Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Valikoivaa ailahtelua – FC Lahdelle jää parannettavaa kärkijoukkueiden kaatamiseen

Veikkausliigan kausi loppuu ensi keskiviikkona pelattavaan päätöskierrokseen, eikä ylempää ja alempaa jatkosarjaa pelata, liiga tiedotti tänään.

FC Lahdelle jää joka tapauksessa pieni porkkana, sillä viimeisessä ottelussa HIFK:ta vastaan pelissä on 6. ja 7. sijan kohtalo.

FC Lahdella on ennen viimeistä kierrosta 29 pistettä, HIFK:lla 28. Soppaa hämmentämään tosin voi nousta myös SJK (26), jolla on vielä kaksi ottelua.

Tasapisteisiin päädyttäessä ensimmäisenä ratkaisevat maaliero, sitten tehtyjen maalien lukumäärä ja keskinäisten otteluiden tulokset, joissa Lahdella on kauttaaltaan etulyöntiasema.

Lehden painoon mennessä FC Lahti–HIFK-ottelun yllä leijui vielä sekin kysymysmerkki, saako ottelussa olla yleisöä, mihin ei ollut vielä saatu lupaa viranomaisilta.

Juuri tuossa liigan keskivaiheilla on kulkenut FC Lahden suorituskyvyn raja tällä kaudella.

Kaikki kuusi tappiota ovat tulleet sarjan kuudelle parhaalle vastustajalle.

Joukkuetta on monissa arvioissa pidetty ­ailahtelevana, mutta tarkemmin tutkien ailahtelevaisuus on ollut valikoivaa tyyppiä.

Liigan viittä viimeistä joukkuetta vastaan FC Lahti on ollut paria tasapeliin taipumista lukuun ottamatta lähes suvereeni: viisi voittoa, viisi tasapeliä, ei häviöitä. Maaliero murskaava 19–7, pistekeskiarvo väkevä 2,00.

Vastaavasti kaikki kuusi tappiota ovat tulleet sarjan kuudelle parhaalle vastustajalle. Maaliero kärkikuusikkoa vastaan on käänteisesti murskaava 12–22, pistekeskiarvo varsin laimea 0,82.

Puhtaasti tulosten valossa ja pientä otantaa kärjistäen tämä on ollut moneen vuoteen heikointa FC Lahtea parhaita joukkueita vastaan, ja parasta heikoimpia vastaan.

Kaikki pisteet ovat tietenkin yhtä arvokkaita – kauden 2017 nelossija pohjautui lähes vastaavaan pistejakaumaan – mutta teoreettisesti voi pohtia, onko kilpailukyky parantunut, jos tulos tehdään sarjan häntäpään kustannuksella.

Kokonaisuutena Ilir Zenelin miehistö on kerännyt 1,38 pistettä ottelua kohden, mikä on vain marginaalinen parannus viime kauteen (1,27) nähden. Isoimpien saaliiden kaataminen on selkeä kehityskohde ensi kaudelle.

Huomionarvoista tiiviin ja kuormittavan poikkeuskauden aikana on ollut sekin, että FC Lahden uhkapeli on toistaiseksi ­onnistunut.

Laadukas avauskokoonpano on pysynyt suhteellisen ehjänä, ja kymmenen eniten pelannutta kenttäpelaajaa on kellottanut yhteensä 78 prosenttia kaikista tarjolla olleista peliminuuteista. Se on koko liigan toiseksi korkein määrä IFK Mariehamnin (79 %) jälkeen.

FC Lahti–HIFK keskiviikkona 4.11. kello 18.30 Lahden stadionilla.