Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hän | Piipu Kivinen on taiteilija Lahti-astioiden takana

Ensiksi sinut haastanut Tiina Pasanen haluaa tietää, millä nimellä tituleeraat monipuolista ammattiasi mieluiten?

Taiteilija. Somessa lukee kuvataiteilija, mutta mukaan on tullut nyt myös keramiikka. Kaikki tuotteeni menevät taiteilija-kategoriaan. Ideani tulevat luonnosta ja omasta mielikuvitusmaailmasta. Välillä saan kuvan mieleen sellaisenaan ja alan toteuttaa.

Millainen oli polkusi taiteilijaksi?

Olen maskeeraaja-meikkitaiteilija alkuperäiseltä koulutukseltani. Olen piirtänyt pienestä pitäen ja ollut siitä kauhean kiinnostunut. Pappa oli taiteilija ja sisko on tosi taiteellinen, ihan siis sukuvika. Aloitin 2017 uudestaan piirtämään ja siihen oli niin hirveä palo, että tein sitä jopa öisin. Olen siis täysin itse oppinut – tämä on minun kutsumukseni.

Olet taiteilija Lahti astioiden takana, mistä idea?

Piirsin alkuun vesitornikortteja, joista Lahden museot kiinnostui ja pyysi saisiko kuvituksia mukeihin. Tein ensimmäiset versiot posliinitussilla yksittäiskappaleina suoraan mukeihin käsin. Radiomastot tuli ensimmäisenä varsinaisena Lahti-tuotteena, ja siihen aikaan painoin kuvat vielä itse. Nyt tuotteet painetaan muualla, mutta jokainen astia kulkee yhä käsieni kautta.

Mitä kaikkia kohteita Lahti-astiat sisältävät?

Radiomastot ja hyppyrimäet, vesitorni, kaupungintalo sekä Lahden kirkot eli Ristinkirkko ja aiemmin sen paikalla ollut Keski-Lahden kirkko. Olen aikeissa täydentää sarjaa.

Mitä ajattelit sinusta tulevan isona, kun olit lapsi?

Ehkä olisin halunnut olla kilparatsastaja. Kävin ratsastamassa lapsena, ja tykkään edelleen ratsastaa.

Mitkä asiat yhteistyössä sytyttävät?

Minusta on ihanaa, kun minulla on aikalailla vapaat kädet tehdä mitä haluan, ja ihmiset ottavat sen takia yhteyttä. He innostuvat näkemyksistäni, kun teen omannäköistä.

Mitkä asiat stressaavat sinua?

Tämä aika ja oikeastaan vähän tulevaisuuskin. Mihin maailma on menossa? Olen vähän huolissani yritykseni puolesta ja ylipäätään maailman menosta.

Millainen saunoja olet?

Tykkään saunoa. En istu lauteilla tuntitolkulla, mutta pidän lempeistä löylyistä mieluiten omalla mökillä savusaunassa. Vietimme siellä aina kesät, ja sauna on yli sata vuotta vanha.

Onko sinulla tatuointeja?

Ei. Tykkään niistä ihmisillä, mutta pelkään katuvani, jos itse otan. Minulta on kysytty myös tatuointikuvituksia. Eräs asiakas kysyi lupaa käyttää kuvaani, ja olin siitä tosi otettu.

Mikä sulattaa sydämesi?

Olen tosi herkkä, joten sydämeni sulattaa melkein mikä vaan.

Mikä on isoin elämässäsi tekemäsi kompromissi?

En ole kauhean helppo tuossa mielessä. Olen ollut mieheni kanssa 19 vuotta, ja meillä hän joutuu ehkä enemmän tekemään kompromisseja. Ehkä muutto olisi sellainen, kun asuimme talossa, josta en olisi halunnut muuttaa pois, mutta sitten muutimme.

Savi on uusimpia materiaalejasi, Pasanen kysyykin mikä siinä vetoaa?

Se, että maailma on auki, siitä voi tehdä ihan mitä vaan. Se on suurinta luovuutta, mitä voi olla. Muotoilen kaiken käsin ja tykkään siitä kovasti. Olen käynyt dreijauskurssillakin, mutta se on todella vaikeaa. Monet keraamikot sanovatkin, että dreijausta ei opi viikossa.

Mihin eläimeen samaistut?

Karhuun. Jos olisin karhu, käyskentelisin mäntymetsässä haistelemassa kukkia. Olen vähän sellainen erakkoluonne. Mielelläni olen itsekseni kiven nokassa myhäilemässä, haaveilemassa ja mietiskelemässä. Eikös karhut ole vähän sellaisia? Vaikka olen ollut parisuhteessa 19 vuotta, niin tarvitsen oman tilan.

Miten määrittelet sivistyksen?

Ihmisten ystävällisyys ja huomioonottaminen kertoo sivistyksestä. Ajatellaan muitakin kuin vain omaa napaa, ja mennään tavallaan toisen ihmisen asemaan. Käytöstavat siis.

Seuraavana haasteen saa yrittäjä Mari Huhtala.