Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hän | Idearikkaan yrittäjän Paavo Vallaksen sydän sykkii jääkiekolle ja unelmille

Aloitetaan helpolla, minkä biisin kuuntelit viimeksi?

Kuulin juuri Camila Cabellon ja Ed Sheeranin biisin Bam Bam.

Entä millainen päätöksentekijä olet?

Nopea, räväkkä ja suoraviivainen… Tai ainakin haluaisin olla.

Miten päädyit urheilubisnekseen?

Kehitin yksinyrittäjänä aiemmin kalajauhelihan, mutta monien tekijöiden summana lopetin sen liiketoiminnan. Jauheliha tehtiin särkikaloista, mutta allergisoiduin niille, joten tuotekehittely tyssäsi siihen. Piti siis keksiä jotain uutta.

Minkä asian muuttaisit yrittäjyydessä ja miksi?

Puhutaan, että yrittämisessä on tietty yksinäisyys aina läsnä, niin ehkä vähemmän sitä. Särkifoodissa halusin tehdä kaiken itse, ja se oli iso arvo minulle, mutta samalla opin sen olevan liian iso paletti yhdelle pyöritettäväksi. Nyt uudessa liiketoiminnassa on kolme tekijää.

Jos voisit olla ihan mitä tahansa, mitä se olisi?

NHL-pelaaja, se olisi mielestäni tosi coolia, mutta kyllä Pelicansin kapteenikin voisin olla.

Lempipaikkasi Lahdessa?

Isku Areena. Olen käynyt matseissa siitä lähtien, kun Pelicans nousi liigaan, ja kotiseutuidentiteetti on rakentunut joukkueen ympärille. Kävin opiskelemassa muualla, ja halu oli aina kova tulla takaisin, koska kaikkea muuta voi vaihtaa, mutta ei Pelsua.

Mistä unelmoit?

Whatsapp-tilassani on lukenut alusta alkaen “Odottaa Pelicansin mestaruutta”. Diplomi-insinöörinä tein jo tilastojen pohjalta laskelmat tähän, ja oman elinajanodotuksen sisällä Pelicans voittaa mestaruuden 76 prosentin todennäköisyydellä. Se on siis tulossa! Toinen on, että pystyn myymään yrittäjänä palveluja NHL:ään.

Mitkä asiat tai tapahtumat elämässäsi pääsevät TOP3-listallesi?

Ensimmäisenä, menin elokuussa naimisiin. Toinen, kun tapasin vaimoni 8 vuotta sitten ja kolmas työn puolelta, kun oli ensimmäinen päivä, kun kalajauhelihaa sai S-ryhmän kaupoista niin se fiilis Prisman hyllyllä, että tuo on nyt tuossa.

Mikä sulattaa sydämesi?

Jos aamulla herätessä vaimo on laittanut pannun teetä valmiiksi. Ja jos fanikatsomossa on hetki, kun koko halli yhtyy laulamaan, taputtamaan ja ehkä nousee seisomaan. Se hetki.

Mikä on karaokebravuurisi?

Eminemin Lose yourself. Se on aika vaikea, eikä sitä voi vetää lonkalta, joten se on sellainen pröystäilyalusta. Ajoin aikanaan työn puolesta paljon, ja ajomatkoilla mietin, miten aikaa voisi kuluttaa. Tulostin tämän biisin sanat ja harjoittelin kohta kohdalta räppäämään. Tästä on nyt aikaa 6 vuotta.

Mitä loppuvuotesi pitää sisällään?

Toivottavasti mahdollisimman paljon vierailua eri jäähalleilla, niin katsojana, junnutuomarina kuin mailanmittaustekniikkaa myymässäkin.

Millaisia uusia asioita tykkäät kokeilla?

Yrittäjyys on minussa tosi vahvasti, ja saan paljon ideoita, jotka eivät kaikki edes liity samaan aiheeseen. Ensin oli kalabisnes, nyt urheilumaailma. Saan tosi paljon kiksejä, kun kerron ideastani ja saan vietyä sitä eteenpäin.

Mitä toivot kanssaihmisiltä?

Ehkä sellaista hyvää fiilistä ja pilkettä silmäkulmassa, ettei tarvitsisi nillittää. Pikkuasioihin kiinni jäämistä ja pintapuutteisiin tarttumista on maailmassa jo riittävästi.

Asia sinussa, josta olet ylpeä?

Koen toimivani omien arvojeni mukaisesti. Tärkeää on myös muut asiat elämässä, siksi yrittäjyyden tuoma vapaus on iso arvo minulle. Yrittämisen koko pointti minulle on, että se mahdollistaa unelmia. Miksi mitään tehdä, jos ei unelmien takia, tai että töiden takia jättäisin seuraamatta niitä. Ollessani 2019 mukana Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa oli samaan aikaan lätkän MM-kisat Bratislavassa, jonka finaaliin meillä oli veljeni kanssa liput. Kuvaukset olivat heti finaalin jälkeisenä päivänä Helsingissä, mutta koska finaalikokemus oli yksi isoimmista unelmistani, ilmoitin lentäväni kuvauksiin vasta kisojen jälkeen. Olen ylpeä, että toimin tuolloinkin omien arvojeni mukaisesti, enkä jättänyt unelmaa toteuttamatta.

Mikä on isoin elämässä tekemäsi kompromissi?

Parisuhde itsessään vaatii kompromisseja, joita olemme molemmat tehneet, jotta pystymme elämään yhdessä. Joten paketoisin ne yhdeksi kompromissiksi. Koen kasvaneeni sen myötä huomattavan paljon paremmaksi ihmiseksi.

Mitkä asiat stressaavat sinua?

Työ- ja raha-asiat. Ekstrastressi tulee, kun yrityksessä on nyt muita ihmisiä mukana. On ajatuksena hyvin stressaavaa, etten pystyisikään heille maksamaan, ja siksi tekeekin koko ajan töitä sen eteen, että pystyy.

Mistä onnellisuus syntyy?

Läheisistä ihmisistä ja ihmissuhteista. Ja siihen päälle se, että saa tehdä itselle merkityksellisiä asioita.

Seuraavana haasteen saa jääkiekkotuomari Reijo Pellikka.