Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Padel tuo uusia ulottuvuuksia palloiluun” – viikonlopun turnaus houkutteli jo 150 osallistujaa

Mailapeli padelin toistaiseksi suurin Lahdessa järjestetty turnaus on takana, ja järjestäjä Mikko Kurki on tyytyväinen näkemäänsä. Avoimiin mestaruuskilpailuihin osallistui viikonloppuna 82 peliparia ja yhteensä 150 pelaajaa, joista osa pelasi useassa sarjassa.

– Yhtään enempää ei olisi pystynyt ottamaan, tai olisi loppunut aika. Nyt vedettiin jo kahdeksasta aamulla yhteentoista illalla, sanoo Padel Lahti -hallin helmikuussa perustanut Kurki.

Latinalaisesta Amerikasta peräisin oleva padel on yhdistelmä tennistä, squashia ja sulkapalloa. Parin vuoden ajan harrastajamäärien kasvusta ja kenttien rakentamisesta on puhuttu paljon myös Lahdessa.

– Justiin katsottiin yhdessä naisten harrastesarjan pelissä pelaajien taustoja, että siinä oli futari, voimistelija, ratsastaja ja yksi sulkapalloilija, Kurki mainitsee.

– Suurin harrastajamassa on laidasta laitaan, ja tullut ihan pystymetsästäkin. Kilpapuolella Lahden ja Suomen huipuissa on pääasiassa entisiä tennispelaajia.

Sulkapalloa kymmenkunta vuotta harrastanut Henna Talka osallistui mixty-sekapareihin ja voitti naisten harrastesarjan Sari Mustosen kanssa.

Hankalinta on oppia se, että on toinen mahdollisuus osua palloon.

Henna Talka

– Turnaus oli hyvin järjestetty, pelit menivät odotusten mukaisesti, ja hauskaa oli, Talka summaa.

– Kun oli vain yksi harrastesarja, niin oli varsin eritasoisia pelaajia. Se olisi voitu jakaa kahteen eri sarjaan, mutta sitä on vaikeaa arvioida kun on vasta ensimmäisiä turnauksia.

Padel on käytännössä kaikille uusi laji, joten se aloitetaan suurin piirtein samalta lähtötasolta, Talka kokee.

– Oli upeaa aloittaa ihan uusi laji sellaisella mailalla jota ei ole koskaan pitänyt kädessään. Padel tuo uusia ulottuvuuksia palloiluun, ja on sulkapalloon verrattuna rennompi, ehkä vielä sosiaalisempikin peli.

Sulkapallossa ja tenniksessä ohi karannut pallo on hävitty, mutta padelissa pallo saa kimpoilla seinistä squashin tapaan.

– Hankalinta on oppia se, että on toinen mahdollisuus osua palloon, jos et ole osunut tai ehtinyt ensimmäiseen lyöntiin. Se piti ihan erikseen treenata.

Talka kokee padelin täydentävänä lajina sulkikselle.

– Kun halli tuli, käytiin kokeilemassa ja sille tielle jäätiin. Se on siskoni ansiota ja syytä, että löydän itseni padel-kentältä kohta jo yhtä usein kuin sulkapallokentältä, Talka viittaa Mustoseen.

Kurki uskoo, että padel on tullut jäädäkseen. Länsinaapurissa pelin suosiosta kertoo, että jopa Tukholman legendaarisen Globenin lattialle on pystytetty 14 padel-kenttää, kun jääkiekko-ottelut on siirretty pienempään halliin.

Padel Lahden kolmen kentän halli Väinämöisentiellä on 10 metriä korkea entinen logistiikkavarasto. Yhdestä kolmeen kertaan viikossa padelia pelaava Talka viihtyy siellä mainiosti.

– Siitä on haluttu tehdä klubitunnelmainen, ja siinä on kyllä onnistuttu loistavasti. Tuntuu, että on aina tervetullut ja kaikki moikkaavat toisiaan. Hallilla on rento ja positiivinen fiilis, sinne kiva mennä.

– Ihan vapaata vuoroa on hankalaa saada arki-iltaisin. Onneksi pyörii epävirallisia Whatsapp-ryhmiä, joissa porukkaa kysellään pelaamaan, jos jostain uupuu pelaajia tai joku on joutunut jättämään väliin.