Capoeiraa harrastetaan omista lähtökohdista

Rauli Partanen on harrastanut capoeiraa 15 vuotta ja opettanutkin lajia reilun kymmenen vuoden ajan. Partasen sylissä oleva ”berimbau” on maailman vanhin kielisoitin ja olennainen osa capoeiraa. Marika Silver

Marika Silver

Capoeira on brasilialainen laji, jossa on piirteitä muun muassa kamppailulajeista, tanssista ja fyysisestä pelistä. Asikkalalaisen capoeira-opettaja Rauli Partasen mukaan laji on eri ihmisille eri asioita, koska jokainen harrastaa ja tekee sitä omista lähtökohdistaan.

- Jollekin se on keino ylläpitää fyysistä kuntoa, jollekin elämäntapa, jollekin musiikkia, jollekin tanssia, jollekin akrobatiaa ja jollekin kulttuuria, 15 vuotta lajia harrastanut Partanen toteaa.

- Eräs mestari on sanonut kauan sitten, että se on kaikkea sitä, mitä suu syö, hän jatkaa.

Capoeiran juuret ovat Afrikassa, mutta varsinaisesti laji on syntynyt Brasilian kaduilla ja orjakylissä. Partanen muistelee lajin varhaisimpien muotojen syntyneen 1600-1700-luvuilla, mutta kehittyneen nykymuotoonsa vasta 1900-luvulla.

- Alun perin capoeira oli kielletty Brasiliassa, koska se oli ikään kuin symboli rikollisten ja karanneiden orjien väkivallan sekä huonon käytöksen ilmenemiselle. Se oli ”lorvimista”, joka sekin oli maassa siihen aikaan kielletty, Partanen avaa lajin historiaa.

Nykyään capoeira on Brasilian virallinen kamppailulaji. Suomeen laji löysi tiensä niinkin myöhään kuin 80-90-lukujen taitteessa.

Tavoitteena dialogi

Capoeiraa pelataan ringissä, rodassa.

- Kaksi ihmistä on ringin keskellä ja muut sen reunoilla. Keskellä olijoiden keskeinen tavoite on luoda keskenään mielekäs dialogi, johon muut osallistuvat soittamalla, taputtamalla ja kommentoimalla laululla, Partanen kertoo.

Laulaminen tapahtuu portugalin kielellä.

Ringin keskellä olevat henkilöt eivät tappele, vaikka yrittävätkin ”napata” tai kampittaa toinen toisensa.

- He pikemminkin pyrkivät haastamaan ja saamaan toisen ylittämään itsensä.

Capoeirassa on vaaran tunnetta, mutta ei yleensä väkivaltaa tai vahingoittamista.

Livemusiikki on olennainen osa capoeiraa. Osallistujat tuottavat musiikin itse kieli- ja lyömäsoittimilla. Ringin keskellä olevat henkilöt ja soittajat vaihtuvat aika ajoin.

Hymy huulilla

Capoeira näyttäytyy joka kerta erilaisena - tilanteesta, hetkestä ja yleisöstä riippuen. Se luodaan vallitsevassa hetkessä.

- Siksi lajia ei voi määritellä. Se voi olla tänään yhtä ja huomenna toista.

Muun muassa osallistujien määrä, fiilikset ja käytettävissä olevat soittimet vaikuttavat siihen, miltä capoeira näyttää ulospäin.

Partanen on opettanut capoeiraa Lahdessa reilun kymmenen vuoden ajan. Harjoittelu tapahtuu Lahden paikallisryhmän omalla treenisalilla.

- Olemme yksi Capoeira Forca Naturalin paikallisryhmistä. Meillä on Lahdessa itse asiassa Suomen vanhin capoeira-akatemia; vietämme syksyllä 10-vuotissynttäreitä. Usein ryhmät kokoontuvat esimerkiksi koulujen liikuntasaleissa, eivät omilla saleilla.

Capoeira on terveyttä ja kuntoa ajatellen erittäin monipuolinen laji, sillä se kehittää liikkuvuutta, koordinaatiokykyä, tasapainoa ja lihaskuntoa.

- En tiedä monipuolisempaa lajia! Lisäksi minulle itselleni on ensisijaisen tärkeää, että treenaaminen on hauskaa. Rankatkin liikkeet tuntuvat helpommilta, kun ne tekee hymy huulilla, Partanen tietää.

Kommentoi