Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Alku -kilpailut: kaksi harvinaista juoksumatkaa ja pääsyliput 400 ensimmäiselle

Ensi sunnuntai on merkittävä päivä yleisurheilijoille, Lahden Ahkeralle ja kenttälajeja seuraavalle yleisölle. Koronan jälkeisen kesän kotimainen yleisurheilukausi avataan Uusi Alku -kisoilla Lahden stadionilla.

– Kaikki ovat innoissaan, niin seura kuin urheilijatkin, tunnelmia summaa tapahtuman järjestävän Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula.

Yhden juoksun kisasta kasvoi ideaa kypsyteltäessä ja rajoitusten höllentyessä kahdeksan lajin ja noin 60 urheilijan tapahtuma, joka päättää viime viikkoina koetun epätietoisuuden.

– Se lähti urheilijoiden tarpeesta, hehän harjoittelevat kilpaillakseen. On kiva, että tilanne menee kohti normaalia. Saadaan urheiluseurassa tehdä niitä juttuja, mitä osataan ja mitä varten toimitaan, Harjula muistuttaa.

– Kevät oli erikoista aikaa, kun yleisurheilukausi yleensä aika tiiviisti käynnistyy toukokuulla, eikä nyt tiedetty, milloin se käynnistyy.

Uusi Alku -kilpailuun saapuu Suomen kärkiurheilijoita kuten Topi Raitanen, Annimari Korte, Sara Kuivisto, Elmo Lakka ja Oskari Mörö. Kotiyleisön eteen pääsevistä Ahkeran urheilijoista alustavilla osallistujalistoilla on 14 nimeä. Heistä lajinsa ennakkosuosikkina starttaa Jenni Kangas, jonka keihäsennätys on 60,98 metriä.

– Osa urheilijoista on varmaan jatkanut peruskuntokautta vähän pidempään tehtyään aikaisin keväällä suunnitelman, että kisakausi alkaisi vasta heinäkuussa. Lahteen tullaan katsomaan omaa tasoa harjoituskauden ollessa vielä käynnissä, Harjula puntaroi lähtökohtia.

Erikoisuutena juostaan harvinaisemmat matkat naisten 600 metrin sileä sekä miesten 200 metrin aidat.

Miehissä vastakkain asettuvat ennen kaikkea Lakka ja Mörö, jotka tulevat ikään kuin puoliväliin vastaan omilta paraatimatkoiltaan.

– Nelosen aituri (Mörö) ja pika-aituri (Lakka), tosi mielenkiintoinen kisa, kun on molemmista lajeista erikoismiehiä mukana, Harjula toteaa.

Koronaan liittyvät varotoimenpiteet näkyvät stadionilla siten, että urheilijat, yleisö ja muut toimijat käyttävät omia kulkureittejään.

Kentälle pääsee reilut sata ihmistä sisältäen urheilijoita, toimitsijoita ja mediaa. Urheilijoilla on lämmittelyä varten käytössään pääkatsomon alla sijaitseva juoksusuora, mutta ei esimerkiksi lainkaan pukukoppia.

Katsomoon saadaan ottaa 500 ihmistä, josta yleisölle jäi pääsylippuja ennakkoon myytäväksi 400 kappaletta.

– Paikan päälle tullessa saa itse valita istuimen, numeroituja paikkoja ei ole, Harjula sanoo.

Katsomossa oltaessa eteen ja taakse on kuitenkin jätettävä yksi penkkirivi tyhjää, lisäksi molemmille sivuille neljä tyhjää istuinta. Yhdessä paikalle saapuneet perheet ja pariskunnat voivat kuitenkin olla vierekkäisillä istuimilla.

Yleisöpalveluja on tarjolla rajoitetusti, ja vain korttimaksulla.

– Toivottavasti heinäkuun Motonet GP:ssä (15.7.) olisi jo mahdollisuus myydä toiset viisisataa lippua aurinkokatsomoon, joka on nyt suljettuna, Harjula sanoo.

Yleisurheilun Uusi Alku -kilpailut sunnuntaina 7.6. kello 17.45 Lahden stadionilla. Televisioidaan suorana Yle Areenassa ja koosteena TV2:ssa kello 19.15–20.30.