Kouluavustajat kuriireina - etäopetuksen aikana Krista ja Tiina vievät ostoksia vanhuksille

Koulunkäyntiavustajat Krista Mentula (edessä) ja Tiina Kopra on koronaepidemian ajaksi siirretty Lahden kaupungin tarjoaman asiointiavun palvelukseen. Tiistaina he keräilivät asiakkaiden ostoksia Launeen Prismassa. Aatu Raninen

Aatu Raninen

– Missähän se pellavansiemenöljy nyt sitten on, kun ei ollut öljyjen joukossa.

Tiistaina aamutuimaan Launeen Prisman hyllyrivien välissä ollaan epätavallisten työtehtävien parissa. Vegaanisen kauppalistan kanssa pähkäilevä Krista Mentula on Tiina Kopran ja kahdeksantoista muun koulunkäyntiavustajan tavoin siirretty Lahden kaupungin tarjoaman asiointiavun palvelukseen.

Koronaepideman aikana he keräilevät tilatut ostokset ja toimittavat ne kotiovelle.

– Pikkuhiljaa sitä alkaa oppia mistä tuotteet löytyvät, ja asiakkaat ovat hirveän iloisia kun ruoat viedään, Mentula toteaa.

Ennen pääsiäistä oli kiireistä, nyt vähän hiljaisempaa. Kymmeneltä saapuu taksi, jonka kyydissä lähdetään jakelukierrokselle.

– Meiltä kysyttiin tähän ryhtymistä, mutta ei sitä paljoa tarvinnut miettiä, koska työtä pitää tehdä. Tämä oli sellainen hyvä juttu, ja kaikilla asenne on ollut positiivinen, Kopra kokee.

Uskomme kyllä sanaan, jos asiakas sanoo apua tarvitsevansa.

Asiointiavun koordinaattori Marja Mikola

Merkityksellisessä työssä on kiva olla hyödyksi ja avuksi, Mentula ja Kopra huikkaavat suunnatessaan etsimään härkäpapurouhetta ja vegaanisia keksejä.

Vanhuksille ja muille koronan riskiryhmiin kuuluville tarkoitettua palvelua on käytetty vilkkaasti.

Ennen pääsiäistä oli parin viikon aikana hoidettu 234 asiointia ja vastattu 603 puheluun yhä kiihtyvällä tahdilla, kertoo asiointiavun koordinaattori Marja Mikola.

– Puhelut johtavat koko ajan selkeämmin palvelun tilaamiseen, kun alkupäivinä tuli enemmän tiedusteluja, Mikola sanoo.

Ruokaostosten lisäksi tarvittaessa voidaan noutaa paketti postista, tai haetaan Lahden kaupunginsairaalasta omahoitotarvikkeita, kuten diabeteksen hoitoon tarkoitettuja välineitä, jotka asiakas on sinne etukäteen tilannut.

– Apteekkiasiat pyritään ohjaamaan apteekkien omien kotiinkuljetusten piiriin, koska asioinnissa on paljon vahvaa tunnistautumista, Mikola mainitsee.

Kaupasta voi tilata päivittäistavaroita. Nikotiinituotteita saa, alkoholia ei.

– Kun asiakas maksaa itse ostoksensa, emme ole sitä tarkemmin rajanneet, Mikola toteaa.

Herkuttelukaan ei ole korona-ajan oloissa kielletty.

– Jäätelöä voimme viedä, silloin kysytään voidaanko ostaa samalla kylmäkassi ja muistutetaan, että asiakas ottaa riskin jos jäätelö ehtii kuljetuksen aikana sulaa.

Asiointiapu tuo ostokset kotioven taakse.

– Avustaja soittaa ovikelloa, siirtyy vähän kauemmaksi ja katsoo, että asiakas ottaa tavarat. Sisälle ei mennä, Mikola kuvailee.

Itse asiointipalvelusta ei veloiteta, mutta kauppaostokset tulevat maksettavaksi noin kuukauden päästä laskulla, mitä varten allekirjoitetaan sitoumuslomake.

– Jos asiakas on sairas, tai on koronaepäily, silloin kaikki tiedot pyydetään puhelimessa.

Palvelu on suunnattu heille, joilla ei ole läheisiä tai naapureita, jotka pystyisivät hoitamaan näitä käyntejä, tai joille netistä tilaaminen on ongelmallista.

– Kysymme asiakkaalta löytyisikö joku, mutta uskomme kyllä sanaan, jos hän sanoo asiointiapua tarvitsevansa, Mikola kertoo.

– Joissakin taloyhtiöissä tieto on selkeästi kiirinyt puskaradion kautta, ja on paljon asiakkaita lähekkäin.

Puhelimitse hoidetaan kauppa-asioiden ohella sosiaalistakin puolta.

– Samalla kysellään vähän kuulumisia, on varattu sen verran henkilökuntaa vastaamaan puheluihin, Mikola sanoo.

– Hirveän hyvää palautetta toiminta on saanut. Asiakkaat ovat olleet äärimmäisen tyytyväisiä palvelusta, koordinaattori Mikola toteaa.

Asiointiapu

Näin pääset asiakkaaksi

Asiointipalvelua kauppa-, apteekki- ja postiasioihin voi pyytää puhelinnumerosta 03 818 5555 tai sähköpostilla lahden.palveluapu@palvelusantra.fi

Palveluaika ma–pe klo 9–14. Numerossa on takaisinsoittopalvelu.

Asiointiavun tuottavat Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen Hyvinvointipalvelujen kehitys ry.

Kommentoi