Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi | FC Lahden hyökkääjien laukaisu- ja maalintekokartat vertailussa

Tukevatko tilastot ja laukaisukartat mielikuvaa, joka pelaajista kentällä jää?

Seuraavassa syvennytään tähän kysymykseen FC Lahden hyökkäyspään pelaajien kautta. Tutkittavana on heidän laukaisu- ja maalintekokarttansa kauden ensimmäisten 14 ottelun jälkeen.

Mukana vertailussa ovat joukkueen viisi ahkerimmin laukonutta pelaajaa, sekä haastajan roolissa peliminuuteista kilpaileva Pyry Lampinen.

Veikkausliigan nettisivuilla esitetyissä tilastoissa esiintyy tiettyjä epätäsmällisyyksiä, joten tämän vertailun tilastot on poimittu pääosin liigan Ottelukeskuksen datasta ja tarkistettu ottelutallenteista.

Jasin Assehnoun on FC Lahden ahkerin ampuja noin 28 laukauksellaan. Laukaisupaikat painottuvat selkeästi vasemmalle laidalle, josta Assehnoun tekee mielellään pallon kanssa leikkauksia keskelle, ja tulittaa rangaistusalueen nurkan tienoilta. Kaukolaukauksista pari on osunut makeasti, mutta neljä kuudesta maalista on kuitenkin syntynyt boksin sisäpuolelta parhaasta keskisektorista, josta ylivoimainen enemmistö jalkapallon maaleista yleisestikin tehdään.

Altin Zeqiri on tuskaillut viimeistelyn kanssa, ja kuparinen rikkoutui vasta avopaikasta maanantaina KuPSia vastaan. Varsinkin alkukaudesta Zeqiri ajautui harhauttelemaan vetopaikoissaan liiaksi sivuun kartassa oikealla näkyvään ryppääseen. Viime otteluissa tontteja on alkanut aueta keskemmältäkin.

Hambolta odotettiin varmasti isompaa maalimäärää kuin kolme.

Mikko Kuninkaan röyhkeämpi ja osallistuvampi rooli on lisännyt keskikenttäpelaajan laukausmääriä. Kudit lähtevät kuitenkin pääasiassa hyökkääjiä kauempaa, ja kartassa on vain muutama huippuvaarallinen tekopaikka, joista Kuningas on hyvällä prosentilla viimeistellyt kaksi maaliaan, eli normaalin kausimääränsä.

Vahid Hambolta odotettiin varmasti isompaa maalimäärää kuin kolme. Juonikas hyökkääjä ei ole laukonut määrällisesti kovin paljoa, mutta vetopaikat ovat olleet järjestään melko tai erittäin korkean maaliodottaman tilanteita maalin edustalla, mukaan lukien hukattu rankkari. Maaleja voisi hyvin olla 2–4 enemmän, jos viimeistely olisi kliinisempää.

Dimitry Imbongo on ollut viimeiset neljä ottelu pelikiellossa. Ennen sitä iso kärkimies oli yrittänyt Hamboa rohkeammin maalintekoa eri puolilta hyökkäysaluetta, mutta moni parhaan sektorin tilanteista on kuihtunut ohi tai vastustajan blokkiin laukomiseen.

Pyry Lampinen on tälläkin kaudella osoittanut maalintekijän vaistojaan. Pari hyvää tilaisuutta saatuaan Lampinen viimeisteli kahdella ensimmäisellä laukauksellaan tylysti kaksi maalia. Sen jälkeen hän on joutunut tyytymään matalamman maaliodottaman yrityksiin.

FC Lahti–TPS torstaina 17.9. kello 18.30 Lahden stadionilla.