuluvaa paisuttelua. Bottas on rekrytoitu ylivoimaisesti parhaaseen talliin ja ansainnut neljä jatkovuotta vakuudeksi.

Eikä ole Bottaksen vika, että hän ajaa kaikkien aikojen parhaan kuljettajan tallikaverina. Viimeinen sana siinä kisassa on vielä sanomatta, mutta on aihetta arvostaa, että Bottas ei jäänyt odottamaan maailmanmestaruutta ottaakseen kantaa urheilua suurempiin arvoihin, jotka ovat osin ristiriidassakin oman lajinsa kanssa.

Kansa saattaa rakastaa enemmän äksyileviä lonkerolähettiläitään ja murahtelevia keihäänheittäjiään – tosin heitäkin vain jos ovat mestareita. Se kertoo kuitenkin enemmän urheilun viihdekäytöstä kuin urheilusta itsestään.

Valtteri Bottas on oikealla kaistalla niin radalla kuin ympäristöasioiden lähettiläänä.

Enää sisältö ratkaisee.