Nopeat jalat ja nopeat kädet – Shalan ja Saqin sporttiparturi kantaa kortta kekoon vähävaraisten junioreiden tueksi

Parturiliike Shala & Saqin seinillä on eri seuroilta ja pelaajilta saatua rekvisiittaa nostalgiasta tähän päivään. Taulant Saqin (kesk.) käsittelyyn istahti tällä kertaa Reippaan 9-vuotiaiden joukkueenjohtaja Emppu Rättö. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Urheilun ja kivijalkayrittämisen ajat eivät ole nyt kaikkein parhaat, mutta juuri ne yhdistämällä Drilon Shala ja Taulant Saqi päättivät kesällä toteuttaa liikeidean urheiluhenkisestä parturiliikkeestä.

Idean, jonka oikeastaan ihmeen harvat ovat toteuttaneet, eli yrityksen, jossa asiakas voi kohdistaa osan maksusta avustukseksi valitsemalleen junioriseuralle.

FC Lahdelle ikimuistettavia maalejakin iskenyt Shala saapui perheensä mukana Suomeen 1990-luvun alussa. Hän ei ole unohtanut nuorena futarina Reippaassa harrastukseen saatua tukea.

– Meidän iskällä ei ollut aina varaa maksaa laskuja, mutta aina joku taho jeesasi. Nyt koen tosi tärkeäksi, että pystyn antamaan jotain takaisin, Shala sanoo.

Vapaudenkadulla ilman ajanvarausta toimiva Shala & Saqi tehnyt paikallisten palloiluseurojen kanssa sopimuksen, että kun asiakas kertoo lahjoituksen kohteena olevan seuran, niin aikanaan pieni osuus parturoinnin hinnasta ohjataan jonkun junioriurheilijan vähävaraiselle perheelle.

– Reilulta neljältä kuukaudelta on nyt kerätty yli 400 euroa, ja ollaan saatu paljon hyvää palautetta urheiluteemasta ja tukirahasta, Shala kertoo.

Jos perheessä on vaikka yksinhuoltaja ja pari lasta, niin ei se ole helppoa maksaa kausimaksuja.

Drilon Shala

– Jos tämä tahti jatkuu, niin pystymme vuoden sisällä keräämään yli tonnin.

Drilon Shala ja Taulant Saqi lahjoittavat osan parturoinnin tuotoista vähävaraisille junioreille yli lajirajojen. Aatu Raninen

Tukirahojen puro on melko pieni, mutta avuksi silti.

– Tiedetään tämä tilanne, ja ettei harrastaminen ole valitettavasti enää niin halpaa. Jos perheessä on vaikka yksinhuoltaja ja pari lasta, niin ei se ole helppoa maksaa kausimaksuja, Shala tietää.

– Pääasia on, että lapsi pystyy pelaamaan.

Liiketila on sisustettu urheilua yhdistäväksi olohuoneeksi yli lajirajojen.

Shalan ja Saqin työnjako on selkeä: nopeakätinen Taulant leikkaa hiukset parissakymmenessä minuutissa, kun taas suustaan ja jaloistaan nopeampi Drilon hoitaa muut seremoniat.

– Aika hyvin tämä on alkanut, asiakkaita on ollut enemmän kuin odotettiin, sanoo koripallon seuraajaksi tunnustautuva ja 13 vuotta Kosovossa parturina työskennellyt Saqi.

– Yksi asiakas oli seitsemänkymppinen, ja seuraava kaksivuotias, siinä on aika iso ero. Junnuja ja heidän vanhempiaan käy paljon, Saqi kertoo.

Urheiluhenkisen parturin sisustuksesta löytyvät myös Jari Litmasen kuuluisat kantapäästä levennetyt pelikengät. Aatu Raninen

Kaksikon mukaan lätkän ja säbän pelaajat tunnistaa pidemmistä hiuksista.

– Joskus ennen mallina on ollut joku tietty pelaaja, vaikka Ronaldo, mutta nyt moni näyttää vain jonkun kuvan netistä. Se on vähän muuttunut, Saqi sanoo.

Kommentoi