Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viikko uusi reitti – Tiirismaan Latu merkitsee lähimetsiin pop up -retkeilyreittejä talkootyönä

Kun monet arkiset harrastukset on koronaviruksen vuoksi keskeytetty, on perinteinen ulkoilu nyt tärkeämpää kuin koskaan, muistuttavat Suomen Latu ja sen paikallisyhdistys Tiirismaan Latu.

Lahden seudulla kenenkään ei tarvitse kovin kaukaa hakea metsää, puistoa tai muuta luontoa. Elleivät viranomaisten terveysmääräykset muuta tilannetta, luontoon saa mennä myös jokamiehenoikeudella vapaasti, Tiirismaan Ladusta todetaan.

– On ilahduttavaa huomata, kuinka ulkoilu on lisääntynyt ja reiteillä näkyy enemmän liikkujia. Ihmisten tapaamista pitäisi nyt välttää, mutta metsässä on kyllä tilaa meille kaikille, Tiirismaan Ladun aktiiviretkeilijä ja maastopyöräilyohjaaja Tiina Riikonen toteaa.

Yhdistyksen toimesta Lahden ja Hollolan metsiin on nyt ryhdytty merkitsemään pop up -polkureittejä, joilla ihmisiä kannustetaan ulkoilemaan ja tutustumaan omaan lähiympäristöönsä, ja toisaalta välttämään kaikkein ruuhkaisimpia paikkoja, kuten suosittua Lapakistoa, Pirunpesää ja Kiikunlähdettä.

– Merkkaamme aina viikoksi kerrallaan maastoon jonkun kivan omatoimireitin pääosin pienille metsäpoluille, TiirLan polkujuoksuohjaaja Virve Valkeavuori kertoo.

Polut merkitään tilapäisesti nauhoilla maanantaina, ja merkit poistetaan saman viikon sunnuntaina. Reitit julkaistaan Tiirismaan Ladun Facebook-sivulla.

– Pop up -poluilla saa vaihtelua omiin vakioreitteihinsä, ja voi löytää lähiluonnosta uusia kohteita. Vielä napit pois korvista, niin kuulee sekä takaa tulevan kulkijan kuin linnunlaulutkin, kehoittaa polkujuoksuohjaaja Helena Kämäräinen.

Pääsiäisen ulkoiluun tehdään tulevaksi viikonlopuksi vielä lisäreitti.

– Pitkinä vapaina on monta päivää aikaa ulkoilulle, siksi pidämme merkattuina kaksi eri reittiä: oranssilla kreppinauhalla merkityn Vähä-Tiilijärveltä Tiirismaalle johtavan polun sekä Likolammelta Tapanilan maastoissa kiertelevän polun, Tiina Riikonen kertoo.

Myös suunnistusseurat järjestävät nyt omatoimisia kuntorasteja, ja kartan kanssa omaan tahtiin kulkeminen tarjoaa hyvän tilaisuuden lajin kokeiluun.