Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma | Lahtelaisseuran päävalmentaja on yhä useammin kolmekymppinen liigatulokas – "Ikä on vain numeroita, kokemus ei"

Urheiluvalmentaja, tuo ammateista 301. arvostetuin Suomessa heti postivirkailijan ja myymäläetsivän jälkeen*, on lahtelaisten pääsarjaseurojen osalta tempautunut mukaan eräänlaiseen nuoruuden trendiin tultaessa kohti 2020-lukua.

Jos parisen vuotta sitten Pelicansin vanhan liiton Petri Matikainen ja Pasi Nurminen totesivat, että jääkiekon Liigasta on tullut nuorten pelaajien sarja, niin laajemmassa katsannossa Lahdesta on tullut myös nuorten valmentajien kaupunki. Siihen lokeroon solahtaa myös Pelicansin uusi päävalmentajavärväys Tommi Niemelä, 36.

Helsinkiläisen sopimus on mallia 2+2 vuotta, tai näin Pelicans ilmoitti. Ensimmäisissä lausunnoissaan Niemelä lupaili muun muassa raikasta tekemistä – näin on tapana puhella, mutta tähän päivään se sopii ehkä normaaliakin paremmin.

Keväällä 2007 lahtelaisseurojen valmennuksessa jylläsi kokemus: Pelicansia päävalmensi Hannu Aravirta, 54, FC Lahtea Antti Muurinen, 53, ja Namika Lahtea Lars Ekström, 43.

Tulevaan kauteen joukkueitaan Lahdessa valmistelee neljä juuri vaihtunutta päävalmentajaa: Niemelän lisäksi FC Lahden Ilir Zeneli, 36, Lahti Basketballin Pieti Poikola, 42, sekä neljä vuotta sitten lahtelaiselle liigakartalle nousseen LASB:n Kalle Tyrkäs, 40.

Päävalmentajan profiili on yhä useammin liigatulokas ja iältään kolmekymmentä jotain.

Sopimusten tekohetkistä katsottuna Niemelä oli neljä vuotta, Zeneli kahdeksan ja Tyrkäs kaksi vuotta nuorempia kuin edeltäjänsä olivat aloittaessaan. FC Lahti palkkasi nyt kolmatta kertaa peräkkäin edeltäjäänsä nuoremman päävalmentajan, Pelicans toista kertaa.

Markkinat ovat ainakin osittain muuttuneet. Yhä useammin päävalmentajan profiili on liigatulokas ja iältään kolmekymmentä jotain. Samalla lahtelaisseurojen viime vuosien rekrytoinnit ovat olleet hämmentävän samanikäisiä, kuten oheinen grafiikka paljastaa.

Asetelmassa on eittämättä jotakin houkuttavaa. Mitä nuoremmasta tekijästä on urheilussa kyse, sitä suurempia odotuksia voidaan asettaa kykyjä ja kehittymistä kohtaan. Tämä usko – tai harha – voi inhimillisesti ohjailla seurajohtajiakin.

Nytkin joku on miettinyt, olisiko Niemelä uusi Antti Pennanen, tai Zeneli jopa kokonaisen nousevan valmentajasukupolven etummaisia, vasta janoten tunnustusta ja kunniaa.

Muutos voi kieliä jonkinlaisesta ikärasismistakin, mutta myös siitä että nykyään seurojen rekrytointiseuloista pääsee läpi muitakin kuin vanhoja tuttuja, ”nimekkäitä valmentajia”

Lahti Basketball nosti nyt rimaa oman laatikkonsa ulkopuolelle.

Lue: valmentajan todellinen osaaminen olisi näin viimein saanut ansaitsemansa arvon, eikä jää enää karisman ja mestaruussormusten kimalluksen varjoon.

Nuori päävalmentaja on toisaalta usein palkkapyynniltään edullisempi ja persoonana nöyrempi tapaus seuralle, joka ei nauti liigansa vauraimmista resursseista.

Joukkuelajeissa valmennus on kuitenkin väärä paikka säästää.

Pelicans on satsannut ja strategisesti suunnitellut valmentajien kehityspolun, jota pitkin Niemeläkin on osittain kulkenut. Pitkä tie ei kutsu puoleensa konkareita. Niemelän seuraaja saattaakin olla esimerkiksi Pelicansin junioreiden entinen ja Peliittojen nykyinen päävalmentaja Vesa Petäjä, 34.

Iän on sanottu olevan vain numero, tietynlainen makuasia. Sen sijaan työkokemus ei ole. Hyvin usein valmentajan menestyminen korreloi nimenomaan siihen, kuinka pitkään ja minkälaisissa tehtävissä hän on käytännössä ehtinyt valmentaa.

Huomionarvoista on se, että kolmen SM-kullan ja kolmen Vuoden valmentaja -tittelin Poikola, 42, on vähän yllättäenkin iäkkäin 2000-luvulla lahtelaiseen koripalloiluun rekrytoitu päävalmentaja (Ekström oli 39 aloittaessaan).

Lisäksi Poikola on ehtinyt valmentaa koripalloa jo 20 vuoden ajan, pian tasan puolet elämästään. Niemelällä ja Zenelillä kokemusta on noin 10 vuoden verran.

Samanikäisillä valmentajilla voi olla moninkertaisia eroja kokemuspohjassaan, ja tunnetusti pelaajaura ja maine vaikuttavat siihen, miten ovet avautuvat. Ville Nieminen oli 40-vuotiaana Pelicansiin tullessaan valmentanut kolme vuotta.

Korispiireissä ei siis ole epäröity kolmekymppisten koutsien palkkaamista, mutta nyt Lahti Basketball nosti rimaa oman laatikkonsa ulkopuolelle. 2+2-vuotisella sopimuksella kiinnitetty Poikola on diplomi-insinöörimäinen diplomi-insinööri ja entinen vihreiden kansanedustajaehdokas, joka mielellään puhuu heittojen todennäköisyyksistä ja harrastaa joogaamista.

Sallinette kärjistyksen: Poikola tulee akateemikkona kaupunkiin, jossa palloilulajit on yleisesti koettu pikemminkin elämänkoulun käyneiden temmellyskentäksi, ja jossa sanalla taisteleminen on korostunut esiintymistiheys.

Tämä kulttuurien törmäys ja Poikolan jylhä pelipuhe tulee olemaan herkullista seurattavaa, kun häneltä odotetaan koko Lahti-koriksen loiston palauttamista.

Ovatko nämä valmentajat sitten oikeassa paikassa oikeaan aikaan, vai väärässä väärään?

LASB:n Tyrkäs on tuttu ”seuran mies”, ja 2-vuotisen pestin kirkkaana tavoitteena on tuoda oranssipaidoille seuran ensimmäinen pudotuspelipaikka F-liigassa.

Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen maailmanmestaruuteen luotsanneeseen Niemelään kohdistuvat suuret toiveet Pelicansissa, jossa erityisen leimallisesti nimenomaan nuoret päävalmentajat ovat pärjänneet kokeneempia heikommin.

Samankaltaisia pölyjä 2-vuotisen sopimuksensa aikana pyyhkii myös Zeneli, joka varmasti palkattiin iskemään tiettyä kipinää FC Lahden viime vuosina himmenneisiin lyhtyihin.

Kolmannelta sarjatasolta värvätyllä suomenkosovolaisella ei ole valmiita meriittejä, eikä toisaalta vanhoja Lahti-kytköksiä mahdollistajina tai rajoittajina. Balkanilaisen palloilukulttuurin edustaja tuskin jää seinätapetiksi, vaan jättänee kyllä muistijäljen, mutta millaisen? Zeneli on FC Lahden nuorin ja yllättävin päävalmentajavalinta.

* Suomen Kuvalehden kyselytutkimus 2018.