Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi | Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet

Alkavalla Veikkausliigan kaudella FC Lahti pyrkii aiempaa rohkeamaan ja hyökkäävämpään pelaamiseen. Näillä keinoin joukkue haastaa vastustajiaan.

1 Kookkaat target-hyökkääjät

Isokokoiset Vahid Hambo (193 cm) ja Dimitry Imbongo (188 cm) tarjoavat hyökkäykseen aiemmista kausista erottuvaa kaksinkamppailu- ja pääpelivoimaa.

Pelin avausvaiheessa he ovat hyviä kohteita maalipotkuille ja pidemmille syötöille, joita esimerkiksi Henri Eninful ja Mikko Viitikko pystyvät lähettämään. Tätä kuviota voidaan tarvita etenkin atleettisempia ja prässäävämpiä joukkueita kuten KuPS ja HIFK vastaan.

Imbongo on vahva ilmataistelija ja taitava suojaaja, mutta petrattavaa on tilanteiden jatkamisessa pallon haltuunoton jälkeen. Tuppaa sortumaan näpertelyyn.

Hambo, ”Suomen Zlatan”, on kokoonsa nähden nopea hyökkääjä, ja pystyy pelaamaan laidassakin. Hyökkäyspelivaistoiltaan hän on ehkä joukkueen juonikkain.

Nostamalla paljon pelaajia hyökkäykseen FC Lahti saa vaihtoehtoja murtautumiseen kohti maalia .

2 Nuoruuden vauhtia laidoilla

Laitahyökkääjillä on luonnollisesti iso vastuu maalipaikkojen luomisessa ja viimeistelyssä sekä nopeissa hyökkäyksissä että maltillisemmin rakennellen, mihin molempiin FC Lahden pelikirjasta työkaluja löytyy.

Päävalmentaja Ilir Zenelille jo FC Espoosta tutut Jasin Assehnoun ja Altin Zeqiri ovat parhaimmillaan erittäin nopeita ja taitavia 1vs1-tilanteiden haastajia, joiden tehtävänä on myös tehdä pystyjuoksuja vastustajan puolustuslinjan taakse. Nyt he saavat myös enemmän tukea laidoilla, kun hyökkäystilanteissa Lahden ryhmitys voi olla jopa 1-4-5 laitapuolustajien noustessa vastustajan puolustuslinjan tasalle. Kaksikolla on kuitenkin parannettavaa juuri tilanteiden tunnistamisessa ja yhteistyössä lähimpien pelaajien kanssa: milloin leikata sisään tai juosta syvyyteen, milloin luopua pallosta ajoissa syöttäen?

Valdrin Rashicalla on osin samoja vahvuuksia ja heikkouksia. Hänestä voi olla suurin apu erikoistilanteissa.

3 Kokeneet laitapakit liigan eliittiä

Lahti on taas koonnut pienellä budjetilla hyvän ryhmän, mistä esimerkkinä ovat laitapuolustajat Kari Arkivuo ja Jean-Cristophe Coubronne.

Heistä vastustajat eivät saa ilmeisiä riistojen kohteita, koska kaksikko pystyy pienillä liikkeillä ja pelinäkemyksellään edistämään peliä ja pitämään huolta pallosta, sekä ekstrana vielä antamaan laadukkaita syöttöjä ja keskityksiä nousujen päätteeksi. Puolustussuuntaan on ohuita kysymysmerkkejä, preseasonilla konkarit eivät vielä pistäneet parastaan.

4 Keskustan moottori Henri Eninful

Keskikentän hankinta Henri Eninful on ottamassa isoa roolia. Berat Sadikin FC Lahdelle suosittelema togolainen on monipuolinen ja taitava pelin rytmittäjä, ja osoittautumassa pidetyksi persoonaksi joukkueessa. Pelisuunnitelmasta riippuen Eninful voi laskeutua alas pyytämään palloa ja avaamaan pitkillä syötöillä, mutta taitaa myös pienen tilan shakkisiirrot ylempänä.

5 Veskarin aktiivimalli.

Valmennus on tuonut pelin avausvaiheeseen modernin elementin patistamalla hyväjalkaisen Patrick Rakovskyn pallon kanssa jopa boksin ulkopuolelle kuin toiseksi toppariksi. Jos vastustaja tulee päälle, hän syöttää lyhyen, jos vetäytyy, linkaistaan pidempi pallo.

Operointi kaukana maalista avaa lisää syöttöväyliä, toisaalta se voi maksaa jonkun takaiskunkin, kuten jo kävi sunnuntain cup-välierässä Turussa.

6 Toimivatko hallitut riskit?

Nostamalla paljon pelaajia hyökkäykseen FC Lahti saa vaihtoehtoja murtautumiseen kohti maalia, ja pallonmenetyksen jälkeen se mahdollistaa prässäämisen ja uudelleen riistämisen.

Tietoinen riskikin on: jos menetyksiä tulee kriittisissä kohdissa tai prässi myöhästelee, voi vastustajille avautua vaarallisia vastahyökkäyksiä tai tiloja selustaan.

Harjoitusotteluissa vastustajat ovat myös rokottaneet kalliisti erikoistilanteista. Boksissa puolustamisen on tiivistyttävä, mihin Timi Lahdella vahvistunut ja rutinoitunut pakisto yhdessä Rakovskyn kanssa tarjoaa kyllä ainekset.

Kotiavaus FC Lahti–HJK keskiviikkona 1.7. kello 18.30 Lahden stadionilla.

Juttu on alun perin julkaistu Uudessa Lahdessa 17.6. ja muokattuna Seutuneloset-lehdissä 1.7.