Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahti-futiksen uusin käänne: stadionia kaavaillaan nyt Mukkulaan, kaupungin kulttuuritoimi rahoittamaan edustusjoukkuetta

Lahtelainen jalkapalloilu voi jo piakkoin kokea suuren mullistuksen, kun kaupunki on ryhtymässä rahoittamaan FC Lahden toimintaa.

Päättäjille on valmisteltu mallia, jossa jalkapalloseura siirtyisi osaksi kaupungin kulttuuritoimea. Veikkausliigassa pelaavasta edustusjoukkueesta tulisi niin sanottu kaupunginjoukkue, joka olisi hallinnollisesti samalla viivalla esimerkiksi museoiden, teatterin ja Sinfonia Lahden kanssa.

Asia on saanut tukea yli puoluerajojen, ja on täysin mahdollista, että se menee kaupunginvaltuustossa läpi jopa kahden äänen erolla, mikä olisi lahtelaisittain poikkeuksellista.

– Päätös olisi historiallinen, mutta yhteinen henki on se, että jalkapallon perinteet on turvattava, ja onhan urheilu myös kulttuuria mitä suurimmissa määrin. Niiden vastakkainasettelu on tarpeetonta, ja nyt se osoitetaan konkreettisesti, kommentoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahtunen, joka itse tunnustautuu Nastolan Nopsan faniksi.

Käytännössä FC ­Lahti oy:sta ollaan muodostamassa kulttuuritoimen taseyksikkö, ja sen nimeksi vaihtuu Football Lahti. Vielä ennen Veikkausliigan alkua pyritään tekemään tarvittavat yhtiöjärjestelyt, joissa sen osakekanta siirtyy kaupungin omistukseen.

Vastaavat taseyksiköt sinfoniaorkesteri ja kaupunginteatteri saavat vuosittain kaupungilta avustusta noin 5–7 miljoonaa euroa, mille tasolle jalkapalloseuran rahoitus olisi näin kasvamassa. Lisätueksi voidaan hakea valtionosuuksia.

Jalkapallojoukkueen kaupungilta saama avustus olisi nousemassa sinfoniaorkesterin ja kaupunginteatterin tasolle noin 5–7 miljoonaan euroon.

FC Lahden nykyinen toimitusjohtaja Tomi-Matti Honkkari on tyytyväinen kokonaisratkaisuun, joka moninkertaistaisi seuran resurssit.

– Pelaajabudjetti noussee kolmeen miljoonaan, se on tuplasti enemmän kuin HJK:lla, joten tavoitteenamme on heti mestaruus ja europelit. Pelaajavirta kääntyy Klubista meille päin, Honkkari myhäilee.

Seuran operatiivisesta toiminnasta ja pelaajahankinnoista vastaisi jatkossa kaupungin tapahtumayhtiö KOKO Lahti, johon osa FC Lahden henkilöstöstä siirtyy.

Kulisseissa valmisteltu ratkaisu on myös sinetöimässä pitkään jatkuneen kädenväännön uudesta jalkapallostadionista.

Toimitilayhtiö Spatium on hylännyt umpikujaan ajautuneen Kisapuiston vaihtoehdon, ja osoittaa uuden 500 000 euron suunnittelumäärärahan stadionille, joka rakentuu Vesijärven rannalle Mukkulan tapahtumapuistoon.

Puurakenteisesta stadionista pyritään tekemään akustiikaltaan maailman paras.

Virkistysalueen yleiskaava mahdollistaa stadionkäytön, sekä siihen liittyvien liiketilojen ja asuntojen rakentamista noin 15 000 kerrosneliömetrin verran.

– Puisto on ollut joutomaata, sille ei ole mitään muutakaan käyttöä, perustelee liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Marjo Markkanen-Kallström.

Uusi stadion täyttää kansainvälisen jalkapalloliitto UEFA:n kriteerit, joihin sisältyy muun muassa 6 000 katettua istumapaikkaa, kansainvälisten otteluiden edellyttämät säilytystilat kaviaarileiville, sekä alimpaan kerrokseen pukukoppeja kultaisine suihkuineen.

Suurhallin saunassa tiedettiin, että areenan nimeksi on tulossa Litmanen Stadion. Samalla perinteiset junioriturnaukset Lahti Soccer ja Masto Cup yhdistetään Litmanen-festivaaliksi.

Stadionin suunnittelijaksi on kutsuttu japanilainen Ken Gokuma, sama arkkitehti jonka käsialaa on Sibeliustalon taksikatos.

– Stadionin pääkatsomoista tulee suurennettu versio taksikatoksesta, joten pystyn hyödyntämään vanhoja piirustuksia. Se kuuluu kestävään kehitykseen, kotimaastaan tavoitettu Gokuma sanoo.

Puurakenteisesta stadio­nista pyritään tekemään akustiikaltaan maailman paras, kuitenkin kunnioittaen Mukkulan historiaa vilkkaana karavaanarialuee­na. Myös akustiikan osalta konsultoidaan Sibeliustalon suunnittelijoita, joille on lähetty Yhdysvaltoihin ääninauhoja FC Lahden kannattajien lauluista ”Oi Lahti on” sekä ”Haista vittu klubirunkkari”.

– Jalkapallo on niitä harvoja asioita, joista Lahti maail­malla tunnetaan. Yksi brändimme tärkeimmistä rakennuspalikoista, joten olisi hölmöä tyytyä yhtään vähempään kuin maailmanluokan joukkueeseen ja stadioniin, toteaa valtuuston puheenjohtaja Rahtunen.

Kaupungin tilakeskus valmistelee parhaillaan kilpailutusta valkoposkihanhen nahalla päällystettyjen istuimien hankinnasta.