Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopyöräilijöiden toive toteutui talkoovoimin – Pajulahteen 1,5 kilometrin metsälenkki

Nastolalaisten Jani Jormalaisen ja Sami Pärssisen suururakka Pajulahden mailla on valmistumassa. Intohimoiset maastopyöräilyn harrastajat ryhtyivät huhtikuussa tuumasta toimeen, ja ovat muutamassa viikossa raivanneet metsään 1,5 kilometriä pitkän pyöräilyreitin.

Korona-ajan lomautusten mahdollistama projekti on vaatinut puunkaatoa, maansiirtoa ja sillanrakennusta. Töitä on tehty joka päivä paitsi äitienpäivänä, Jormalainen kertoo.

– Lauantaina valmistui toinen silta, ja nyt reitin pystyy jo kiertämään kokonaan. Tasoitustöitä tehdään vielä, ja palautteiden perusteella tarvittaessa vielä korjataan jotain. Kyltit ja opasteet tulevat lähiviikkoina.

Lähtöpaikka sijaitsee Pajulahden seikkailupuiston vieressä. Vaikka baana on melko leveä, on kiertosuunta määrätty myötäpäivään turvallisuussyistä.

– Kokonaisuutena reitti on keskivaikea. Ihan aloittelevalle pyöräilijälle se voi olla haastavakin, koska alkupuoli on pitkää ja jyrkkää nousua, joka voi hapottaa, mutta ainahan voi siirtyä taluttamaankin, Jormalainen kuvailee.

Loppupuolisko on Jormalaisen mukaan laskuvoittoisempaa, ja hyvää kannattaa odottaa.

Pyöräilijät selkeästi haluavat ajaa muuallakin kuin latupohjilla.

Jani Jormalainen

– Ihan lopussa on teknisempi lasku kalliolla, jonka päältä on raaputettu sammalmatto pois. Se on vaikea, ja miellyttää kokeneempia ajajia, mutta sen voi myös ohittaa toista kautta kiertämällä, Jormalainen neuvoo.

– Muita kivikkoisempia kohtia ei ole, niitä on tasoitettu maanmuokkauksilla.

Urheiluopisto suhtautui myönteisesti ”Polkumestareiksi” itsensä brändänneen kaksikon ehdottaessa ajoreitin tekoa, antoi vapaat kädet ja hyväksyi suunnitelman sellaisenaan, Jormalainen kertoo.

Ideassa kohtasivat sekä urheiluopiston että harrastajien tarpeet, vahvistaa Pajulahden terveysliikuntajohtaja Semi Nuorala.

– Selkeää tilausta tuntuu olevan, ja meillähän on fatbikeja vuokrattavana, joten on kiva, että on paikka missä niillä voidaan ajaa muita häiritsemättä, Nuorala sanoo.

– Reitti sopii hyvin perhekäyttöönkin, siitä on hyvä aloittaa lastenkin kanssa.

Jormalainen kokee, että maastopyöräilyn paikallinen suosio on kasvussa, ja sähköpyörät tuovat lajin yhä useampien ulottuville.

– Ei niin kovakuntoisetkin pääsevät niiden avulla maastopyöräilyn makuun.

Nastolalaisten tempaus on vastaus Lahden seudun harrastajien toiveisiin. Vaikka polkuja löytyy metsistä mielin määrin, ovat selkeästi merkityt maastopyöräilyn omat reitit harvassa.

– Ne on saatava ihmisten tietoisuuteen, jotta kynnys niille lähtemiseen olisi matalampi. Kaikki eivät halua lähteä itse etsimään polkuja metsästä, Jormalainen sanoo.

Tämä lenkki on myös ympärivuotinen, toisin kuin hiihtoon varatut pururadat.

– Hyviä kommentteja tästä on jo tullut. Pyöräilijät selkeästi haluavat ajaa muuallakin kuin latupohjilla.

Tulevaisuudessa Jormalaisen ja Pärssisen toiveissa on, että Pajulahteen voitaisiin rakentaa laajempaakin reittiverkostoa, kysyen siihen lupia muiltakin läheisiltä maanomistajilta.

– Täällä voisi järjestää maastopyöräily- ja polkujuoksutapahtumia, Jormalainen visioi.

Talkoohengessä tehty avaus on inspiroinut kaksikkoa siinä määrin, että polkujen mestarointi voisi olla unelmien kokopäivätyötä.

– Soran mättäminen ja kivien kantaminen on fyysistä, ja takki on päivän päätteeksi tyhjä, mutta mikäs täällä on tehdessä, raittiissa ilmassa luonnon helmassa, Jani Jormalainen fiilistelee.

Pajulahden uudelle maastopyöräreitille voi ehdottaa nimeä Polkumestareiden Facebook-sivulla.