Kaikki hyvin, kunhan luonto on lähellä

Ympäristökasvattaja Lotta Palomäki soisi luonnon monimuotoisuuden lisääntyvän ja Lahden maineen paranevan.

Lotta Palomäen mielestä Lahdessa on paljon hyviä ulkoilupaikkoja. ”Käytiin kerran yhden pääkaupunkiseutulaisen kaverini kanssa täällä Lanu-puistossa ja hän sanoi, ettei voi uskoa, että Lahdessa on jotain näin hienoa.” Iiris Andersson

Iiris Andersson

Mikä saa sinut hyvälle tuulelle?

Kesäloma ja hyvät ystävät.

Missä on Lahden parhaat ulkoilumaastot?

Täällähän on aika paljon kaikkia pieniä hyviä paikkoja, mutta eiköhän se ole yleensä aina se oma lähimetsä, kun sinne on niin helppo lähteä. Oma lähimetsäni on siinä Kivimaan koulun takana, missä on lampaita kesäisin.

Milloin viimeksi koit onnistuneesi työssäsi?

Ainakin just ennen kesälomaa tehtiin ihan onnistuneita metsäretkiä sekä lasten että varhaiskasvattajien kanssa. Ne on aina sellaisia hyvänmielen asioita, kun pääsee metsään ja kaikilla on mukavaa ja tuntee saavansa siitä jotain.

Mikä on unelmien lomakohteesi?

Olen elokuun lopussa lähdössä Lappia kiertämään yhden ystävän kanssa, niin se on ollut tässä mielessä ja on varmaan tällä hetkellä se unelmien lomakohde.

Jos saisit toivoa mitä tahansa tietäen, että se toteutuu, mitä toivoisit?

Että luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen loppuisi. Tai ehkä jopa, että tila paranisi.

Uskotko, että avaruudessa on elämää?

Kyllähän se olisi jotenkin aika outo ajatus, jos tämä meidän pieni maapallo olisi ainoa, jossa on mitään elämää. Että varmasti siellä on kaikenlaista, mistä kukaan ei tiedä.

Mitä tekisit, jos sinulla olisi vain päivä elinaikaa jäljellä?

Menisin metsään ja vaan oleskelisin siellä.

Edellinen haastateltava Eetu Floor kysyi, että jos olisit susi, minkälaisen lähimatkailuretken tekisit?

Jos olisin susi, niin olisin mieluummin jossain vähän kauempana kuin täällä Lahden metsissä, ehkä jossain Itä-Suomen perukoilla. Lähiretki olisi ainakin poispäin ihmisasutuksesta, voisin etsiä jonkun ihanan metsälammen ja tehdä retken sinne.

Hän pyysi sinua myös kertomaan oman ekologisen elämäsi kulmakivet.

Se on musta ehkä tärkein, että ajattelee niitä omia tekemisiään ja tekojen seurauk­sia. Että kun jotain tekee tai hankkii, niin olisi aikaa miettiä vähän enemmän, että miten se oikeasti vaikuttaa ympäristöön ja muiden ihmisten ja eliöiden hyvinvointiin.

Lopuksi hän haluaa tietää, mikä kasvi olisit ja miksi?

Olisin joku puu, joka elää satoja vuosia ja kasvaa tosi isoksi. Siinä ehtisi nähdä paljon elämää ja sitä miten ympäristö muuttuu, voisi tarkkailla sieltä yläilmoista. Voisin olla vaikka joku tammi, ne on kauniita puita.

Mikä on lempi lautapelisi?

Eniten on ehkä tullut pelattua Trivial Pursuittia vuoden -85 kysymyksillä. En mä ole hyvä siinä, mutta aika hyvä vastaus on aina Beatles tai Nikita Hruštšov, niillä pääsee aika pitkälle.

Mitä ainetta voisit opettaa koulussa pisimpään, ennen kuin kukaan huomaisi, ettet­ ole opettaja ammatiltasi?

Ehkä se kuitenkin sitten menisi jonnekin sinne biologia- tai ympäristöoppiosastolle.

Mikä Lahdessa on mielestäsi aliarvostettua?

Ylipäätään koko kaupunkihan on aika aliarvostettu. Se on vähän sellainen, että se puuttuu ihmisten kartalta. Mutta sitten kun ne tulee Lahteen niin ne huomaa, että täällähän onkin kaikkea.

Mikä stressaa sinua nyt?

Ehkä nyt just ei kauheasti stressaa mikään. Mulla oli tuossa muutama päivä sitten synttärikakkustressi, mutta onneksi sain sen leivottua. Tänä vuonna se onnistui ihan okei, tein vegaanisen täytekakun.

Mikä suomen kielen sana on mielestäsi kivoin?

Yksi virolainen kerran naureskeli, että voiko oikeasti sanoa ”lämpimämpi”, kuulostaapa hölmöltä. Ja niin kyllä kuulostaakin, mutta se on aika hauska sana. Lämpimämpi.

Oletko taikauskoinen?

Ehkä silleen sopivissa määrin. Kyllä minusta on kiva ajatella, että luonnossa on kaikkia luonnonhenkiä.

Palomäeltä haasteen saa viestinnän ja tapahtumatuotannon ”sekatyöläinen”Ruusa Aalto.

Kommentoi