Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FC Lahti valmistelee joukkuetta puolikkaasta kokonaiseksi: "En ole ­aistinut pelkoa tai ­empimistä"

Se oli kuin jousipyssy tähdättynä ja äärimmilleen venytettynä, kunnes koko lataus pitikin vain laskea alas. FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli demonstroi käsillään minkälaisen lässähdyksen korona aiheutti joukkueelle kaksi kuukautta sitten.

Pelaajat passitettiin kuukaudeksi vuosilomalle, ja harjoitussuunnitelma lensi roskakoriin. Rajoitusten aikana sosiaalisen kontaktin vähyys on vienyt valmentamisesta paljon pois.

– Tunne on ollut ontto, jotenkin tyhjä sisältä. Olen aika läheinen pelaajien kanssa sekä fyysisesti että henkisesti, mutta nyt on täytynyt koko ajan miettiä miten reagoi, uudistaa koko tapaa olla pelaajien ja joukkueen kanssa. Kaikki on vähän hidasta, Zeneli kokee.

Toisaalta syksyllä Lahteen pestattu ja ensimmäiseen kauteensa Veikkausliigassa valmistautuva Zeneli on päässyt rauhassa arvioimaan alkukevään antia.

– Se oli hyvin onnistunut kaksi ja puoli kuukautta, olimme saaneet joukkueen kuntoon sekä pelillisesti että fyysisesti. Nyt joudutaan periaatteessa ne aakkoset aloittamaan alusta.

FC Lahti on nyt nelisen viikkoa harjoitellut viidessä pienryhmässä, kaksi ryhmää Zenelin johdolla pääkaupunkiseudulla ja kolme ryhmää apuvalmentajien Mika Heinon ja Toni Lindbergin ohjauksessa Lahdessa.

En ole ­aistinut pelkoa tai ­empimistä harjoittelun tai ­pelaamisen suhteen.

Päävalmentaja ­Ilir ­Zeneli

– Katsottiin vähän ketkä olivat olleet enemmän tekemisissä toistensa kanssa. Uudellamaalla asuvat oli selkeä, Zeneli perustelee jakoa.

Joukkueessa on pyritty huolehtimaan erityisesti yksin maahan tulleista ulkomaalaispelaajista, kuten viime kaudelta tuttu Jean-Cristophe Coubronne sekä uudet vahvistukset Dimitry Imbongo ja Henri Eninful.

– Heidän kohdallaan on ollut varmaan kaikkein raskainta eristäytyä ja lusia aikaa pois vieraassa kulttuurissa, ilman että menettää otetta ammattimaisuudesta. Parin päivän välein on soiteltu ja kyselty kuulumisia, ja pyydetty muita pelaajia ottamaan heitä mukaan kentälle potkimaan tai käymään kalassa, Zeneli kertoo.

– On se ollut mielen päällä valmennuksella ja kapteenistolla, ettei jätetä ketään oman onnensa nojaan.

Joukkueen pelillisiä asioita päävalmentaja on viestinyt esimerkiksi Teams-sovelluksen kautta.

– Kerran viikossa yksi palaveri, jossa olen laittanut ruudulle Powerpoint-esityksen, Zeneli havainnollistaa.

Viime torstaina rajoituksia höllennettiin sen verran, että nyt kentällä saa olla kolme kymmenen henkilön ryhmää. FC Lahdessa joukkue jaettiin kahteen puoliskoon, joilla on peräkkäin omat harjoituksensa.

– Saadaan tehtyä enemmän lajinomaisia harjoituksia. Kyllä se helpottaa, mutta silti ei voida koko joukkueena harjoitella kontaktin kanssa, se rajoittaa vielä aika paljon pelin synkronointia ja ajoitusten hiomista, Zeneli tuumii.

Pienpeliharjoitteen sisältö onkin enemmän taktinen, kun vastapuolen pelaajat jättävät pienen hajuraon.

– Toivottavasti kesäkuussa mennään normaaliin päin. Saa nähdä minkälaisia jälkiä tämä aika on jättänyt.

Zeneli kertoo kahdenkeskisissä keskusteluissa kyselleensä pelaajilta suoraan tai epäsuorasti myös tuntemuksia vallitsevista poikkeusoloista ja kauden aloittamisesta.

– En ole aistinut pelkoa tai empimistä harjoittelun tai pelaamisen suhteen. Toki otamme vakavasti ja kunnioitamme sellaisia ajatuksia, jos niitä tulee vastaan, mutta ei ole tullut. Päinvastoin, on oltu positiivisen iloisia, että kauden alkaminen on nyt tiedossa.

Seuroissa odotetaan kuitenkin Palloliitolta ja liigalta lisätietoja käytännön järjestelyistä ennen kuin Veikkausliigan on 1.7. määrä käynnistyä ja pelata täydet 27 ottelua 21.11. mennessä.

– Tulevien viikkojen aikana on hyvä käydä läpi ne skenaariot, että ”mitäs jos”, että on tiedossa mihin tarvittaessa turvaudutaan, ja se tieto helpottaa, Ilir Zeneli viittaa koronan riskeihin.