Kolumni: Riittääkö yleisöä kaikkiin katsomoihin jotka avautuvat samaan aikaan?

Jalkapallon Veikkausliigan on määrä käynnistyä 1.7. Lahden stadionilla ja muilla liigapaikkakunnilla enintään 500 henkilön läsnäollessa. Kirjoittaja pohtii mitä siitä seuraa, kun monenlaiset yleisötapahtumat täyttävät kesäiltoja ja -viikonloppuja samaan aikaan. Aatu Raninen

Aatu Raninen

On muutamia asioita, joita olen männä viikkoina erityisemmin kaivannut. Yksi niistä on 1.7. käynnistyväksi ilmoitettu Veikkausliiga, ja niin muodoin FC Lahden otteiden arvioiminen vihreän veran äärellä.

Samalla kuitenkin huomaan, että onpa koronan karttelu etätöineen tarjonnut hyvää hengähdystaukoa tähän väliin, jossa talvilajit päättyvät ja kesälajit alkavat. Useimpina keväinä ja syksyinä tuo siirtymä tuntuu tapahtuvan vähän liiankin hätäisesti, mutta nyt on toisin, ensin yhden loppu ja vasta sitten toisen alku, eikä molempia limittäin.

Tätä tervehdin ilolla eriskummallisessa keväässä 2020.

Seisahtumiset vain sopivat huonosti nykyiseen maailmanjärjestykseemme, joka perustuu jatkuvaan kasvattamiseen ja kiihdyttämiseen.

Tästä palautuminen ei välttämättä ole ihan helppo muutos sekään. Koska korona pysäytti kaiken samaan aikaan, tilanteen normalisoituessa kaikki tekeminen on myös käynnistymässä uudelleen samanaikaisesti.

Urheilusarjoilla on kova halu päästä alkamaan, festareilla ja muilla tapahtumilla kiire saada haalittua yleisön rippeet, harrastukset jatkuvat, ravintolat ja terassit availevat oviaan, ja niin, ylipäätään ihmiset pääsevät viettämään aikaa keskenään neljän seinänsä ulkopuolella.

Koska korona pysäytti kaiken samaan aikaan, on kaikki tekeminen myös käynnistymässä samanaikaisesti.

Kesä 2020 alkaa tavallaan kesken kesän. Pakostikin vähän mietityttää, riittääkö nyt kysyntää kaikelle sille mitä eri tahot ryhtyvät tarjoamaan.

Veikkausliiga pyritään pelaamaan turboahdettuna heinäkuusta marraskuuhun. Yleisurheilu aikoo järjestää pari kansallista kilpailua, ja niin edelleen.

Paljon tapahtumia on toki ehditty jo kokonaan perumaan, mutta varsinkin loppukesän viikonloput alkanevat täyttymään vauhdilla, jos koronavirus säilyy hallinnassa ja rajoituksia päästään ehkä vielä lisää purkamaan.

Elämän jatkuminen on iloinen asia, vaan riittääkö väkeä joka niemeen ja notkelmaan?

Järkevä järjestäjä ottaa nyt huomioon sen, että moni ihminen suhtautuu yleisötapahtumiin varauksellisemmin, ja että rajallisesta vapaa-ajasta kilpailee yhä moni vaihtoehto.

Itsekin huomaan myös kaipaavani sinne toiselle kotiseudulleni Etelä-Pohjanmaalle tapaamaan sukulaisiani, mökkeilemään ja katsomaan kansallislajimme Superpesistä. Rokkimusiikkia olisi kiva kuunnella keikoilla ja festareilla.

Herättipä korona ihan uutta mielenkiintoa lähimatkailuun Päijät-Hämeen pikkukylissä, joiden kiertelyyn nyt aikaa on.

Parhaiten paikallisia pelejä ja muuta tekemistä tietenkin tuetaan saapumalla paikan päälle, puhumalla ja välittämällä asiasta.

Se ei ole muuttunut, ja sen tämä kevät varmaan hyvin muistutti, että esimerkiksi puolen tusinaa pääsarjatason joukkuetta, lupaavia yksilöurheilijoita, monipuolisia urheiluopistoja ja useita kansainvälisen tason urheilutapahtumia ei pidä Lahden seudulla ottaa itsestään selvinä asioina.

Kylläpä elämä olisi niin paljon harmaampaa ilman tätä urheilun kirjoa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvää kesää lukijoillemme! - Uusi Lahti ilmestyy jälleen 5. elokuuta
 2. Analyysi: Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet
 3. Kommentti: FC Lahti on nyt optimistisempi joukkue, mutta kestääkö se Veikkausliigan realiteetit?
 4. Pääkirjoitus: Lisää veroja, vähemmän palveluja? - kesälomien jälkeen on karujen päätösten aika
 5. Tangokuningatar ja muusikot tuovat juhannustunnelman palvelutaloihin
 6. Kesäresepti: Pesäpallon paistaminen uunissa vaatii juuri oikean ajan ja lämpötilan
 7. Kesäyrittäjä kuvaa lintujen näkökulmasta - ilmakuvausta harrastava Pyry Selin perusti yrityksen 14-vuotiaana
 8. Uuden kokeilu kiehtoo taiteilijaa - espanjalainen Amadeu Vives ihastui Suomessa sienestykseen ja moottorisahalla veistoon
 9. Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla
 10. Keppihevosia Lahdesta maailmalle - Milla Ahola tekee keppihevosia ja niiden varusteita ympäri vuoden
 11. Lomareissu Balkanille vaihtui mökkeilyyn - Drilon Shala on tykännyt koronakeväästä, vaikka matka synnyinseuduille peruuntuikin
 12. Pyöräilyä Lahdessa ja mökkeilyä Pudasjärvellä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lomailee ilman liiallisia suunnitelmia
 13. Unelmista totta kesälläkin! - kirjailijoiksi heittäytyneet Elina ja Sofia aikovat kesällä yöpyä ensi kertaa teltassa
 14. Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle
 15. Ämpärillinen: Emmehän vain rakenna kulissikaupunkia?

Näytä lisää